fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

STOLTENBERG: Rusija se miješa u balkanske zemlje koje žele u NATO

Autor: Dnevno.ba

WASHINGTON - Rusija se pokušava umiješati u političke procese i uticati na to da li će se balkanske zemlje priključiti NATO, rekao je u intervjuu Euronewsu generalni tajnik Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

“Rusija pokušava da se miješa u političke procese suverenih država. I ja mislim da je to pogrešno“, kazao je Stoltenberg.

„NATO poštuje, mi poštujemo odluku nezavisnih suverenih država bez obzira da li žele ili ne da se priključe NATO“, rekao je u danu kada je novoimenovana Republika Sjeverna Makedonija potpisala pakt koji otvara put zemlji da se pridruži NATO-u.

„U Skoplju smo vidjeli da većina u parlamentu, većina političkih partija želi da se pridruži NATO i to pozdravljamo. Ali u Srbiji, na primjer, su jasno stavili do znanja da ne žele da u NATO i mi to poštujemo. Dakle, Rusija treba da poštuje odluke suverenih država.”

Stoltenberg je također govorio o povlačenju Washingtona i Moskve iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF). Sporazumom, za koji SAD optužuju Rusiju za kršenje zakona, zabranjeno je obima zemljama da koriste rakete kratkog i srednjeg dometa.

“Ne želimo novu trku u naoružanju i ono što ćemo uraditi jeste da pokušamo uvjeriti Rusiju da se vrati u skladu s ugovorom”, rekao je Stoltenberg.
“Imat ćemo šestomjesečni period dok se proces povlačenja ne završi i tokom tog perioda Rusija može da se vrati. Tako da se još uvijek može vratiti.”

Stoltenberg je napomenuo da NATO u svijetu bez ugovora o INF-u mora osigurati da je u stanju da pruži djelotvornu obranu.

Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa su 1987. potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski lider Mihail Gorbačov. Njime se zabranjuje proizvodnja, testiranje i raspoređivanje kopnenih krstarećih i balističkih raketa sa dometom od 500 do 5.500 km. Odluka Moskve da se povuče uslijedila je nakon ultimatuma Washingtona  da će se povući iz pakta ako Rusija ne prekine navodne prekršaje.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});