fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sud BiH još jednom potvrdio, da Dodikov kafanski čovjek Milan Tegeltija ne zna šta radi: „VSTV BiH nema pojma o Zakonu“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Već duže vrijeme u Bosni i Hercegovini, kao državi sastavljenoj od dva entiteta sa tri konstituivna naroda postoji jedna institucija koja se zove Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), koja je, svojim djelovanjem i kroz brojne akte vladanjem, postala otuđeni centar moći.

Visoki predstavnik OHR-a u BiH dr. Valentin Inzko gostovao je dana 27.02.2020.g., u emisiji „Jutro za sve“ na BHRT-u. Inzko se, gostujući u emisiji posebno osvrnuo na bh. pravosuđe, kazavši, da je „odlazak stranih sudaca i tužitelja 2009. godine iz Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine bila velika zabluda, te da je od tada je sve krenulo niz brdo“ – kazao je Inzko, implicirajući, da je njihov odlazak bio greška. „Pravosuđe Bosne i Hercegovine krenulo je niz brdo. Problem je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine“ – zaključio je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko gostujući na BHRT-u.

S druge strane, dodatnu potvrdu briljantnih riječi Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka u odnosu na bh. pravosuđe i VSTV BiH, mnogo je prije dao nezavisni pravni ekspert EU njemački sudija Reinhard Priebe sačinivši Izvještaj o stanju u bh. pravosuđu, koji u svome Izvještaju, a objašnjavajući široke ovlasti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), navodi, da je “tokom proteklih godina VSTV sam postao dio problema, a ne rješenja, i da je propustio priliku da uspostavi integritet“. Izvještaj suca Priebea također navodi, da je „VSTV nakon niza afera u medijima izgubio svoj integritet“, implicirajući na aferu „Potkivanje“ u kojoj je glavni akter te afere upravo Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH.

VSTV BiH ne samo, da je postao problem za funkcioniranje bh. pravosuđa, nego je s vremenom postala institucija, koja je svoje djelovanje stavila izvan zakonskih okvira i iznad Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.  Nije nikakva javna tajna, da sve ovo događa za mandata Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH, kojemu jedino od ruke idu „žene, pare, harmonika i kafane“ – reći će sudija Suda BiH Branko Perić, a za čijeg je Tegeltijinog mandata pravosuđe uzdignuto na stup srama, na domaćem, međunarodnom i svjetskom nivou, te je isto zbog načina pravosudne politike VSTV-a BiH, koju kreira Milan Tegeltija, postalo dekadentno.

Nepoznavanje Zakona i Ustava BiH jača su strana Milana Tegeltije!

Zašto?!

Milan Tegeltija poznatiji kao lider tzv “Srpskog lobija” u VSTV-u BiH i entitetskom pravosuđu u Republici Srpskoj, za kojeg se vežu brojne kriminalne afere, druženje sa pripadnicima kriminalnog miljea u entitetu RS-a i R. Srbiji, te zastupnik interesa Milorada Dodika u BiH pravosuđu, pokazao je svoju vlast i moć – i to toliku, da je dovoljno moćan i sposoban, da suprotno svojim ovlaštenjima i radnjama u opisu posla, nametne takav jedan nezakoniti Pravilnik  o ocjenjivanju sudija u BiH (o čemu će biti riječi u nastavku teksta), koji je izazvao opće zgražanje, gađenje i osudu profesionalne pravosudne zajednice u BiH. Tegeltija jest moćan, ali Sud BiH je pokazao da je moćniji od Tegeltijne samovolje i nezakonitosti.

O svemu tome slikovito govori tako svjež slučaj, kada je Sud Bosne i Hercegovine svojom Presudom od 19. 05. 2020.g., oborio i ukinuo VSTV-ov Pravilnik o ocjenjivanju sudija u BiH, a koji je gurao i za isti se zalagao, ali i nametnuo Milan Tegeltija. Ova Presuda Suda BiH pokazala je i još jednom profesionalnoj pravosudnoj zajednici i javnosti dokazala, da VSTV BiH, kao kolikokrovni organ bh. pravosuđa nema pojma o zakonitosti, dvostupnju postupka, a o činjenici koji su si ovlasti sve prigrabili, koje im po Zakonu o VSTV-u BiH ne pripadaju, da se i ne govori!

Naravno, velika većina sudija se nije htjela zamjerati predsjedniku Milanu Tegeltiji, kako ne bi bili izvrgnuti Tegeltijinoj odmazdi, te o istom nisu javno iznosili svoje mišljenje. Međutim, sutkinja Okružnog suda Banja Luke Olga Pantić je otišla korak dalje i pokrenula upravni spor pred sudom Bosne i Hercegovine.

Sud Bosne i Hercegovine, donio je presudu dana 19.5.2020.g., kojom je usvojen tužbeni zahtjev tužiteljice Olge Pantić, sutkinje Okružnog suda Banja Luka, te je ukinuo VSTV-ov Pravilnik o ocjenjivanju nositelja pravosudnih funkcija, kao i Kriterij za ocjenjivanje rada sudaca u Bosni i Hercegovini. Sud BiH je pravosnažnom presudom poništio Pravilnik o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija i Kriteriji za ocjenjivanje rada sudija u BiH koji je usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine u rujnu 2018. godine na čelu sa Milanom Tegeltijom.

VSTV je prije dvije i po godine usvojio nacrt kriterija i nacrt pravilnika za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija kojim je u sistem ocjenjivanja, između ostalog, uvedena analitička ocjena rada i povećan je broj izvora za utvrđivanje ocjene rada, s ciljem utvrđivanja i davanja sveobuhvatne ocjene rada za svakog nosioca pravosudne funkcije, na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja.

Oni su pored pravilnika usvojili i kriterije za ocjenjivanje rada sudija u BiH, a usvojeni pravilnik od početka je bio sporan. Brojni eksperti ocijenili su da ga je skoro nemoguće provesti te da on šteti efikasnosti rada sudova. Smatralo se
da bi pravilnik o ocjenjivanju mogao dovesti i do malverzacija u pravnom sistemu.

Odlukom od 19. svibnja ove godine, Sud BiH u postupku ocjene zakonitosti općih akata pokrenutom po zahtjevu Olge Pantić donio je presudu kojom ukida Pravilnik o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija i Kriterije za ocjenjivanje rada sudija u BiH. Ova presuda je pravosnažna.

U postupku ocjene zakonitosti navedeno je da zakonom nije propisano ovlaštenje VSTV-a za donošenje navedenog Pravilnika te da su prekoračene granice ovlaštenja, što za posljedicu ima očiglednu povredu načela zakonitosti. Donošenjem presude akt koji je 2018. usvojio VSTV prestaje da važi.

“Sasvim sigurno je da će VSTV protiv te odluke Suda BiH, a u skladu sa zakonom, upotrijebiti jedini mogući mehanizam te podnijeti Zahtjev za preispitivanje presude”, kazao je za Klix.ba Milan Tegeltija, te nadodao, kako „ne može komentirati sudske odluke“!

Kontradiktorno je to, da predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ističe kako neće komentarisati sudske presude, ali da ipak daje svoje komentare na sudske presude što nije običaj ili praksa najviših organa pravosudne vlasti u civilizovanom društvu, jer se pravosnažne sudske presude ne komentiraju, one se provode!

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec odgovorio je predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milanu Tegeltiji, napomenuvši da je presuda Suda BiH kojom je ukinut Pravilnik o ocjenjivanju nosilaca pravosudnih funkcija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća iz 2018. godine civilizacijska.

„Mogu reći da taj Pravilnik raniji, koji je važio od 2008. do 2018. godine, nije bio sporan jer je na normalan način tretirao ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija”, istakao je Debevec, te nadodao „kako je 2018. godine, VSTV donio drugi Pravilnik zbog kojeg svi nosioci pravosudnih funkcija osjećaju određeni stepen frustracije, a zbog kojeg su neki od njih podnijeli tužbe Sudu BiH koji je jedini nadležan da odlučuje o zakonitosti takvih akata“ – izjavio je za medije Debevec.

„Tačno je da ga je Evropska komisija predložila, ali na osnovu prijedloga VSTV-a. Pravosudnu zajednicu za mnoga rješenja tog Pravilnika nikad niko nije pitao. Tvrdim da su najmanje 90 posto nosilaca pravosudnih funkcija takvim pravilnikom iz 2018. duboko nazadovali”, rekao je Debevec za Klix.ba.

Ružica Jukić kontra Milana Tegeltije!

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH sudija Ružica Jukić na svome facebook profilu, jasno je napisala da usklađenost nižih pravnih akata mora biti usklađeno sa zakonom.

Jukićeva je, a komentirajući Presudu Suda BiH kojom je usvojen tužbeni zahtjev tužiteljice Olge Pantić, sutkinje Okružnog suda Banja Luka, te ukinuo VSTV-ov Pravilnik o ocjenjivanju nositelja pravosudnih funkcija, kao i Kriterij za ocjenjivanje rada sudaca u Bosni i Hercegovini, na svome facebook profilu napisala, da je ta presuda samo potvrdila njezino mišljenje i stav koji je kao takva isticala na komisijama za izradu Pravilnika i Kriterija, na sjednicama VSTV-a, te na sastancima sa predsjednicima viših pravosudnih institucija.

„Nezakonito se, putem Kriterija za ocjenjivanje rada sudaca, utvrđuje ovlaštenje sudaca, neposredno više instance, da kroz odlučivanje o pravnim lijekovima, utječu i na ocjenjivanje sudaca u nižestepenim sudovima“ – napisala je Jukićeva, te nadodala „Prije svega, VSTV je izašao iz okvira ovlaštenja, koje ima po zakonu, kada je u Kriterij za ocjenjivanje rada sudaca, uvrstio nove pravne institute, koje ne poznaju niti Zakon o sudovima BiH, niti Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, a koji se odnose prije svega na analitičku ocjenu sudaca neposredno višeg suda“.

To znači, da ne može organ koji odlučuje po žalbi ili pritužbi, da i ocjenjuje. Međutim, Tegeltija je nametnuo Pravilnik, da organ koji odlučuje po žalbi ujedno i ocjenjuje, što nema niti u jednom civiliziranom svijetu, a što je Sud BiH oborio.

Stručnjaci iz Europske unije su predložili VSTV-u BiH, da unaprijede pravilnike, ali samo na način, da ne izlaze iz zakonskog okvira, a ono što ne može trenutno, da se unaprijedi pravilnikom, da se ide prema zakonodavcu sa prijedlogom izmjene zakona. VSTV BiH je propustio ovakve preporuke, pa se stavio u funkciju i zakonodavca.

 „Kada je bila u pitanju analitička ocjena, postavila sam pitanje stručnjaku, koji je bio ispred Europske unije, sucu Antonu iz Slovenije, da li se može desiti da pojedini suci subjektivno ocjene presude sudaca nižestepenih sudova, na što je on odgovorio da može i da taj kriterij nije baš donio rezultate na unapređenju ocjenjivanja u zemljama u kojima je predviđen“ – napisala je Ružica Jukić. Dakle, ova analitička ocjena je čisti subjektivizam, jer je davala ovlaštenje sudiji Kantonalnog suda, glavnom tužitelju i šefu odjela, da ocjeni po svome nahođenju, a bilo je dovoljno da ne simpatiše sudiju ili tužitelja. Ovakav Pravilnik VSTV-a iz 2018.g., veze nije imao sa zakonom i objektivnim kriterijima.

-Jasno mi je već tada bilo da će ova odredba Kriterija za ocjenjivanje, izazvati veliko nezadovoljstvo među sucima, a pogotovo zato što ta ocjena utječe na karijeru svakoga suca – stoji u osvrtu Ružice Jukić.

S druge strane, Zakonom je određeno da Predsjednik suda ocjenjuje suce, te mu je na ovakav način oduzeto, odnosno umanjeno to pravo nezakonitim Pravilnikom koji je donio VSTV, a koji je Presudom Suda BiH oboren.

Nije isključena ni Tegeltijina krivična odgovornost za nametanje takvog jednog Pravilnika, kojeg je Sud BiH svojom zakonitom Presudom oborio, jer je Milan Tegeltija, kao službeno i odgovorno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja, prekoračivši granice svog službenog ovlaštenja, a ne izvršivši svoje službene dužnosti, nanio ogromnu štetu sudijama i tužiocima u BiH nametnuvši takav jedan Pravilnik iz 2018.g., koji je Presudom Suda BiH oboren, čime je nesumnjivo povrijedio prava drugih pravosudnih djelatnika, jer zakonom nije propisano ovlaštenje VSTV-a za donošenje navedenog Pravilnika te da su prekoračene granice ovlaštenja, što za posljedicu ima očiglednu povredu načela zakonitosti i prava drugoga.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});