fbpx

Što je Bin Laden imao u svojoj biblioteci?

Autor: Oslobođenje

NEW YORK - Osama bin Laden je u Pakistanu imao poveliku biblioteku sačinjenu od knjiga na engleskom jeziku koja je otkrivena kada je ubijen 2011. Ova kolekcija održava konstantnu potragu vođe Al- Kaide za slabostima američke vojne obrane te interes za američke vojne kampanje od Vijetnama do napada 11. rujna, piše The Washington Post.

Na Bin Ladenovim policama su se nalazile knjige “Imperial Hubris”, a što je kritički osvrt na američke protuterorističke programe koju je napisao bivši šef jedinice CIA koja je bila odgovorna za lociranje vođe Al-Kaide. Tu je i primjerak knjige “Obama’s Wars” Boba Woodwarda, historija federalnih rezervi, i knjiga o tehnikama gerilskog ratovanja.

Tu je također i miks vjerskih tekstova, think-tank studija, priručnika o softwareu i novinskih članaka. Sve su ovo sakupili pripadnici Navy SEAL jedinice nakon napada u kojem je bin Laden ubijen.

Američka vlada je ranije objavila na stotine tekstova i fajlova iz njegovog kompjutera u Abotabadu, ali ova kolekcija do sada nije bila poznata javnosti.

Američki dužnosnici kažu da je Bin Laden imao razumijevanje i čitanje osnovnog nivoa engleskog jezika. Ovom zbirkom knjiga dominiraju tehničke i stručne knjige, među kojima su i one o malverzacijama sa glasačkim listićima te o američkoj intervenciji u Pakistanu.

Imao je i knjigu “America’s Strategic Blunder”, te “Killing Hope: U.S. military and CIA Interventions since World War II” i “The New Pearl Harbor.”

Jedna od neobičnijih knjiga iz njegove kolekcije jeste “A Brief Guide to Understanding Islam” (Kratki vodič za razumijevanje islama”)

Autor: Oslobođenje

ZADNJE VIJESTI