fbpx

SULLIVAN: SAD ostaju opredijeljene za zaštitu suvereniteta BiH, ostaju sankcije Dodiku

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Zamjenik državnog tajnika SAD-a John Sullivan izjavio je danas u Sarajevu da njegova zemlja ostaje opredijeljena za zaštitu suvereniteta i terotrijalnog integriteta BiH, u skladu s Daytonskim sporazumom.

– Podržavamo aspiracije BiH za članstvo u NATO-u i EU. Pokušaji podrivanja institucija BiH, pozivi na odcjepljenje i stvaranje trećeg entiteta narušavaju duh Dejtona, te predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijele regije – rekao je Sullivan.

Istakao je da ne želi podcijeniti izazove u formiranju vlasti, ali da je sada vrijeme za lidere da istupe i pokažu hrabrost i odgovornost da donesu teške odluke, prihvate kompromise i krenu naprijed.

– SAD, Europa i naši drugi partneri će se čvrsto obračunavati s onima koji podrivaju ove principe, a to za one najekstremnije uključuje sankcije u vezi s njihovom mogućnosti putovanja i korištenja privatne imovine – naveo je Sullivan.

Naglasio je da će SAD sa bh. zvaničnicima aktivno raditi protiv stranih sila koje nastoje učiniti BiH ranjivijom, što se tiče unutrašnje stabilnosti.

Uputio je apel svim građanima BiH da ne daju prioritet zaštiti etničkih privilegija koje ih odvajaju jedne od drugih, već da prioritet budu politike koje otvaraju nova radna mjesta, daju veće šanse integriranom  obrazovnom sustavu  i prosperitetu.

– Smatramo da etničke podjele stvaraju politički lideri da bi ostali na vlasti i svi građani BiH treba da se ujedine u želji ida okončaju rasprostranjenu korupciju koja iscrpljuje bogatstva ove zemlje i tjera mlade iz nje – poručio je Sullivan.

Sankcije koje su Sjedinjene Države izrekle Miloradu Dodiku, predsjedavaćem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ostaju na snazi, potvrdio je danas zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan koji se u Sarajevu sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

– Sastao sam se sa predsjedavajućim Dodikom i druga dva člana Predsjedništva jer poštujemo tu instituciju. Poštujemo demokraciju i odluku građana da izaberu članove Predsjedništva, ali to ne mijenja status Dodika kada su sankcije u pitanju – rekao je Sullivan.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI