fbpx

STRAVA I UŽAS! Bosanka ubila svoje dvije kćeri i priznala zločin. Sud ju je proglasio nevinom, evo i zašto

Autor: Dnevno.ba

Milka Đurasović (40), porijeklom iz Bosne, proglašena je na sudu u Australiji nevinom za ubojstvo svoje dvije kćeri – zbog mentalne nestabilnosti, piše Radio Sarajevo.

Đurasović je priznala ubojstva, ali u tjednima nakon tragedije dijagnosticirana joj je teška depresija s psihotičnim epizodama, a izjasnila se da nije kriva (zbog psihičkog poremećaja)

Sudac Stephen Hall suglasio se s trojicom psihijatara koji su svjedočili tijekom suđenja kako Đurasović, koja je radila kao medicinska tehničarka, nije bila sposobna procijeniti što je činila i u mislima je ubila svoju djecu “kako ne bi morali živjeti bez nje”.

“Svaki slučaj ubojstva, po definiciji, uključuje tragičan gubitak života, međutim ovaj slučaj je duboko tužan”, rekao je sudac. “Žrtve su dvoje male djece, sestre od 6 i 10 godina. Bile su to bistre, živahne djevojke koje je njihova obitelj jako voljela. Nema racionalnog razloga zašto bi ih netko želio povrijediti, a ponajmanje njihova majka, koja je, po svemu sudeći, duboko brinula o njima. Ali, 2019. njihova majka, optužena, prestala je biti racionalna. Razvila je značajnu mentalnu bolest.”

Sudac Hall odredio je neograničeno zadržavanje Đurasović u pritvoru sve dok Odbor za provjeru mentalnog zdravlja i guverner ne nalože njeno puštanje na slobodu.

“Pravni ishod ne umanjuje veličinu tragedije niti duboke posljedice za obitelji žrtava”, rekao je sudac. “Otac djevojčica i obitelj moraju živjeti s tugom i gubitkom.”

Izvan suda, obiteljski prijatelj Phillip Cooper rekao je da je presuda promašaj i apelirao je glavnom državnom tužitelju da preispita slučaj.

“Ono što je obitelj, što je Nenad [otac djece] morao proći bilo je apsolutno uznemirujuće”, rekao je. “Imamo dvoje male djece, prekrasnu djecu, anđele koje nikada nije trebalo oduzeti… moramo zaštititi našu djecu pod svaku cijenu. Moje srce je za obitelj… zaista, danas je pala pravda.”

Nenad Đurasović, otac, odbio je komentirati slučaj nakon presude, osim što je rekao da je presuda očekivana.

Tijekom prvog dana suđenja na Vrhovnom sudu sud je saslušao kako se Milkino psihičko zdravlje pogoršalo u mjesecima koji su prethodili tragediji, a majci dvoje djece je odobreno produženo bolovanje s posla.

Državni tužitelj Justin Whalley rekao je da ih je na dan kada su dvije djevojčice umrle Đurasović ujutro odvezla u školu, ali je okrenula auto i vratila se kući, odlučivši da ne može nastaviti živjeti, te da ne želi ostaviti djevojčice bez svoje majke.

“Kako je sve više razmišljala o samoubojstvu, mislila je da ne može ostaviti svoju djecu, počela je razmišljati o tome kako bi svi mogli ići zajedno”, rekao je. “Pogledala je etikete na školskim torbama svoje djece i izgledale su kao oznake iz mrtvačnice, i mislila je da to znači da ona i djeca moraju otići.”

Kada su se vratile kući, Đurasović je uključila usisivač kako bi smanjila buku prije nego što je ubila Tianu, a zatim i Miju.

“Optužena je provela neko vrijeme hodajući po kući, ljubila je i grlila djevojke i uzela neke igračke i stavila ih pored svake djevojčice”, rekao je Whalley.

Na snimci snimljenoj na mobitelu ubrzo nakon ubojstva Đurasović je zamolila svog supruga da je ostavi da umre, jer je planirala sebi oduzeti život.

“Žao mi je, žao mi je, nisam znala. Bile su OK, nisu puno patile, to jest Tiana, Mia se malo borila…ako nisam gotova dok ovo gledaš Nenade, molim te pusti me da umrem, oprostite svi, ja sam kriva za sve. Žao mi je”, rekla je na našem jeziku.

Đurasović se potom bezuspješno pokušala ubiti u obiteljskoj kući prije nego što se odvezla do plaže Whitfords kako bi ponovno pokušala samoubojstvo.

Kad je njen muž stigao kući, vidio je poruku sprijeda u kojoj mu je poručeno da ne ulazi unutra. Utrčao je i otkrio Mijino tijelo. Susjedi su pozvali policiju nakon što su iz kuće čuli grlene krikove, a kasnije su baka i djed djevojčica viđeni kako izbezumljeni i uplakani leže na travnjaku ispred obiteljske kuće.

Gospođa Đurasović pronađena je na plaži i odvedena u bolnicu Royal Perth na liječenje, a kasnije je optužena za ubojstva. Policija je pronašla nekoliko bilješki ostavljenih oko kuće.

“Volim svoje djevojke više od ikoga i bilo čega i tako mi je žao što se nisam bolje brinula o njima”, pisalo je na jednoj. “Nisam voljela pričati o svojim problemima, voljela bih da jesam, žao mi je zbog svega” i “Ne mogu dopustiti da odrastaju bez mene”, stajalo je na drugoj.

Sud je ustanovio da je Nenad ohrabrio svoju suprugu da zatraži pomoć nakon što je početkom 2019. primijetio da se povlači iz svakodnevnog života. Zatim je proveo tjedne i mjesece prije tragedije uvjeravajući je da će biti dobro i ohrabrujući je da uzima antidepresive i lijekove koje joj je prepisao psihijatar.

U danima prije ubojstava Đurasović je većinu dana provodila u krevetu, prestala se tuširati i spavala je u cipelama. Četiri dana prije tragedije Nenad je pronašao otkucano pismo u kojem je pisalo “nitko nije znao za moj plan, žao mi je zbog svega, ali ne vidim drugi izlaz”. Đurasović je tada tvrdila da je pismo napisala prije nekoliko mjeseci.

Njen odvjetnik Mark Trowell rekao je da je Đurasović zadržana u ženskom zatvoru Bandyup na kontinuiranom liječenju i savjetovanju.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI