fbpx

STRAŠNA TRAGEDIJA Broj mrtvih U Njemačkoj i Belgiji narastao na 168

Autor: Hina

Broj smrtno stradalih u katastrofalnim poplavama na zapadu Njemačke i u Belgiji u subotu se povećao na 168.

U najgoroj prirodnoj katastrofi u Njemačkoj u više od 50 godina poginula je 141 osoba, od kojih 98 u okrugu Ahrweiler, južno od Koelna, po podacima policije.

Još se traga za stotinama nestalih

Stotine ljudi još se uvijek vode kao nestali ili nedostupni, s obzirom na to da je još nekoliko područja nedostupno zbog visokih razina vode, a u nekim su mjestima još uvijek prekinute komunikacije, prenosi Hina.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier posjetio je Erftstadt u saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje su poginule najmanje 43 osobe.

“Tugujemo s onima koji su izgubili prijatelje, poznanike, članove obitelji”, rekao je.

Nakon što je popustila brana u gradu Wassenbergu kod Koelna, evakuirano je oko 700 stanovnika, objavile su vlasti.

Razina vode kod Koelna se stabilizirala, ali još vlada oprez

Gradonačelnik Wasseneberga Marcel Maurer je rekao da se od tada razina vode stabilizirala. “Još je prerano za reći da je sve prošlo, ali smo oprezno optimistični”, rekao je.

Na brani Steinbachtal na zapadu Njemačke, međutim, još uvijek postoji opasnost od puknuća, rekle su vlasti nakon što je evakuirano oko 4500 stanovnika iz kuća nizvodno od brane.

Steinmeier je rekao da će biti potrebni tjedni da se utvrdi puna šteta, za čiju se sanaciju očekuje da će trebati nekoliko milijardi eura iz fondova za obnovu.

Porastao broj mrtvih i u Belgiji

U Belgiji je broj poginulih porastao na 27, po nacionalnom centru za katastrofe koji koordinira operacijama spašavanja.

Centar je dodao da su još 103 osobe “nestale ili nedostupne”. S nekima se vjerojatno ne može kontaktirati jer ne mogu napuniti mobilne telefone ili se nalaze u bolnicama bez osobnih dokumenata, rekao je centar.

Razine vode polako padaju u najgore pogođenim dijelovima Belgije, što je omogućilo stanovnicima da se vrate i procijene oštećenu imovinu. Premijer Alexander De Croo i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u subotu popodne su posjetili neka od pogođenih područja.

U Nizozemskoj još izvanredno stanje

Nizozemske službe za izvanredna stanja također su u stanju visoke pripravnosti jer nabujale rijeke još prijete gradovima i selima u pokrajini Limburg.

U protekla dva dana evakuirani su deseci tisuća stanovnika, dok su tijekom petka pripadnici vojske, vatrogasci i dobrovoljci užurbano učvršćivali brane.

Nizozemska je do sada izbjegla katastrofu razmjera kakva je pogodila susjedne zemlje i nema izvješća o žrtvama.

Znanstvenici već dugo govore da će klimatske promjene dovesti do obilnijih oborina. No za utvrđivanje njihove uloge u ovim kišama bit će potrebno najmanje nekoliko tjedna, rekli su znanstvenici u petak.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI