fbpx

Student iz BiH pušten iz pritvora u Turskoj

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Student iz BiH Selmir Mašetović, koji je 22. svibnja uhićen u turskoj provinciji Ušak, sinoć je pušten da se brani sa slobode.

“Tužitelj je donio odluku da se on može braniti sa slobode, tako mi je njegova odvjetnica prenijela. Do večernjih sati trebao bi biti na slobodi, da se vrati u studentski dom u kojem inače boravi. Ne znam detalje oko tog daljeg procesa, samo sam čuo tu vijest, to mi je najvažnije bilo, a za ostalo ću se čuti sa odvjetnicom i upoznati oko toga. Cilj je bio da izađe dijete vani, da nije više u zatvoru i da se može braniti sa slobode”, kazao je za Radio Slobodna Europa njegov otac Husein Mašetović.

Mašetović je osumnjičen za suradnju sa pokretom Hizmet (FETO) bivšeg turskog imama u egzilu Fetulaha Gulena, kojeg turske vlasti tretiraju kao teroristički, nakon pokušaja vojnog puča u toj zemlji 2016. godine.

Turske snage sigurnosti uhitile su studenta Selmira Mašetovića iz Gradačca sa još 14 studenata iz različitih krajeva svijeta koji su navodno u vrijeme pokušaja državnog udara u Turskoj koristili aplikaciju ByLock kojom je moguće kodirati međusobnu komunikaciju, a koju su i pripadnici Hizmeta koristili za međusobnu komunikaciju.

Mašetović je za RSE kazao “da nisu predstavljeni dokazi, već da postoje samo sumnje”.

“Stavljali su mu na teret korištenje te aplikacije kao registriranog korisnika i da je kao 15.7. koristio tu aplikaciju u noći, kada se to počelo tamo događati u Turskoj, ali ja sam govorio od prvog dana da dijete tada nije boravilo tamo, da se vratilo u BiH 26.6.2016, znači netko je vjerojatno zloupotrijebio njegovo ime”, kaže otac uhićenog studenta.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI