fbpx

Stravični detalji pljačke i smrti makarskog taksista: Osuđen i bivši trener tenisa iz Bugojna

Autor: Dnevno.ba

Na ukupno šesnaest godina zatvora nepravomoćno su u petak na splitskom Županijskom sudu osuđeni Dalibor Cvijanović (44) i Milan Čolić (31) zbog razbojstva nad makarskim taksistom Jozom Ćorićem (66) koje je završilo premlaćivanjem i smrću žrtve.

Cvijanović, nekadašnji trener tenisa iz Bugojna koji ima prebivalište u Švicarskoj i njegov prijatelj Čolić, državljanin Srbije dobili su po osam godina zatvora, a obitelji preminulog Ćorića bit će vraćeno nešto više od 190 tisuća kuna i 10 tisuća eura koliko je policija, nakon uhićenja i pretrage, pronašla kod razbojnika, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnica ŽDO-a koju je zastupala Julijana Stipišić teretila ih je da su zajednički i dogovorno, s nakanom da se u velikoj mjeri neosnovano materijalno okoriste, pozvali Ćorića radi kupnje deviza. Znali su da se on time bavi i da će imati veću količinu novca.

Prema presudi sutkinje Ivone Rupić, taksist se pojavio na Velikom Brdu, prigradskom naselju Makarske, te se u jednoj nedovršenoj kući našao s Čolićem noseći sa sobom torbu punu novca.

Cvijanović je, pak, ostao čekati svog kompanjona u “Citroenu C6”. Čolić je nesretnog taksistu napao fizički i više puta ga udario po glavi i tijelu te mu je oteo torbu s 200 tisuća kuna i 10 tisuća eura. Istog je dana u večernjim satima od zadobivenih ozljeda i pretrpljenog šoka 66-godišnji Ćorić, koji je bolovao od dijabetesa i srčanih tegoba, preminuo u vozilu Hitne pomoći.

– Iz iskaza svjedoka i obrana okrivljenih potpuno je jasno da su obojica poznavali žrtvu te da se Cvijanović više puta s njim nalazo i mijenjao novac pa je znao čime se bavi.

Da je to bilo počinjeno planski odnosno zajednički i dogovorno je najbolje u svojoj obrani kazao Čolić kada je rekao:

“Plan je bio jednostavan. On (Cvijanović – op.a.) dogovori, ja dođem, drmnem to jer je ovaj taksist bio sporiji, podijelimo pare i svak’ na svoju stranu”.

Smrt kao posljedica nastupila je iz nehata, zato i jesu osuđeni za ovo kazneno djelo (razbojništvo sa smrtnom posljedicom – op.a.). No, mogli su očekivati i pretpostaviti da se tako nešto može dogoditi, a to je kazao i sam Cvijanović u obrani rekavši:

“Poznavajući Čolića slutio sam da bi moglo doći do krađe, da bi on mogao to nekako iskoristiti, ali nisam imao pojma da će doći do fizičkog sukoba. Kad je Čolić, nakon susreta, ušao u moje vozilo, vidio sam da je nešto pošlo naopako, da je nervozan”.

Ovo vijeće smatra da je kazna primjerena jer su obojica neosuđivani, a i priznali su u obranama djelomično svaki svoj dio krivice iako negiraju da se sve odigralo zajednički i dogovorno – obrazložila je sutkinja Rupić dok su dvojica okrivljenih bez riječi slušali očito ostavši zatečeni ovako neočekivanom sankcijom.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI