fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SUDSKA BORBA OKO VRIJEDNE NEKRETNINE U DUBROVNIKU TRAJE 49 GODINA: Stranke su potrošile više od 100 tisuća eura, a rješenja nema na vidiku

Autor: dnevno.ba

Spor oko nasljedstva na dubrovačkim sudovima traje punih 49 godina, točnije od 1972., a danas je slučaj došao na Ustavni sud, piše Jutarnji list.

Pero Miljanović je u parnicu ušao s bratom kao nasljednik svoga oca koji se sudio prije njih. Spor se vodi oko kuće u Dubrovniku u blizini tvrđave Minčeta koja ima 157 metara četvornih tlocrtne površine, a sastoji se od prizemlja, prvog, drugog kata i potkrovlja, ukupne površine od oko 500 kvadrata i još je tu 104 kvadrata vrta i 30 kvadrata vrtne kuće.

Riječ je o ostavini pokojnog Luke Miljanovića rođenog 1877. godine, a umrlog 1956. godine koji je otišao u Ameriku, tamo se oženio i umro. Nije imao djece pa je imovina koju je stekao u SAD-u, ali i ono što je ostalo u Dubrovniku, išlo njegovoj supruzi. No, nakon što je umrla i supruga Mary Miljanović 1965. godine, došlo je do sukoba oko nasljedstva.

Luka je imao više braće i sestara, ali većina njih nije imala potomke te je imovina trebala pripasti nećacima. Nećak koji smatra da je zakinut u ostavini otac je Pere Miljanovića, Pavao Miljanović, koji je 1972. godine ušao u imovinski spor sa svojom sestrom Katom.

Oboje su umrli prije nego što je parnica završena, a sudski postupak nastavila su njihova djeca tako da se danas oko polovice spomenute kuće u Dubrovniku i još nešto imovine u Čilipima spori sedmero pranećaka pokojnog Pave koji je prije više od sto godina kupio kuću u Dubrovniku.

Prema riječima Pere Miljanovića, glavni je problem spora u prijevodu. Ključan je, kaže, dokument iz 1957. godine koji je ostao iza Mary Miljanović “Deed of gift”.

Naime, on i njegov brat Tomo traže da nasljeđivanje bude oporučno po dokumentu iz 1957. godine, a nasljednici pok. Kate Dalmatin da nasljeđivanje bude zakonsko i 49 godina spore ovaj dokument iz 1957. godine. U dokumentu koji je iza sebe ostavila Mary, među ostalim piše “…have given, granted and confirmed, and by these presents do give, grant and confirm…”.

Sudski vještaci su to preveli kao “…dala sam, dodijelila i potvrdila i ovime dajem, dodjeljujem i potvrđujem…”, što Pero Miljanović uporno osporava jer vodi zakonskom nasljeđivanju, a on tvrdi da je riječ o oporuci kojom je sva imovina trebala ići njegovu ocu.

Prilično je teško razabrati što se sve događalo na sudovima tijekom godina. Županijski sud u Dubrovniku je 2008. godine zaključio kako treba ocijeniti karakter isprave pod nazivom “Deed of gift”. Budući da je Mary Miljanović bila državljanka SAD-a, zaključili su da treba ispitati ima li njezina isprava na koju se poziva Pero Miljanović karakter oporuke prema američkim zakonima.

Krenuli su putem međunarodne pravne pomoći i 2013. godine dobili odgovor putem Ministarstva pravosuđa kako odgovora nema jer su američke pravosudne vlasti rekle da ne daju pravne savjete. Predložili su da se obrate Odvjetničkoj komori Galveston. Odgovor je stigao 2017. godine, a prijevod s engleskog na hrvatski jezik sud je dobio 2018. godine. Kada su pročitali prijevod, zaključili su da je dokument koji je sastavila pokojna Mary Miljanović darovnica, a ne oporuka.

Time se nešto riješilo, ali nije sve pa spor traje i dalje. Pero Miljanović je ogorčen na prevoditelje, suce i na odvjetnike, i u svakog sumnja. Kaže da im je dosad na troškove sudskog postupka otišlo više od 100.000 eura.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});