fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

STOLTENBERG: Članstvo Finske i Švedske u NATO-u bi pojačalo našu zajedničku sigurnost, pokazalo da su NATO-va vrata otvorena i da se agresija ne isplati

Autor: dnevno.ba

Finska je i službeno donijela povijesnu odluku o zahtjevu za primanje u NATO. Finski predsjednik i premijerka u obraćanju javnosti rekli su da će time povećati sigurnost svoje zemlje, a izravan je povod za takvu odluku bila ruska agresija na Ukrajinu. I vladajuća Socijaldemokratska partija Švedske podržala je članstvo zemlje u Savezu. Na Twitteru je vijest objavila švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde. No, Turska je za njjihov prijem u NATO postavila tri uvjeta. Istodobno, u Berlinu su se sastali ministri vanjskih poslova zemalja članica Saveza.

Finska, zemlja sa snažnom vojnom silom i 1300 kilometara granice s Rusijom, službeno želi pristupiti NATO-u. Finski državni vrh nada se – zajedno sa Švedskom. Naime, Vladajuća Socijaldemokratska partija Švedske podržala je članstvo zemlje u NATO savezu. Na Twitteru je vijest objavila švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

– Švedska socijaldemokratska stranka donijela je danas povijesnu odluku da kaže ‘DA’ zahtjevu za članstvo u NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju u Švedskoj i Europi u cjelini, napisala je Linde.

Finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je u nedjelju da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-savezu.Govoreći zajedno s finskim predsjednikom u Helsinkiju, finska premijerka Sanna Marin rekla je kako se nada da će parlament potvrditi odluku o podnošenju zahtjeva za pridruživanje NATO-u u sljedećih nekoliko dana. Dodala je kako su oboje bili u bliskom kontaktu sa zemljama članicama NATO-a i da im sam NATO zahvaljuje na dosadašnjoj potpori.

– Naša odluka da uđemo, zajedno sa švedskom odlukom će utjecati na cijelu nordijsku i baltičku regiju, cijeli sjever. Mislim da će ojačati sposobnosti svih zemalja da se brane. Također će ojačati i NATO na mnogo načina, jer imamo vrlo jake obrambene sposobnosti, poručila je finska premijerka.

Iako zbog COVID-a nije uživo sudjelovao na sastanku ministara u Berlinu, glavni tajnik Saveza videovezom iz Bruxellesa je pozdravio izgledno članstvo nordijskih zemalja.

– To bi bio povijesni trenutak. Njihovo članstvo u NATO-u bi pojačalo našu zajedničku sigurnost, pokazalo da su NATO-va vrata otvorena i da se agresija ne isplati, poručio je Jens Stoltenberg.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman Švedsku i Finsku u Savezu očekuje brzo. One neće morati prolaziti kroz proceduru akcijskog plana za članstvo, jer već sudjeluju u operacijama, ostvarili su sve standarde. Sada je samo pitanje samog članstva i mislim da bi ono moglo biti u narednim mjesecima rješeno, kazao je.

No, taj bi plan mogla usporiti Turska koja Finskoj i Švedskoj postavlja tri uvjeta za ulazak. Da prestanu podržavati kurdske militantne skupine, pruže sigurnosna jamstva i ukinu zabranu izvoza nekih proizvoda svoje obrambene industrije Turskoj.

– Turska je važan saveznik. Oni izražavaju zabrinutost o kojoj se raspravlja između prijatelja i saveznika. I uvjeren sam da ako ove dvije zemlje u sljedećih nekoliko dana odluče, koliko sam shvatio, tražiti članstvo u NATO-u, da ćemo im moći izraziti dobrodošlicu i pronaći sve uvjete za postizanje konsenzusa, poručio je zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana.

Do kraja dana se očekuje i odluka švedskih vladajućih socijaldemokrata o zahtjevu za primanje u NATO.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});