fbpx

Suljagić: Dunović nije potpisao odluku o formiranju Vlade FBiH

Autor: Fena

SARAJEVO - Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, kadar Demokratske fronte (DF), nije potpisao odluku o imenovanju novog saziva Federalne vlade, potvrdio je za Fenu Dunovićev stranački kolega Emir Suljagić, jedan od dužnosnika te stranke.

Kao razlog za ovakav Dunovićev potez naveo je insistiranje DF-a da nova federalna vlada bude formirana istovremeno s formiranjem novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

To praktično znači da bi Predstavnički dom Federalnog parlamenta, u čijem bi dnevnom redu trebalo da bude formiranje nove vlade, trebalo da zasjeda istog dana kad i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine radi imenovanja Vijeća ministara.

Suljagić pak ističe da Federalni parlament može i bez toga zasjedati radi izglasavanja ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Dodaje da će poslanici DF-a, kad dobiju zvanični poziv za takvu sjednicu u Parlamentu, glasati za budžet jer je besmisleno da Federacija BiH uđe u četvrti mjesec 2015. bez tako važnog akta.

Mušić: Sutra moguće potvrđivanje Vlade

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić rekao je Srni da bi sutra mogla biti održana sjednica tog doma na kojoj će biti potvrđena Vlada Federacije BiH.

“Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti raspravljano o budžetu zakazana je za 14.00 sati. Ostavili smo mogućnost da u 12.00 sati bude sazvana sjednica na kojoj bi bila potvrđena Vlada FBiH”, rekao je Mušić.

On je naglasio da očekuje da se sutra prijepodne steknu uslovi kako bi Vlada FBiH mogla biti potvrđena.

“Očekujem da to bude okončano jer je sve tako blizu, ali još nismo dobili zeleno svjetlo. Nisam još dobio potpisanu odluku od predsjednika FBiH Marinka Čavare kao i potrebne suglasnosti potpredsjednika Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović”, rekao je Mušić.

On je dodao da je zakazana i sjednica Komisije za izbor i imenovanja kako bi se što prije stekli svi neophodni uslovi za potvrđivanje Vlade FBiH.

“Čekamo potpisanu odluku i ako ona dođe spremni smo da Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra potvrdi imenovanje Vlade, donesemo budžet FBiH za 2015. godinu kao i zakon o njegovom izvršenju”, dodao je Mušić.

Sutra ističe odluka o privremenom financiranju FBiH. Vlada FBiH je 25. ožujka utvrdila Prijedlog budžeta FBiH za 2015. godinu u visini od 2.334.147.169 KM i po hitnoj proceduri ga uputila Parlamentu FBiH.

Čavara: Očekujem da Dunović sutra potpiše suglasnost

Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara očekuje da će potpredsjednik FBiH Milan Dunović sutra potpisati odluku o imenovanju, čime bi formalno bili ispunjeni uslovi da Predstavnički dom Parlamenta FBiH potvrdi novi saziv federalne Vlade.

“Jutros sam sačinio odluku o imenovanju i poslao je potpredsjedniku FBiH Milanu Dunoviću i do ovog trenutka nisam dobio njegov potpis. Očekujem da će to Dunović uraditi sutra, jer imam informaciju da je sutra za 12.00 sati preliminarno zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH”, rekao je Čavara Srni.

On je izrazio nadu da bi sutra mogao biti okončan proces formiranja vlasti na nivou FBiH, ali i BiH.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI