fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sutkinja Murtezić usvojila prijedlog odvjetnika Ferageta – Tužiteljstvo KS se protivilo – Šimić pljeskao!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Općinski sud Sarajevo, po sutkinji Melika Murtezić, u krivičnom predmetu, broj: 65 0 K 665895 18 K, protiv optuženog Josipa Šimića-Đinđića za krivično djelo "Krivotvorenje javne isprave" iz člana 373. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i dr., a odlučujući o prijedlogu od 14. 08. 2019. godine za pribavljanje dokaza i spisa iz tužiteljskog spisa, broj: T20 0 KT 0014645 17, koji se nalazi pod kontrolom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a postavljenog prijedloga od strane branitelja optuženog, Ifeta Ferageta, advokata iz Sarajeva, a koji brani optuženog Josipa Šimića-Đinđića po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, broj: T09 0 KT 0116640 17, a na osnovu člana 15. stav 1 i 2. ZKP-a F BiH, dana 21. 08. 2019. godine, i z d a j e:

N A R E D B U

I.

NAREĐUJE SE Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, postupajućem tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Hasanspahić Ćazimu, pod čijom se kontrolom nalazi rad krivičnog predmeta, broj: T20 0 KT 0014645 17, dodjeljen Odlukom Glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, da sve spise i dokaze ODMAH I BEZ ODLAGANJA iz navedenog predmeta, broj: T20 0 KT 0014645 17, dostavi ovome Sudu, radi izvođenja dokaza od strane obrane optuženog na glavnom pretresu.

II.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, postupajući tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine će po prijemu predmetne Naredbe Općinskog suda Sarajevo postupiti ODMAH I BEZ ODLAGANJA u smislu točke I. predmetne Naredbe.

OBRAZLOŽENJE:

Dana 14. 08. 2019. godine, branitelj optuženog, Ifet Feraget na glavnom pretresu stavio je ovome sudu prijedlog, da Sud svojom Naredbom iz tužiteljskog spisa, broj: T20 0 KT 0014645 17, koji se nalazi pod kontrolom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, za potrebe obrane optuženog pribavi iz navedenog tužiteljskog spisa sve spise i dokaze, za koje obrana smatra, da su isti relevantni za tijek izvođenja istih na glavnom pretresu, obzirom, jer su istragom, broj: T20 0 KT 0014645 17, koja je u tijeku na Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine obuhvaćeno više lica, a između ostaloga i sam optuženi. Branitelj Ifet Feraget prilikom postavljanja prijedloga naglasio je, da se istraga koja se vodi na Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine tiče, odnosno ima za predmet i radnje, koji se tiču izravno točke 1. predmetne optužnice, broj: T09 0 KT 0116640 17, kojim je optuženi od strane Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo optužen, te predložio da Sud usvoji navedeni prijedlog i izda Naredbu Tužitelju Tužiteljstva BiH Ćazimu Hasanspahiću za dostavljanje i kopiranje svih dokaza, koji su tiču točke 1. predmetne optužnice.

Branitelj Ifet Feraget je dodao, da je podizanjem optužnice pravo osumnjičenog, odnosno optuženog, da izvrši uvide u sve spise i dokaze.

Tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo Mladen Vukojičić smatrao je, da je ovaj prijedlog preuranjen, te mu se usprotivio.

Sutkinja Melika Murtezić izjavila je, da je u tijeku glavni pretres i da se na ovaj način blagovremeno omogućava obrani, da blagovremeno prikupe dokaze, koje će eventualno predložiti na glavnom pretresu.

Zbog svega navedenog, sud je odlučio kao u izreci Naredbe, a na osnovu člana 241. stav 2. ZKP-a F BiH, jer je i ovaj sud mišljenja, da se obrani mora osigurati blagovremeno spremanje obrane na optužbe, osobito uz činjenicu, da je “Sud dužan stranke i branitelje tretirati na jednak način i svakoj strani pružiti jednake mogućnosti u pogledu pristupa dokazima i njihovom izvođenju na glavnoj raspravi, a na osnovu člana 15. stav 1. i 2. ZKP-a F BiH! Sud će blagovremeno uputiti Naredbu Tužiteljstvu – zaključuje sutkinja Murtezić.

Šimić je kratko za portal Dnevno.ba komentirao ovakav potez Suda ističući: “Presretan sam ovakvim potezom Općinskog suda u Sarajevu po cijenjenoj i uvaženoj sutkinji Meliki Murtezić, koja mi, koliko-toliko, vraća vjeru u ljude, no ne i u pravosudne strukture, koji su tamo sjedili i meni montirali. Zahvaljujem dragom Bogu što mi je podario vrsnog poznavatelja prava, odvjetnika Ifeta Ferageta, koji optužbe na sudu protiv mene ruši kao kule od karata. Upravo ćemo dokazima, koji će biti pribavljeni po Naredbi Suda od strane Tužiteljstva BiH raskrinkati kriminalnu istragu koju je protiv mene vodilo Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, ali i dokazati, što je najvažnije svoju nevinost” – navodi Šimić.

“Dokazima koji će biti pribavljeni po Naredbi Suda od strane Tužiteljstva BiH ćemo pokazati Sudu, da su se uzastopno vodile dvije istrage po istome osnovu i djelu, te da je od samoga početka moje krivično gonjenje bilo isključeno od strane Tužiteljstva Kantona Sarajevo, obzirom, da je Tužiteljstvo BiH , kao stvarno i mjesno nadležno, otpočelo prije provođenje istrage, dok je Tužiteljstvo KS uskočilo u istragu Tužiteljstva BiH”- navodi Šimić.

“Tužiteljstvo BiH raspolaže sa mnogo većim činjenicama i informacijama u krivičnim predmetima, ali i svjedocima saslušanih u istrazi, broj: T20 0 KT 0014645 17 i T20 0 KTK 0015919 18, o tome tko je prisluškivao,t ko akt SIPA-e izradio za koji sam ja kasnije lažno i montirano optužen i mnogo toga”.

“Za sada Sud je izdao Naredbu prema Tužiteljstvu BiH i ona mora biti izvršena. Neizvršavanje sudske naredbe jest krivično djelo, teška povreda radne dužnosti, jer Sudu nitko ne može oponirati. Za sada je važno, da je Sud usvojio navedeni prijedlog moga odvjetnika Ifeta Ferageta” – zaključuje Šimić!

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});