Što su potpisali Donald Trump i Kim Jong Un

Autor: Dnevno.ba

SINGAPUR - Fotografije dokumenta koji su potpisali predsjednici Donald Trump i Kim Jong Un pokazuje kako su se lideri složili da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka i uspostavljanju novih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje.

“Predsjednici Trump i Kim Jong Un su proveli iscrpnu, opsežnu i iskrenu razmjenu mišljenja o pitanjima koja se odnose na uspostavljanje novih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje te na izgradnju dugotrajnog i snažnog mirovnog režima na Korejskom poluotoku. Predsjednik Trump se obavezao da će pružiti sigurnosne garancije Sjevernoj Koreji, dok je Predsjednik Kim Jong Un potvrdio svoju čvrstu i odlučnu opredijeljenost da završi denuklearizaciju Korejskog poluotoka”, piše u sporazumu.

Deklaracija sadrži četiri ključne točke:

1. SAD i Sjeverna Koreja posvećeni su uspostavljanju novih odnosa između dvije zemlje u skladu sa željama naroda obje države za mirom i prosperitetom.

2. SAD i Sjeverna Koreja će zajedno raditi na izgradnji dugotrajnog i stabilnog režima mira na Korejskom poluotoku.

3. U skladu s deklaracijom iz Panmunjoma koja je potpisana 24. travnja, Sjeverna Koreja obvezuje se da će raditi prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

4. SAD i Sjeverna Koreja obvezuju se na povratak ratnih zarobljenika i onih koji su nestali u borbama, što uključuje povratak onih koji su već identificirani u svojim zemljama.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI