fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sudac Perić vratio tračak povjerenja u oronulo pravosuđe

Autor: Dnevni list

Nakon što su objavljene frapantne fotografije o famoznim “babinama” i tobože slučajnome susretu u jednom haustoru predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i šefa OSA-e Osmana Mehmedagića, činilo se da je “Osmica” zgotovio sve silne optužnice i da će ih suci glatko pospremiti u košarice.

Kada je optužnicu o nezakonitom izuzimanju snimaka s kamera na jednoj sarajevskoj pošti u kojoj je glavni akter Osman Mehmedagić, preuzeo sudac Branko Perić, javnost je uglavnom s nepovjerenjem i podsmijehom primila tu činjenicu vjerujući kako se radi o još jednoj pravosudnoj farsi i predstavi, navodi Dnevni list.

Tračak povjerenja

Jer, pobogu zašto su na “babine” zajedno išli Osmica i predsjednik Debevec ako nisu “sredili” stvar. U pravnoj zajednici su ipak čvrsto vjerovali kako sudac Branko Perić apsolutno neće podleći ničijem pritisku, pa čak eventualno niti od svoga šefa, i da će poptuno neovisno i stručno otvoriti proces i dovesti ga do epiloga.

Već kod potvrđivanja optužnice Perić je demonstrirao neovisnost i autoritet, što je jako zabrinulo vrhušku SDA i, naravno, samoga šefa OSA-e. Ako su  novinari u BiH nedavno bili ponosni na hrabrost i novinarsku lekciju Ivice Puljića tijekom stampeda na američki Capitol, onda je pravna zajednica, ali i javnost općenito, svakako ohrabrena sudačkom lekcijom koju već na prvim ročištima demonstrira Branko Perić.

Njegovo bi suđenje zapravo trebala biti jedna normalna sudačka praksa, međutim, u našem zahrđalome i zatrovanome pravosuđu i samo potvrđivanje optužnice nekoj “krupnoj ribi” je golemo iznenađenje.

Nije pretjerano kazati kako je sudac Perić vratio tračak povjerenja o oronulu  polugu državne zakonodavne vlasti. Neke njegove kolege su pokleknule već na prvom koraku u drugim predmetima s istim osumnjičenim akterom.

Svjedoci

Podsjećam, državni Tužitelj Oleg Čavka za jedno od sljedećih ročišta predložio je nekoliko svjedoka, ali je sudac Branko Perić odbio dva svjedoka.

Prvi svjedok na idućem ročištu bit će Amina Ohranović čija je fotografija objavljena u medijma kao pošiljatelja pošiljke. Čavka je predložio kao svjedoka policijskog komesara Nusreta Selimovića kojeg bi ispitao na okolnosti da li je neka osoba uslikala pošiljku i to poslala Osmanu Mehmedagiću.

Sudac Perić je kazao Čavki da i u optužnici piše na „neutvrđen način“ te da nema potrebe sad dokazivati nešto drugo i odbio je svjedočenje Selimovića.

Perić je odbio i svjedočenje Džeme Čerkeza koji je dao pristupne šifre za skidanje snimka s videonadzora. Dalje je predložio kao svjedoke Damira Bevandu, glavnog inspektora OSA-e i Trifka Buhu, zamjenika generalnog ravnatelja što je prihvaćeno.

Bez obzira kako završi suđenje nitko neće moći ništa ozbiljnije zamjeriti sucu Branku Periću, niti Osmica i SDA u slučaju osuđujuće presude, ali niti zlobnici koji žele kaznu za šefa OSA-e.

Tko je Perić

Branko Perić uradio je nedavno Analizu „PRAVOSUĐE U BiH – STANJE I PERSPEKTIVE”, koja je urađena uz podršku Transparency Internationala (TI) u Bosni i Hercegovini (TI), kao i Švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA).

Rođen je 1954. godine u Čečavi kod Teslića. Nakon pripravničkog staža u Okružnom sudu u Doboju od 1979. godine bio je sudac, predsjednik suda, tužitelj i odvjetnik u Bosanskom Brodu. Bio je prvi predsjednik VSTV-a, a kasnije žestoki kritizer Vijeća i bivšeg čelnika Milana Tegeltije, ali posebno Tužiteljstva BiH.

Malo kome je poznato da se državni sudac bavio i novinarstvom. Od 1996. godine obavljao je funkciju urednika u nekoliko novinskih agencija, bio prvi predsjednik nezavisnog Udruženja novinara Republike Srpske, te postao potpredsjednik Vijeća Regulatorne agencije za komuniciranje BiH.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});