fbpx

STUDENTSKI CENTAR U MOSTARU ne može primiti sve zainteresirane studente za smještaj

Autor: Fena

U Studentskom centru Mostar u tijeku je useljavanje studenata, a u Upravi tog centra ističu kako imaju dva puta više zahtjeva za smještaj nego mogućnosti za njihov prijem.

Studenti su se za smještaj u Centar mogli prijaviti već u srpnju, prijave su završene, te se studenti uveliko useljavaju.

– Studenti starijih studentskih godina, za koje je natječaj bio u srpnju, a putem kojeg je primljeno 260 najbolje rangiranih, već su u velikom broju u svojim smještajnim jedinicama. Krajem prošloga tjedna objavljena je i rang lista brucoša koji će, nakon žalbenoga roka koji je do petka, već 28. rujna imati mogućnost ući u svoje sobe – izjavila je za Fenu glasnogovornica mostarskog Studentskog centra Anita Glibić.

U Upravi ovog vodećeg centra u regiji su vrlo zadovoljni zbog velikog zanimanja studenata za smještajem u tom centru.

Prošla akademska godina je, kaže Glibić, zbog covida-19 bila jako izazovna ali su, dodaje, doskočili tim izazovima izdvajanjem dodatnih financijskih sredstava za pojačanje internetske mreže i svih epidemioloških mjera koji su morali zadovoljiti u tom trenutku.

– Zbog epidemije koronavirusa i obustave nastave na mostarskom sveučilištu, Studentski centar je u mjesecu ožujku prošle godine bio prisiljen zatvoriti svoje smještajne jedinice. Međutim, već u svibnju svi su studenti tražili povrat u centar i praćenje online nastave iz svojih soba. Stoga smo odlučili financije izdvojiti u pojačanje internetske mreže, ali i svih epidemioloških mjera koje smo morali zadovoljiti – objašnjava glasnogovornica Studentskoga centra.

Napominje kako je kvaliteta smještaja dobra te da se svake godine sobe liče, pripremaju i adaptiraju, kao i da su u realizaciji projekta klimatizacije soba.

– Trebali smo prošle akademske godine završiti taj projekt klimatizacije ali zbog covida -19, sada u rujnu, završena je treća faza te će od 1. lipnja sve sobe biti u potpunosti klimatizirane, a svaka soba imat će i svoj i hladnjak – navodi Glibić.

Po njezinim riječima, u Centru se provode sve epidemiološke mjere, kao što su mjerenje temperature na ulazu, postavljena su dezinfekcijska sredstva na svim površinama, sobama, kuhinji, a poštuju se i propisani razmaci za sjedećim stolovima u menzi.

Inače, osnovni uvjeti za apliciranje na natječaj, kad su starije studijske godine u pitanju, su prosjek ocjena iz prethodne akademske godine, zatim mjesto prebivališta, broj braće i sestara koji se školuju itd.

Kada su pak brucoši u pitanju gleda se prosjek ocjena iz njihovih srednjih škola, kao i gore spomenuti uvjeti.

Cijena za smještaj po studentu je 159 maraka u koju su uključena sva tri obroka, za sve dane u mjesecu, a uključene su i sve režije, internet, topla voda i slično.

Također, treba napomenuti da je Centar ove godine sklopio sporazum s NLB bankom Sarajevo koja je stipendirala prvih 20 najboljih rangiranih starijih studenata i 20 rangirani s brucoške liste u visini od po 19 maraka za prvih šest mjeseci, što znači da će ti studenti prvih šest mjeseci plaćati samo 140 maraka svoj smještaj.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI