fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

“Sud i Tužiteljstvo BiH su vještačke institucije napravljene da sude Srbima, a oslobode Orića”

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - To što Tužiteljstvo BiH sada pokušava da otvori neka pitanja nakon više od 20 godina, kaže Dodik, govori koliko je taj proces iznuđen i da je njihov posao u vezi sa suđenjima Srbima završen

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je nepovjerenje Srba prema Sudu i Tužiiteljstvu BiH ogromno jer su to ”vještačke institucije napravljene da bi sudile Srpskoj i Srbima.”

Komentirajući najavu da bi Tužiteljstvo BiH moglo da zatraži ukidanje oslobađajuće presude komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, jer se temelji na ”nepostojećim dokazima”, Dodik je rekao da godinama govori o Sudu i Tužiteljstvu BiH pokušavajući da ospori nelegalno postupanje.

“Svih prethodnih godina govorio sam o Sudu i Tužiteljstvu BiH u pokušaju da osporim njihovo ponašanje i nelegalno postupanje, o kojima najbolje govore javno izneseni dokazi o zloupotrebama svjedoka i procedura”, rekao je Dodik novinima u Banjaluci.

Dodik je rekao da je sudsko vijeće u ovom slučaju napravljeno tako da je neminovno bilo da Orić bude oslobođen, jer je riječ o “kamufliranoj priči o dva Srbina – iz Sarajeva i Tuzle, te vojnom sudiji koji je Srbe zatvarao po logorima u Sarajevu”.

To što Tužiteljstvo BiH sada pokušava da otvori neka pitanja nakon više od 20 godina, kaže Dodik, govori koliko je taj proces iznuđen i da je njihov posao u vezi sa suđenjima Srbima završen.

“Suditi nekome u Republici Srpskoj, a osloboditi Nasera Orića na istom tom sudu, govori o nemogućnosti povjerenja Srba u takav sud i činjenicu da ga treba ukinuti”, rekao je Dodik.

On je dodao da zalaganje Europske unije da napravi priču o pravdi u BiH nema pravni temelj.

“Ne postoji ustavna osnova za formiranje Suda i Tužiteljstva BiH i ta ustavna osnova će ostati sporana dokle god ta institucija ne dobije ustavnu verifikaciju, što je isključivo moguće kroz dogovor o tome na koji način kapacitirati taj sud”, poručio je Dodik.

Predsjednik RS kaže da se često govori da je “Haaški tribunal osnova, a Sud BiH nastavak”, ali da oni ne ostvaruju funkciju pravde i da su njima svi nezadovoljni i poniženi, prije svega žrtve.

“Mi koji radimo u institucijama ne dajemo im nikakav legitimitet, jer Sud i Tužiteljstvo BiH nisu formirani na bazi Ustava, nego političkog nasilja koje su vršile Amerika i Europa”, poručio je Dodik.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});