fbpx

Što kaže prijeratni sudija Opštinskog suda u Lištici o stranim sucima Ustavnog suda BiH

Autor: Glas Srpske

ŠIROKI BRIJEG - Delegat u Domu naroda i bivši ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je u petak za “Glas Srpske” da je davno prošlo vrijeme za odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

“To je trebalo učiniti pet godina nakon što je istekao mandat prvim stranim sucima u Ustavnom sudu koje je imenovao Europski sud za ljudska prava uz konzultacije s Predsjedništvom BiH. Tako je propisano Ustavnom ove zemlje i BiH je trebalo da vrši izbor sudaca Ustavnog suda na drugačiji način. To se nažalost nije dogodilo do danas što je porazno za BiH” – rekao je Čolak komentirajući tekst prijedloga zakona koji SNSD namjerava uputiti u parlamentarnu proceduru uz podršku SNSD-a.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković-Bursać rekla je da je pravni tim stranke sačinio prijedlog na osnovu političkih dogovora prethodno postignutih s predstavnicima HDZ-a odnosno hrvatskog naroda i na bazi dogovora koji je postignut u redu Predsjednice Republike srpske Željke Cvijanović.

“Pravni tim naše stranke koncipirao jedan prijedlog i uputio ga na usaglašavanje svim strankama, koje imaju svoje predstavnike u Parlamentu BiH. Mi želimo da imamo jedinstven, usuglašen prijedlog s obzirom na izraženu političku volju i jasan stav svih nas iz RS”, rekla je Novaković-Bursać.

Autor: Glas Srpske

ZADNJE VIJESTI