fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SVE NA JEDNOM MJESTU: Na prosvjedu „Pravda za Dženana i Davida“ pružena podrška glavnoj tužiteljici Gordani Tadić

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Dana 11. 09. 2021. godine, sa početkom u 13,00 sati, u Sarajevu, ispred Narodnog pozorišta, na 20.-im protestima “Pravda za Dženana Memića i Davida Dragičevića” su u Sarajevo stigli građani iz Banja Luke, Tuzle, Bihaća, Bugojna, Zenice, Kaknja, Mostara, te cijele Bosne i Hercegovine.

Prema neslužbenim informacijama na protestima je bilo oko 10.000 ljudi. Nakon protesta ispred Narodnog pozorišta, Muriz Memić je građane pozvao da dostojanstvenom šetnjom pođu do Trga Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, ovo su bili 20. protesti porodice Memić koja od 2016. godine traži pravdu i istinu o ubistvu svog sina i brata Dženana Memića. Vrhovni sud Federacije BiH odbacio je optužbe Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, da je Dženan Memić stradao u prometnoj nesreći, a porodica mladića od samoga početka tvrdi, da je Dženan ubijen na jedan podmukao način.

Svim prisutnima na skupu podrške obratila se i Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana.

– Svi ti ljudi volonterski su nam dali podršku, izašli u susret jer su prepoznali koliko je važna naša borba. Da ovo nije borba samo za Dženana i Davida, nego borba za svu našu djecu. Današnji protesti su značajni, jer su 20. po redu. 20 puta smo morali izaći na ulicu da tražimo pravdu. Značajni su jer je ovoliki broj vas izašao na ulicu da nas podrži. Značajni su jer su označili pobjedu jednog oca nad korumpiranim sistemom. Ono što ističemo u posljednje vrijeme, jeste da su na našem slučaju radile sve institucije, i svi su oni imali priliku barem jednu. Svi su oni imali priliku da rade po zakonu, časno i pošteno. Ništa više nismo tražili. A kao što znamo mnogi nisu te prilike iskoristili. Rekli smo im na početku – možete kako hoćete, ali ne i dokle hoćete. Zato su ovi protesti sad simbol uspjeha – rekla je Arijana.

Ona je upitala prisutne sjećaju li se 2016. godine? 

  – U svim medijima je pisalo da je mladić Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći. To su nam i svi nadležni rekli. A danas – danas svi građani i mediji govore da je Dženan ubijen. A što je još važnije to govore i institucije. Danas je petoro uhapšenih. Zar mislite da bi se to desilo da je Muriz šutio, da sam ja šutila?- izjavila je Memić i dodala:

Želja za istinom i pravdom

– Ako smo uspjeli postići sve ovo, nas nekoliko, nekoliko hiljada, uz podršku svih vas dobrih ljudi. Zamislite onda šta možemo postići sve mi koji smo danas ovdje. Mi smo na početku imali podršku, ali ta podrška je bila u stotinama ljudi, a opet smo dokazali da nas ima dovoljno da im stanemo u kraj. A kada ne odustanete od tako teške borbe onda je to najveći mogući uspjeh. Oni su imali sve uslove da zataškaju, do viših nivoa, a mi smo imali samo želju za istinom i pravdom. Dokazali smo da Dženan nije stradoa u saobraćajnoj nesreći. Postigli smo da Državno Tužilaštvo otvori istragu o istrazi u kojoj smo dobili i mnogo informacija o samom ubistvu – istakla je Arijana.

Zato što smo pokazali, naglasila je, da “jedan babo, jedan autoprevoznik pokazao da je ljubav prema djetetu, ljubav prema istini jača od jednog bankovnog računa, pozicije, zle namjere”

– A njihove su namjere bile zle. A zato je to uspjeh svih nas ovdje. Put je još dug, Mi smo svjesni da ćemo morati još čekati. Ali nećemo čekati još 5 godina da se uhapse Dženanove ubice. Ali uprkos tome znamo da uz vašu pomoć možemo postići pravdu za Dženana, Davida, Nadin, Vedrana, za sve one kojima je ovaj kriminalni sistem učinio nepravdu. A da bismo imali državu u kojoj postoji vladavina prava mi moramo iskoristiti našu priliku i ići do kraja. Da se procesuiraju svi koji su krivi – poručila ja Arijana.

 – Želim samo da svaki i svaka od vas zamisle smao jednu stvar – imate sve u životu. Porodicu, prijatelje, lijep i miran život. Sve kako treba. I najednom sve to nestane. Zamislite samo na jednu sekundu, da u jednom trenutku pijete kafu sa svojim djetetom, zatvarate vrata za njim a u sljedećem vam policija kuca na vrata. Rodbina, prijatelji dolaze da vam izjave saučešće. Samo zato što je neko odlučio da nekome oduzme život. A niko na to pravo nema. I na sve to, tužitelj koja vas dočeka sa nogama na stolu, policiju koja vas laže. Dragi naši prijatelji koji ste danas ovdje, u dalekom ste svijetu a pratite nas, vas koji sjedite kući a niste smjeli doći na skup. Znajte da babo Muriz nije ni prvi ni posljednji kojeg je tužilac dočekao nakon ubistva djeteta. Ali je babo Muriz natjerao tog tužioca ili da skine noge sa stola ili da napusti tako časnu poziciju. Jer to je časna pozicija na kojoj nećemo dozvoliti da rade nečasni ljudi. Jer mi njih plaćamo da štite naše interese, naše živote i jedino ih mi možemo natjerati da to shvate ozbiljno – rekla je Memić.

Časna pozicija koju rade nečasni ljudi

Dragi naši prijatelji koji ste danas ovdje, u dalekom ste svijetu a pratite nas, vas koji sjedite kući a niste smjeli doći na skup. Znajte da babo Muriz nije ni prvi ni posljednji kojeg je tužilac dočeoa nakon ubistva djeteta. Ali je babo Muriz natjerao tog tužioca ili da skine noge sa stola ili da napusti tako časnu poziciju. Jer to je časna pozicija na kojoj nećemo dozvoliti da rade nečasni ljudi. Jer mi njih plaćamo da štite naše interese, naše živote i jedino ih mi možemo natjerati da to shvate ozbiljno.

Kada vam ubiju nekoga za koga biste život dali, ne umire samo on nego svi vi. Više vam nije važno život ili smrt, sve poravnite, svejedno vam je. Nisu više bitne ubice, ko je ubio Dženan ai Davida, nego se miješa politika. Zašto Arijana ne bi išla u politiku? Zašto Arijana nema pravo da se bavi politikom? Zašto svaki od vas nema pravo da se bavi politikom? Ja nisam političarka, ali ću biti predstavnik svih obespravljenih. Mi smetamo političarima, ali ćemo ih staviti tako gdje im je mjesto i radit će svoj posao.

A poruka onima koji su nas doveli danas na ovu ulicu, koji su se drznuli da zloupotrebe svoje pozicije, koji su se drznuli da oduzmu nekome život. Bogom vam se kunem biće pravde u ovoj državi, biće pravde za Dženana i Davida, ili vas biti neće – naglasila je Arijana.

Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića se obratila tužiteljici Gordani Tadić: Imaš moju punu podršku!

Šaljem poruku i novom predsjedniku VSTV Halilu Lagumdžiji. Ako bude opstrukcija u slučajevima Memić i Dragičević da će završiti kao njegov prethodnik, rekla je Radanović.

Okupljenima se danas obratila i Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića.

Želim da pružim podršku Gordanu Tadić i želim da vjerujem da će ona da uradi nešto i da će da pomogne da se ubice Davida i Dženana zatvore. Da će se svi koji su pomagali da se ubice sakriju nađu iza rešetaka. Taman to bio Bakir ili Dodik. Gordanu imaš moju punu podršku sve dok dana dok ne osjetim da si skrenula s puta. Šaljem poruku i novom predsjedniku VSTV Halilu Lagumdžiji. Ako bude opstrukcija u slučajevima Memić i Dragičević da će završiti kao njegov prethodnik – rekla je Radanović i dodala: 

–  Sve ćemo ih za uši izvući sa njihovih radnih mjesta. Ako niste u stanju i ako se bojite da radite, napustite objekat. Radite nešto čega se ne bojite. Ostavke ne, tamo gdje im je mjesto – procesuirati, pa fino zatvoriti. Robija za sve ijednog. Od ministara, predsjednika, državnika, sudija, tužioca, policajaca, direktora, komesara….Ne znam više koliko ih ima – poručila je Radanović.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, obratio se putem video linka građanima koji su se okupili na protestima za Dženana Memića ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Konačno, na istoj strani, na strani istine i pravde. Pravda je jasna, na redu je Državno tužilaštvo da se ubice sklone sa ulica Banja Luke, sa ulica Sarajeva, sa ulica iz cijele BiH. Niko od nas nije siguran. Vrijeme je da Tužilaštvo BiH kaže ko je ubio Davida, ko je ubio Dženana – kazao je Dragičević.

