fbpx
Ilustracija

ŠTO SE DOGAĐA?! HOĆEMO USKORO U RAT VELIKIH SILA!? Rusija razmjestila 100 tisuća vojnika na granici s Ukrajinom?

Autor: Hina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se u blizini ukrajinske granice nalazi gotovo 100.000 ruskih vojnika i da su zapadne zemlje s Kijevom podijelile informacije o aktivnom razmještanju ruske vojske.

– Nadam se da svijet sada može jasso vidjeti tko doista želi mir a tko gomila 100.000 vojnika na našoj granici, rekao je u snimci govora od ovoga tjedna prenesenoj na njegovoj internetskoj stranici.

Pokreti ruske vojske blizu granice s Ukrajinom izazvali su strahovanja od mogućeg napada. Moskva je takva nagađanja odbacila kao pokušaje poticanja napetosti i požalila se na sve veću aktivnost Sjevernoatlantskog saveza, NATO-a, u regiji.

Ukrajinski ministar obrane je 3. studenog iznio procjenu da se u blizini ukrajinske granice nalazi 90.000 ruskih vojnika.

Ukrajina se u istočnoj regiji Donbas bori protiv separatista koje podržava Rusija a u sukobu je, po Kijevu, od 2014. poginulo više od 14.000 ljudi.

Mirovni plan za rješenje sukoba dogovoren 2015. je na ledu, a Moskva redovito optužuje Kijev za sabotiranje njegove provedbe.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI