fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Studentica iz HNŽ-a: Profesor mi se približio, počeo me dirati po tijelu, predložio da odemo negdje i kazao da za ispit ne brinem…

Autor: Dnevni list

SARAJEVO – Glavni preduvjet za uspostavu sustava odgovornosti je stvarno sankcioniranje. Dok se to ne dogodi, ostavljen je širok prostor za seksualnu korupciju tim više što se radi o osjetljivoj i dijelom tabu temi koja zalazi u domenu ljudske intime i privatnosti.

 

Seks pa kredit

Ovo upozorenje Udruženja žena sutkinja u BiH, čija je predsjednica sutkinja iz Sarajeva Adisa Zahiragić, zapravo je zvono za uzbunu. Istraživanja rađena u sklopu projekta “Sextortion-naning, shaning, ending” Međunarodnog udruženja žena sa sjedištem u Washingtonu pokazuju da je u BiH sve raširenije iznuđivanje seksualnih usluga s pozicije moći – razmjeri te vrste korupcije su veći nego što se misli, a posljedice dalekosežnije nego što se želi priznati. U istraživanju u BiH sudjelovala je i američka agencija USAID.

– Bitno je napraviti razliku između seksualne korupcije i mobinga – kažu u Udruženju žena sutkinja u BiH i podvlače:
– Iznuđivanje seksa nije pojedinačni slučaj silovanja ili nasilničkog ponašanja nego predstavlja vid podmićivanja gdje se kao sredstvo plaćanja koriste seksualne usluge, a ne novac.

– Profesor je rekao da ima previše kandidata za ispit i da dođem poslije podne. Došla sam, profesor je bio sam u kabinetu. Približio mi se, počeo me dirati po tijelu, predložio da odemo negdje i kazao da za ispit ne brinem. Uspjela sam pobjeći, ali nikome ovo nisam smjela prijaviti. Kolegice su mi pričale da se i njima slično dogodilo s istim profesorom. Ne znam kako ću položiti ispit – ispričala je jedna studentica iz Hercegovačko-neretvanske županije ekipi iz Udruženja žena sutkinja u BiH koja je radila istraživanje.

 
Seksualna korupcija sve je prisutnija u svim oblastima života i rada. Zabilježeni su slučajevi da je jedan bankar s pozicije položaja na kojem se nalazi od klijentice tražio seksualnu uslugu kako bi joj odobrio kredit. Nije rijetkost da i poslodavci traže seks od svojih zaposlenica, a zauzvrat će im osigurati da ostanu na poslu, povišicu plaće i napredovanje u karijeri. Zabilježeno je da policajci seksualnu uslugu vraćaju prikrivanjem prijava i na druge načine.

Politički moćnici

Seksualna korupcija posebno je prisutna u institucijama vlasti na svim razinama, od državnih, entitetskih, županijskih do općinskih – u ministarstvima, pravosuđu, policiji. Političari i dužnosnici, preciznije politički moćnici, za seksualnu uslugu najčešće osiguravaju zaposlenje, pogodnosti na natječajima, karijeru i zaštitu na poslu.

Iznuđivanje seksa s pozicije moći je kazneno djelo – stav je Udruženja žena sutkinja u BiH uz naglasak:
– Žene  u ovakvim slučajevima ne smiju biti tretirane kao izvršitelji kaznenih djela nego kao žrtve seksualne korupcije i treba im pružiti potporu.

Istovremeno, apeliraju na žrtve da obvezno prijave nadležnim tijelima što su doživjele. Međutim, prijava je jako malo, a razlog je strah i nepovjerenje u institucije vlasti.
Zakonima su za kaznena djela spolnog odnosa ili obljube zloporabom položaja propisane  zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Međutim, pravni stručnjaci smatraju da se kazneni zakoni moraju dopuniti kako bi se precizirao koruptivni element u iznuđivanju seksualnih usluga s pozicije moći i funkcije. Razlog je što se po zakonskim propisima za kaznena djela korupcije moraju oduzeti primljeni dar i imovinska korist, odnosno što je korupcija isključivo vezana za imovinsku korist. U slučajevima seksualne korupcije ne može se ništa oduzimati, pa se i zbog toga teško može procesuirati.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});