“Sud i Tužiteljstvo BiH su vještačke institucije napravljene da sude Srbima, a oslobode Orića”

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - To što Tužiteljstvo BiH sada pokušava da otvori neka pitanja nakon više od 20 godina, kaže Dodik, govori koliko je taj proces iznuđen i da je njihov posao u vezi sa suđenjima Srbima završen

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je nepovjerenje Srba prema Sudu i Tužiiteljstvu BiH ogromno jer su to ”vještačke institucije napravljene da bi sudile Srpskoj i Srbima.”

Komentirajući najavu da bi Tužiteljstvo BiH moglo da zatraži ukidanje oslobađajuće presude komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, jer se temelji na ”nepostojećim dokazima”, Dodik je rekao da godinama govori o Sudu i Tužiteljstvu BiH pokušavajući da ospori nelegalno postupanje.

“Svih prethodnih godina govorio sam o Sudu i Tužiteljstvu BiH u pokušaju da osporim njihovo ponašanje i nelegalno postupanje, o kojima najbolje govore javno izneseni dokazi o zloupotrebama svjedoka i procedura”, rekao je Dodik novinima u Banjaluci.

Dodik je rekao da je sudsko vijeće u ovom slučaju napravljeno tako da je neminovno bilo da Orić bude oslobođen, jer je riječ o “kamufliranoj priči o dva Srbina – iz Sarajeva i Tuzle, te vojnom sudiji koji je Srbe zatvarao po logorima u Sarajevu”.

To što Tužiteljstvo BiH sada pokušava da otvori neka pitanja nakon više od 20 godina, kaže Dodik, govori koliko je taj proces iznuđen i da je njihov posao u vezi sa suđenjima Srbima završen.

“Suditi nekome u Republici Srpskoj, a osloboditi Nasera Orića na istom tom sudu, govori o nemogućnosti povjerenja Srba u takav sud i činjenicu da ga treba ukinuti”, rekao je Dodik.

On je dodao da zalaganje Europske unije da napravi priču o pravdi u BiH nema pravni temelj.

“Ne postoji ustavna osnova za formiranje Suda i Tužiteljstva BiH i ta ustavna osnova će ostati sporana dokle god ta institucija ne dobije ustavnu verifikaciju, što je isključivo moguće kroz dogovor o tome na koji način kapacitirati taj sud”, poručio je Dodik.

Predsjednik RS kaže da se često govori da je “Haaški tribunal osnova, a Sud BiH nastavak”, ali da oni ne ostvaruju funkciju pravde i da su njima svi nezadovoljni i poniženi, prije svega žrtve.

“Mi koji radimo u institucijama ne dajemo im nikakav legitimitet, jer Sud i Tužiteljstvo BiH nisu formirani na bazi Ustava, nego političkog nasilja koje su vršile Amerika i Europa”, poručio je Dodik.

Autor: Slobodna bosna

ZADNJE VIJESTI