fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Surova istina koja se nekima možda i neće svidjeti: Ili Hrvatska ne šljivi Hrvate u BiH ili Amerika ne šljivi Hrvatsku

Autor: Dnevno.ba

Prije samo nekoliko mjeseci pompozno je najavljivan novi strateški dijalog Republike Hrvatske i Sjedinjenih Država, a sve u svjetlu novih geostrateških okolnosti koje su zadesile Svijet nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za Balkan, najavio je početkom ožujka na HRT-u kako će taj novi odnos Sjedinjenih Država i Hrvatske biti “sveobuhvatan”.

Strateški dijalog je i održan – oko dva tjedna nakon Escobarove najave – i na njemu su američka i hrvatska strana donijele nekoliko općenitih zaključaka, osudili rat u Ukrajini, ali, možda i najvažnije, usuglasili se kako je potrebno izmijeniti Izborni zakon u BiH i ograničene ustavne reforme “s ciljem eliminiranja bilo kojeg oblika diskriminacije te osiguranja ravnopravnosti sva tri naroda i svih građana”.

Iz toga se moglo iščitati i kako će Amerika, uz Hrvatsku, biti ključan posrednik te uz elemente pritiska natjerati bošnjačke stranke u Federaciji BiH da prihvate izmjene Izbornoga zakona po kojima brojniji Bošnjaci Hrvatima više neće moći nametati političke predstavnike u tijelima vlasti. Iako je ostalo malo vremena, nade je bilo, no…

Kad je Amerika u travnju uvela sankcije SDA dužnosniku Asimu Sarajliću, mnogi su tada tumačili da je to svojevrsna poruka Bakiru Izetbegoviću da razmisli što radi. Sankcije su tada, doduše, uvedene i Gordani Tadić, tada već bivšoj glavnoj tužiteljici, ali su ove Sarajlićeve bile znakovitije s obzirom na to kako se svojevremeno sam hvalio da je “prvi do Bakira”, a i optužen je za tešku korpuciju koja što je samo površniski sloj dubinske SDA korupcije, piše Bild.ba.

Tadić je bila bivša u tom trenutku pa su sankcije njoj tumačene kao svojevrsni balans: Uvest ćemo sankcije Sarajliću da pošaljemo poruku vrhu SDA, a Tadić će nastradati tek koleteralno – da ne ispadne kako su sankcije uvedene samo bošnjačkim političarima.

Međutim, par mjeseci poslije, eto i novih sankcija, a i propasti priče o pompozno najavljenom strateškom partnerstvu proizišlom iz dijaloga i onom što se dogovorilo u Americi. Na crnoj listi je, podsjetimo, završio Marinko Čavara, visoki dužnosnik HDZ-a BiH i trenutni predsjednik Federacije BiH. Uvođenjem sankcija Čavari Amerikanci su poslali puno jasniju poruku Draganu Čoviću iz koje se mogla iščitati surova istina. Puno je jasnija poruka bila nego što su je onomad poslali Izetbegoviću ocrnolisnivši Sarajlića.

I tako možemo doći do samo dva konkretna i smislena zaključka: Ili Americi nije stalo do Hrvatske i njezinih interesa pa iz famoznog savezništva isključuju hrvatske interese u BiH ili samoj Hrvatskoj nije stalo do bh. Hrvata pa “sitnice” poput uvođenja sankcija jednom od glavnih ljudi hrvatske politike u BiH ne vide kao nešto problematično.

Bilo kako bilo, jedan od ova dva zaključka je, nažalost, surova istina!

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});