fbpx
Twitter

STOLTENBERG: Zapadne zemlje ne smiju žrtvovati sigurnost radi ekonomskog profita

Autor: dnevno.ba

Zapadne zemlje ne smiju žrtvovati sigurnost radi ekonomskog profita, upozorio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, referirajući se na debate o korištenju kineske tehnologije u 5G mrežama i plinovodu Sjeverni tok 2.

– Moramo priznati da naši ekonomski izbori imaju posljedice na našu sigurnost. Sloboda je važnija od slobodne trgovine, zaštita naših vrijednosti je važnija od profita, rekao je Stoltenberg u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

– Nisam protiv trgovine s Kinom, ali želim reći da je, primjerice, kontrola mreža 5G od vitalne važnosti za sigurnost, naglasio je.

SAD dugo traži od Europe i drugih zemalja da isključe kinesku tehnologiju iz mreža 5G.

Washington vidi kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme Huawei kao produženu ruku nadzornog aparata Kineske komunističke partije.

– Ne možemo reći da ćemo u interesu profita i slobodne trgovine samo otvoriti te mreže dobavljačima koji nisu vjerodostojni kada se radi o sigurnosti, nastavio je Stoltenberg.

Što se tiče Sjevernog toka 2, izgrađenog da udvostruči protok ruskog plina kroz Baltičko more izravno u Njemačku, rekao je da je lekcija naučena.

Berlin je zaustavio projekt kada je Rusija formalno priznala dvije secesionističke pokrajine na istoku Ukrajine kao neovisne, prije nego je poslala vojsku u Ukrajinu započevši, kako je naziva, “posebnu vojnu operaciju”.

Stoltenberg je rekao da je slobodna trgovina donijela veliki napredak ali da je imala i cijenu jer neki elementi te trgovine “podrivaju našu sigurnost – a tada moramo izabrati sigurnost umjesto ranjivosti i pretjeranog oslanjanja na autoritarne režime”.

Pogrešna je ideja, smatra Stoltenberg, da možemo “kupovati plina od Rusije koliko želimo, to je pogrešno, to je opasno”.

– To daje Rusiji oruđe da zastrašuje i koristi ga protiv nas, a to se sada jasno vidi, žao mi je što to moram reći, zaključuje šef NATO-a.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI