fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Strašan uragan prijeti Americi: Direktno bi mogao udariti na tri države

Autor: Index.hr

COLUMBIA Preko milijun ljudi na južnom dijelu istočne obale SAD-a nalazi se pred evakuacijom uslijed dolaska uragana Florence koji je postao uragan četvrte kategorije.

Uragan Florence je jučer iz kategorije tri prešao u uragan kategorije četiri, a već jutros približio se kategoriji pet. Još dok je smatran uraganom treće kategorije, naređene su evakuacije za obalna područja država Sjeverna Karolina, Južna Karolina i Virginija koje bi mogao direktno pogoditi. Rano jutros naređena je evakuacija i za državu Maryland.

Nadležne službe pozvale su stanovnike tih država da ne podcjenjuju snagu uragana koji dolazi te da se prisjete događaja od prošle godine, kada su uragani poharali isto područje i nanijeli veliku štetu Portoriku

Redovi u trgovinama i na benzinskim postajama

Ubrzo su iz SAD-a počele pristizati fotografije gužvi u lokalnim supermarketima, trgovinama opremom potrebnom za osiguranje kuće od uragana, a redovi su uočeni i na benzinskim postajama.

Stanovnici obalnih područja su zaštitili svoje domove od uragana koliko je to moguće, uglavnom stavljajući daske na prozore i vrata kuća, te su se spakirali i odlučili otići prije nego što uragan pogodi njihove države.

Kako javlja CNN, na benzinskim postajama su redove napravili građani koji žele otići iz svojih država. CNN javlja kako se u trgovinama najviše prodaju kruh, mlijeko i voda te kako se trgovine muče s nabavom baterija i generatora još od subote.

Uragan koji se približava američkoj obali sve je jači i jači. Tako su se brzine vjetrova u njemu udvostručile u roku od samo 12 sati, a očekuje se da će nastaviti rasti.

“Nijedno od dostupnih izvješća ne sugerira da je uragan Florence dosegnuo vrhunac”, poručili su iz američkog centra za praćenje uragana.

Sve više područja podložno evakuaciji

Kako javlja CNN, mobilizirana je nacionalna garda kako bi pomogla državama koje se nalaze pred udarom uragana. Predsjednik Trump proglasio je izvanredno stanje u Sjevernoj Karolini i tako toj državi omogućio raspolaganje dodatnim novčanim sredstvima iz federalnih zaliha. Kasno sinoć je u toj državi obavezna evakuacija proširena na još šest okruga, a očekuje se kako će se obveza evakuacije proširiti na još okruga danas tijekom dana.

U Južnoj Karolini, državi koja ima oko 300 kilometara obale, tek je najavljena obavezna evakuacija i to za osam okruga te države.

https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/325150711395608/

“Pred nama je pravi uragan. Ne želimo riskirati nijedan život državljana Sjeverne Karoline”, poručio je guverner te države, Henry McMaster. McMaster je procijenio kako će evakuacijama biti pogođeno preko milijun ljudi, a dodao je kako se u taj broj ubrajaju domaći stanovnici, ali i turisti.

U državi Virginija evakuacije počinju rano u utorak po lokalnom vremenu, a njima će biti obuhvaćeno oko 245.000 ljudi.

“Svi u Virginiji moraju biti spremni. Ovo je ozbiljna oluja i pogodit će cijelu državu”, rekao je guverner Ralph Northam.

https://www.facebook.com/severeweatherEU/photos/a.1423656947857402/2338595713030183/?type=3&theater

Uragan koji je sve jači

Uragan Florence proglašen je uraganom u nedjelju, a već u ponedjeljak bio je uragan treće kategorije. Dobio je na brzini i snazi prolaskom preko toplih voda u Atlantiku, zbog čega su stručnjaci zabrinuti zbog mogućnosti poplava koje očekuju krajem tjedna.

Samo sat vremena nakon što je proglašen uraganom treće kategorije, uragan Florence dobio je na jačini i postao uragan četvrte kategorije. Četvrta kategorija uragana označava uragan u kojemu su udari vjetra jači od 209 km/h.

Centar za praćenje uragana poručio je kako se pri ovim brzinama očekuju katastrofalne štete. Izvanredno stanje tada je proglašeno u Sjevernoj i Južnoj Karolini, Virginiji i Marylandu. Guverner države Marland, Larry Hogan, poručio je kako bi poplave mogle biti katastrofalne za njegovu državu.

“Nadamo se najboljem, a pripremamo se za najgore”, rekao je.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});