fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŠTO SE DOGAĐA? Bliski saradnici premijera Federacije BiH podnijeli ostavke!

Autor: dnevno.ba

DVOJICA najbližih suradnika predsjednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine podnijela su ostavke u jeku istrage o sumnjivoj nabavi respiratora za bolnice u tom entitetu

Neimenovani izvori iz vlade Federacije BiH objavili su da su ostavke podnijeli predstojnik premijerova ureda Hasan Ganibegović i savjetnik u uredu Zoran Blagojević.

Njihove ostavke predsjednik vlade Fadil Novalić (SDA) odmah je prihvatio.

Hasan Ganibegović već je saslušan u sklopu istrage koju Tužiteljstvo BiH vodi o nabavi stotinu respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Izravnom pogodbom posao je povjeren tvrtki “Srebrena malina” registriranoj za uzgoj i preradu voća i povrća, a vodi je Fikret Hodžić, poznatiji kao voditelj reality showa na jednoj lokalnoj televiziji.

Za kupnju stotinu respiratora iz proračuna Federacije BiH izdvojena su 5,3 milijuna eura.

Neupotrebljivi respiratori

Kad je u Sarajevo dopremljeno 80 tih medicinskih uređaja ispostavilo se da su nabavljeni respiratori koji ne odgovaraju propisanim specifikacijama i ne mogu se koristiti u odjelima intenzivne skrbi, gdje su trebali poslužiti za tretman najtežih pacijenata zaraženih koronavirusom.

Nakon što je otvorena istraga o ovom slučaju mediji su objavili fotografiju na kojoj se vidjelo kako sada već bivši predstojnik premijerova ureda Ganibegović u tajnosti razgovara s Kadrijom Kolićem, odvjetnikom koji zastupa vlasnika “Srebrene maline” Hodžića.

Policija je u sklopu istrage pretražila sjedište vlade Federacije BiH, uključujući i Ganibegovićev ured.

On nije pojasnio razloge svoje ostavke, dok je Blagojević, kojeg su mediji također učestalo prozivali zbog ove afere, samo kazao kako je svojom voljom raskinuo ugovor.

“Ja sam radio po ugovoru o djelu i mogu ga prekinuti kada god želim, ili ja ili klijent. Nisam državni zaposlenik da mogu biti smijenjen. Jutros sam ga prekinuo”, kazao je Blagojević za N1.

Blagojević je godinama bio član SDP BiH u kojem je nosio neformalnu titulu spin doktora bivšeg predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžije, a od 2017. angažirao ga je Novalić koji je član Stranke demokratske akcije (SDA).

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});