fbpx

ŠTO ZNAČI PRAVILO ‘cijepljen-testiran-prebolio’ koje se uskoro uvodi u BiH

Autor: Dnevno.ba

Novo pravilo “cijepljen-testiran-prebolio” znači da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uvjeta pri dolasku na radno mjesto.

U Bosni i Hercegovini su jučer 23 građana izgubila bitku s koronavirusom, 792 je testirano pozitivno na Covid-19. Epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća. Kao ni broj cijepljenih, dok treća doza još nije dostupna svima. U Federaciji BiH slijedi uvođenje oštrijih mjera. No, ono što se uskoro neće uvesti u BiH su, čini se, jedinstvene covid putovnice.

Sve je veći broj bh. građana koji su vraćeni sa EU granice zbog nevažeće covid potvrde. I prema svemu sudeći, bit će ih još, jer dogovor o jedinstvenoj covid putovnici nije na vidiku. Federacija je, kažu nadležni, krenula u stvaranje svih pretpostavki da, kada do dogovora dođe, sve bude spremno, javlja N1.

“Jedna od naredbi je da se u svim županijama stvore baze podataka cijepljenih. To je prvi korak, tako da ćemo u županijama imati sve to spremno. Nadamo se da ćemo to prevazići, jer ne vjerujem, odnosno siguran sam da ni stanovnici Republike Srpske uskoro neće moći putovati sa svojim putovnicama, prema tome, ovo je zajednički interes da se napravi što prije”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

A preko granice pa do Srbije moći će svi bh. građani koji su prvu ili drugu dozu primili u toj zemlji, a ne samo oni iz Republike Srpske. No, koordinator za cijepljenje u SŽ, Ademir Spahić kaže kako se nada da će bh. građani, koji to žele, booster dozu moći uskoro primiti i u BiH. Za sada je predloženo da se cijepljenje trećom dozom omogući starijim od 65, a ne 70, kako je na snazi sada.

“Svakako ćemo sugerirati da te dobne skupine spustimo i na radno sposobno stanovništvo, svi koji su zainteresirani, a prošlo im je šest mjeseci od primarnog cjepiva, mogu primiti drugu dozu. Pfizer je dao da može ići treća doza, Moderna treća doza, iako se tu mogu i miješati doze. Sinopharm ako ste primili dvije, možete primiti treću dozu”, naveo je Ademir Spahić, koordinator za cijepljenje u SŽ.

U međuvremenu, broj cijepljenih prvom i drugom dozom u BiH i dalje je jako mali. Prema posljednjim američkim statistikama, tek oko 26% građana je imunizirano. Stoga se u Federaciji od kraja godine uvode nove mjere.

A nove mjere, koje će na snazi u svim županijama biti od 20. prosinca, podrazumijevaju pravilo “cijepljen-testiran-prebolio”.

To znači da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uvjet pri dolasku na radno mjesto. To će se, kako kažu nadležni, uvoditi postepeno, a cilj je, slijediti praksu normalizacije života koju su uvele mnoge zemlje svijeta.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI