fbpx

SUD BiH: Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić pravomoćno oslobođen optužbi!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Apelaciono odjeljenje Državnog suda donijelo je pravosnažnu presudu, kojom se Vladimir Špoljarić, suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, oslobađa optužbi za seksualno uznemiravanje i uznemiravanje uposlenice, potvrđeno je za Dnevno.ba, piše Josip Šimić-Đinđić!

Tražit ću od VSTV-a (Visoko sudsko i tužilačko vijeće) da se Špoljariću ukine suspenzija i da se vrati na posao”, kazao je advokat Pizović za BIRN, dodavši da bi se suspenzija trebala ukinuti po sili zakona, jer je donesena do okončanja krivičnog postupka.

Podsjećanja radi, Sud Bosne i Hercegovine, sudija Mirsad Strika, donio je i dana 01. 10. 2021. godine, javno objavio prvostepenu Presudu, kojom se predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić oslobađa od krivičnih optužbi Tužiteljstva BiH, da je počinio krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, na štetu Enise Pazalje, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu.

Sud BiH je rada u prvsoetepnoj presudi zaključio, da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati van svake razumne sumnje da je Špoljarić od decembra 2018. do sredine 2019. godine kontinuirano uznemiravao Enisu Pazelju, koja obavlja dužnost sekretara u Sudu.

Na prvostepenu presudu Tužilaštvo BiH je izjavilo žalbu, ali je ona presudom Apelacijskog odjeljenja Suda BiH odbijena kao neosnovana, te potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda Špoljariću.

Špoljarić je ranije oslobođen odgovornosti u disciplinskom postupku vođenom u VSTV-u u vezi sa ovim slučajem.

Portal Dnevno.ba je od samoga početka ukazivao, da se radi o montiranom postupku.

Naime, dana 27. 11. 2020. godine, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Špoljarić Vladimira, rođenog 1957. godine u Sarajevu, na dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

“Optuženi se tereti da je tokom 2018. i 2019. godine, kada je obavljao dužnost vršioca dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata neprimjerenim djelima i postupcima vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i fizički integritet uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu, koja mu je u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka. Tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja optuženi je oštećenoj, u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njezinog uposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima doveo do ozbiljnog ugrožavanja fizičkog i duševnog zdravlja oštećene. Optuženi se tereti da je na osnovu  spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i fizički integritet druge osobe, čime je počinio krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH. Počinjeno krivično djelo protivno je domaćim i međunarodnim konvencijama i aktima kojima se garantuje sigurnost života i zdravlja i zaštite pojedinca od spolne diskriminacije. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH” – saopćeno je tada iz Tužilaštva BIH na dan 27. 11. 2020. godine!

Ove navode Tužilaštvo BiH nije dokazalo, pa je Špoljarić pravomoćno oslobođen optužbi!

VEZANI TEKST: https://www.dnevno.ba/vijesti/pala-montirana-optuznica-sud-bih-oslobodio-svih-optuzbi-sudiju-vladimira-spoljarica-237678/

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI