fbpx
Facebook

Stranke “Osmorke” odbile poziv SDA: “Nastavljamo zajedno s našim partnerima”

Autor: dnevno.ba

Stranke “Osmorke” oglasile su se priopćenjem nakon što je SDA ždrijebanjem osvojila većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Osmorka ostaje na okupu i nastavlja s procesom formiranja vlasti na svim nivoima, zajedno s našim partnerima.

Mi smo uvjerljivo najbrojnija politička grupacija u Parlamentu FBiH i Parlamentu BiH, a zajedno s partnerima imamo jednako uvjerljivu većinu u parlamentima. Ta većina, kao i iskreno i čvrsto savezništvo među partnerima, garant je stabilnosti i efikasnosti buduće izvršne vlasti na državnom i entitetskom nivou.

Ova grupacija stranaka je izbornim rezultatom osigurala većinu, između ostalog i u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH. Nažalost, zbog postizbornih makinacija pojedini zastupnici su iznevjerili povjerenje glasača, te su se, suprotno obećanjima koja su davali u predizbornom periodu, priklonili još aktualnoj vladajućoj strukturi predvođenoj SDA-om.

Stranke “Osmorke” nastavljaju raditi na kreiranju programskih načela buduće većine.

Od političkih subjekata koji će biti u opoziciji očekujemo odgovorno i državničko ponašanje, odnosno odustajanje od svakog oblika blokada. Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana Bosne i Hercegovine.

Napominjemo da je ubrzano formiranje vlasti na svim nivoima jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u Bosni i Hercegovini postavila EU. Samo ispunjenjem tog uvjeta, Bosna i Hercegovina bi imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize.

Ovim putem pozivamo Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP BiH kada su SDA i DF imali većinu. Naime, tada je SDP BiH, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u FBiH kroz klub Srba u Domu naroda FBiH. Iako je SDP BiH imao tzv. “kontrolni paket” u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine.

Naprotiv, uvažavajući činjenicu da je uspostavljena nova parlamentarna većina bez SDP-a, ova stranka je podržala kandidiranje predstavnika DF-a za potpredsjednika entiteta Milana Dunovića, koji još uvijek obnaša ovu dužnost.

Od DF-a očekujemo da odgovori recipročno i glasa za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je Osmorka dio nove entitetske većine. Svako sudjelovanje u blokadama značilo bi iznevjerenje temeljnog principa za koji se zalaže DF, a to je građanski princip vladavine, odnosno omogućenje uspostave vlasti onim subjektima koji imaju većinu u Zastupničkom domu.

Načela parlamentarne demokracije predviđaju da vlast formira parlamentarna većina na svim nivoima. SDP je poštujući to načelo podržao DF. Vjerujemo da bi taj princip trebao poštivati i DF, te tako omogućiti parlamentarnoj većini uspostavu vlasti, onako kako je to njima 2015. godine omogućio SDP.

Javni poziv SDA za razgovore o formiranju vlasti odbijamo i još jednom podsjećamo rukovodstvo i članstvo te stranke da su parlamentarne većine dogovorene i uspostavljene, te da je po prvi put u našoj domovini na sceni programska koalicija, dogovorena i potpisana u institucijama Bosne i Hercegovine”, navedeno je u priopćenju.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI