fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sukob na političkoj sceni: Frakcije unutar Građanskog saveza se razdvajaju, Demokratska fronta podrška jednima!

Autor: dnevno.ba

Isprepleteni sukobi između Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS), odnosno frakcija unutar (is)tih stranaka, sukobi su interesnih grupa na marginama političke scene u BiH, ocijenio je politički analitičar Ibrahim Prohić u razgovoru za Klix.ba.

Sukob na marginama političke scene u Bosni i Hercegovini ne mora nužno biti beznačajan, naročito ako sukobljene stranke, ili barem jedna od njih, obitava u vlasti zajedno sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Politički analitičar Ibrahim Prohić smatra da su DF i GS marginalne političke stranke, odnosno više interesne grupe nastale iz derivata SDP-a, unutar kojih je ozbiljan politički igrač mogao biti Željko Komšić.

“Ozbiljan politički igrač je bio Željko Komšić, ali je njegova uloga sada potpuno jasna. Ja sam na vrijeme počeo upozoravati da su DF i SBB trojanski konji u Šestorci i to se ispostavilo tačnim. SDA ih je aktivirala kad drugi marifetluci nisu urodili plodom da se sruši Vlada KS. Riječ je o marginalnim političkim igračima”, smatra Prohić.

Napominje da bi u ozbiljnom i demokratski strukturiranom društvu i Željko Komšić poslije ovog postao marginalni politički igrač.

“Ovdje se to ne može prognozirati jer je moguće da će mu SDA produžiti politički život, na način kako je išla na ruku HDZ-u i SNSD-u kad je bilo potrebno. To su stranke koje funkcioniraju na istoj političkoj matrici i koje jedne druge podržavaju”, kazao je Prohić.

Sukob unutar GS-a nazreo se u javnosti prošle sedmice kada je medijima dostavljeno saopćenje da je navodno održan kongres GS-a i da je novi predsjednik Muhamed Fazlagić. Taj kongres nije bio najavljen u medijima.

Prema riječima Ibrahima Prohića, vrlo su sumnjive okolnosti pod kojima je organizovan navodni kongres u GS-u i izabran Muhamed Fazlagić za predsjednika.

“To više govori o kapacitetu i profilu GS-a. Ne postoji samo spor između DF-a i GS-a, nego i unutar samog GS-a. Ako se oni razračunavaju između sebe, kako mogu kao politički faktor nešto uraditi koristno ako doiju povjerenje građana”, rekao je Prohić.

DF je, prema njegovim riječima, najveća politička podvala na političkoj sceni BiH.

“Oni su rezervna stranka SDA”, istakao je Prohić, ocijenivši da je njihov tobožnji patriotizam laž.

“DF-ova odbrana države, zajedno sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, velika je podvala i laž, budući da brane državu sa onima koji je ideološki ruše. Ruši je na taj način tako što održava postojeću konstituciju u kojoj je temeljni princip etničko predstavljanje”, konstatovao je Prohić.

Navodi da je koalicija DF-a sa SDA, HDZ-om i SNSD-om zakivanje postojećeg stanja.

“Ta matrica pokazuje apsolutnu nemoć da riješi bilo koji društveni ili ekonomski problem. Čak su nesposobni da riješe i ono na čemu uspostavljaju svoju političku filozofiju a to je zaštita nacionalnih interesa. Nema zaštite nacionalnih interesa dok ne bude zaštite građanskih interesa. U njihovoj vizuri, u njihovom razumijevanju politike i društva nema pojedinca”, zaključio je Ibrahim Prohić.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});