On je rekao da je vrijeme da se se odredi ko je na kojoj strani.

– Za mene postoji samo jedna strana. To je ona na kojoj smo Muriz i ja, naše porodice, naš advokat Ifet Feraget, i nadam se svi vi. Na strani istine i pravde, za bolje sutra, bolju budućnost i da nam država više nikad ne otima, ne ubija djecu. Nadam se da su za ubice i zločince spremne njihove ćelije – rekao je Dragičević.

Advokat porodica Memić i Dragičević, kojima su ubijeni sinovi Dženan i David, Ifet Feraget obratio se okupljenim građanima na protestima ispred Narodnog pozorišta.

Našoj djeci treba novi put, našoj djeci trebaju novi snovi, samo zajedno to možemo osigurati. Ovo je korumpirana država, ovo što se desilo ovim porodicama trebalo je biti gotovo za mjesec. Korumpirani tužioci i policajci napravi su ovakav veleslučaj koje ćete vi plaćati narednih 10 godina, a vaša djeca idu putem Njemačke – kazao je Feraget.

Istakao je da traže ono što je zagarantovano i Dejtonskim ustavom i Evropskom konvencijom.

Kad se učini nasilno oduzimanje života, država mora učiniti sve. Dženan je sat ležao u  krvi. On je dovezen prekasno, onaj ko je s njim bio, a znate na koga mislim, gledao je Dženana kako umire. David nije pljačkao nikakve kuće, nego su ga našli u potoku. Tužioci su svjesnu kreirali lažnu saobraćajnu nesreću, a zadesno utapanje u Banjoj Luci. – naveo je on.

Dodao je da odluke sudova ukazuju da se rade o kriminalcima.

Kad se desi ubistvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, država je dužna da sprovede istragu, ali ovdje fali državu. Teško je zamisliti prezir porodica prema korumpiranim tužiocima i policajcima. Ali njihov odgovor je častan, dostojanstven. Samo u jednoj situaciji pravda postaje nepravda, a to je kad ti uzmeš pravdu u svoje ruke. Rekao sam im da to ne rade i poslušali su me. Hvala im na tome, jer ovo moramo istjerati do kraja – rekao je Feraget.

Naveo da će ovi slučajevi promijeniti pravosudni sistem BiH, te se obratio Visokom predstavniku u BiH, Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt). – Gospodine Šmit pet je do 12, tjerajte ih da rade ono što moraju – naveo je Feraget.

Skupu se obratio i odvjetnik Senad Pečanin:

– Svi znaju za stradanje Davida Dragičevića i Dženana Memića, ali neki od vas ne znaju da zločini Dragičević i Memić nisu jedini. Prije više od pola godine meni se obratila časna i hrabra porodica Hadžagić. Ono što sam čuo od njih zaledilo me je. Policajci su prilikom rutinske policijske pretrage na smrt pretukli i ubili našeg sugađanina Adnana Hadžagića. No, to nije najstrašniji dio ovog zločina. Policija i kantonalno Tužilaštvo su učinili sve da zataškaju njegovu smrt i predstave kao posljedicu pada ne sa 50 već sa dva metra. Porodica je trpila nevjerovatne pritiske policije i Tužilaštva u Sarajevu da rahmetli Adnana sahrane bez obdukcije.

Pravdali su to navodnom brigom za troškove koje će njegova porodica platiti za ležanje tijela u mrtvačnici. No, porodica Hadžagić i nevjerovatno hrabra Adnanova majka, Hatidža, na to nisu pristali. Nakon prve obdukcije, nalaz vještaka je pokazao da je njegova smrt posljedica brutalnog policijskog premlaćivanja. Pa je Tužilaštvo organiziralo obdukciju u Tuzli i nalaz je opet pokazao isto- rekao je Pećanin i nastavio:

– Nakon 80 dana od zločina koji se dogodio 31. jula 2020. godine Adnan je mogao biti sahranjen. Od tada do danas za Tužilaštvo KS ovaj slučaj ne postoji. Nema suđenja, nema optužnice, nema ni imena osumnjičenih i ako svi zanamo da se radi o policijskim službenicima koji su pokušali falsificirati ubistvo – kazao je Senad Pećanin, advokat, koji se prvi obratio današnjem skupu.

Istakao je kako po 20. put porodica Memić i advokat Ifet Feraget pružaju prilika da dokažemo da “nismo ovce i da smo zadržali mrvu dostojanstva da živimo u slobodi”.

– Šta se dogodilo sa Sarajevom i Sarajlijama, sa ljudima koji su u ratu pružili otpor agresiji. Kako je moguće da više Sarajlija ode na koncert Svetlane Ražnatović u Lukavicu nego na proteste otpora zločinačke mafije? Šta bi se dogodilo da se ispred Tužilaštva okuplo umjesto 50 građana, 50 hiljada građana koji traže smjenu kantonalne glavne tužiteljice Sabine Sarajlije nasljednice Dalide Burzić koja nam se vjerovatno sada smije iz fotelje sutkinje Suda BiH. Građani i građanke, znate za historijski govor Martina Lutera Kinga iz 19689. i rečenice “Ja imam san”.

I ja imam san da građani dostajnstveno ustanu i otmu sudbinu vlastitu i sudbinu svoje djece iz ruku mafijaša. Naši neprijatelji nisu ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Hrvati. Naši neprijatelji i dušmani naše djece su Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Milorad Dodik i njihovi paraziti koji nas ubijaju, ponižavaju i od nas i od naše djece prave gastarbajtere. Šta ćemo mi i svi oni koji ne mogu doći do Asima da im riješi problem? Šta će oni koji nemaju za lijekove a kamoli za glamuroznu milionsku svadbu, kojom se blokira pola Sarajeva, za vjenčanje u kojem je duhovni, a valjda bi trebao biti i moralni lider muslimana, matičar i to u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Dok se ti veliki nacionalni lideri kao međusobno kolju, a sve navodno sve za interese svog naroda. Bakir Izetbegović je taj koga će Nikola Špirić nazvati da mu zaposli sina u Obavještajnu sigurnosnu agenciju BiH. Dragan Čović je taj kojeg će Bakir Izetbegović nazvati da mu preko svog federalnog ministra zdravstva sačuva fotelju svoje sultanije u KCUS-u.

Milorad Dodik koji neće dozvoliti korištenje naših helikoptera za gašenje požara u Hercegovini, ali će helikoptrom otići na proslavu rođendana Dragana Čovića. Zar mi ne živimo ono što bi bila komedija samo da nije tragedija. Federalni premijer Fadil Novalić, Fadil 007, nula nabavljenih vakcina mimo sadake, nula napravljenih kilometara autoputa i sedam gluposti na dan. Umjesto smjene i ostavke većinu vremena provodi u sudnici i pripremama za suđenje povodom optužnice za teško krivično djelo.

Prije će se riješiti misterija čudovišta iz Loch Nessa nego to koliko lažnih diploma ima direktor agencije (direktor OSA-e, op. a.) koja bi trebala da brine o našoj sigurnosti ili kako je i gdje je direktorica Kliničkog centra u Sarajevu misteriozno magistrirala i doktorirala. Nećemo se prepustit beznađu, ugledajmo se na časne, hrabre ljude kojih itekako ima u i policiji i tužilaštvima i u sudovima. Uostalom ohrabrimo se sudijom Igorom Todorovićem i policajcem Nerminom Šehovićem, do nas je. Hvala porodici Muriza Memića i advokatu Ifetu Feragetu, oni su ti koji su unatoč vlastitom bolu i velikim odricanjima oni koji se bore za naše ljudsko dostojanstvo. Feraget svojim angažmanom čini čast advokatskoj profesiji.

Dosta je bilo i govora i njih. Ako su oni zločinci, kriminalci i snobovi, mi nećemo i ne moramo biti robovi. Do nas je – kazao je Pećanin.

Muriz Memić je na kraju današnjih protesta kojima je prisustvovalo nekoliko hiljada građana u centru Sarajeva pročitao zahtjeve:

Otvaranje istrage u Tužilaštvu BiH za ubistvo Dženana Memića i Davida Dragičevića u što kraćem roku

– Prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH i predsjednika VSTV-a u roku od 7 dana

– Prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od 7 dana

– Suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva KS u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci.

– Suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});