fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija

SVE VIŠE LAŽNIH NOVČANICA Središnja banka BIH pozvala građane na oprez

Autor: Fena

Središnja banka Bosne i Hercegovine (SBBiH) oglasila se danas priopćenjem za javnost povodom posljednjih medijskih objava o pojavi krivotvorenog novca – konvertibilnih maraka (KM) u BiH, posebno kada je u pitanju tzv. filmski novac, koji se pojavio u opticaju.
– SBBiH želi ukazati na činjenicu da je jedina nadležna za davanje suglasnosti za reproduciranje novčanica konvertibilne marke, što je regulirano Odlukom o uvjetima pod kojima se mogu reproducirati novčanice i kovani novac konvertibilne marke (Službeni glasnik BiH 17/17) – navodi se u priopćenju.

Iz SB-a BiH ističu kako je ovom odlukom utvrđeno da su, bez prethodno pribavljene suglasnosti SBBiH, dvostrane reprodukcije KM novčanica dozvoljene samo pod uvjetom da dužina odnosno širina reproducirane novčanice iznosi 200 posto, ili više, odnosno 50 posto ili manje, u odnosu na originalnu veličinu novčanice.

Pojašnjavaju kako se u tom slučaju smatra da nema rizika da takva reprodukcija u javnosti može izazvati zabunu da se radi o pravom KM novcu.

– Za bilo koju reprodukciju koja ne ispunjava navedene uvjete, potrebna je pismena suglasnost SBBiH – navodi se.

Istovremeno, SBBiH napominje da niti u jednom slučaju nije izdala suglasnost za izradu i korištenje reprodukcija KM novčanica u stvarnim ili približno jednakim dimenzijama novčanica.

I te banke podsjećaju kako su identični uvjeti utvrđeni i za reprodukcije EUR novčanica, od Europske središnje banke.

SBBiH posebno naglašava da, bez obzira na natpise koji se nalaze na „filmskom“ novcu, njihovu veličinu, uočljivost, pa i opći izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u opticaj predstavljaju kazneno djelo.

– Kada je u pitanju krivotvoreni novac KM uopće, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo lošeg kvaliteta, i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja – navodi se u priopćenju.

SBBiH, stoga, poziva građane da se informiraju o zaštitnim obilježjima novčanica KM.

Informacije o zaštitnim obilježjima novčanica konvertibilne marke, za sve apoene i izdanja, moguće je naći na web stranici CBBiH, link https://www.cbbh.ba/Content/Read/645.

 

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});