fbpx

Stotine žena prosvjedovale su u subotu u središtu Minska i drugih gradova protiv Lukašenka

Autor: dnevno.ba

Stotine žena prosvjedovale su u subotu u središtu Minska i u drugim bjeloruskim gradovima protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, dan uoči isteka ultimatuma oporbe bjeloruskom predsjedniku.

Žene su prosvjedovale unatoč kiši, noseći crvene i bijele kišobrane, u bojama povijesne nacionalne zastave koje su sada postale simbol oporbenog pokreta.

Prosvjedi su organizirani i u drugim gradovima.

Tri mjeseca nakon Lukašenkovog spornog reizbora, žene prosvjeduju svake subote i pokretačka su snaga protestnog pokreta protiv autoritarnog čelnika, „posljednjeg europskog diktatora”.

U nedjelju se očekuje veći prosvjed, koji će se poklopiti s istekom ultimatuma koji je postavila čelnica oporbe Svetlana Tihanovska pozivajući Lukašenka da do 25. listopada podnese ostavku.

Oporba smatra da je Tihanovska stvarni pobjednik izbora održanih 9. kolovoza, dok Lukašenko tvrdi da je dobio 80,1 posto glasova.

U nedjelju istječe oporbeni ultimatum bjeloruskom predsjedniku da se povuče i otvori put novim izborima. Takav je ishod, međutim, malo vjerojatan.

Tihanovska iz egzila u Litvi priprema i opći štrajk koji bi se trebao održati u ponedjeljak, no analitičari smatraju da ima male mogućnosti uspjeha s obzirom da djeluje iz inozemstva.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI