fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SVEČANI PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: Neki su željeli da BiH nema, narodu je dosta kriza

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Večeras je u zgradi Predsjedništva BiH upriličen svečani prijem povodom Dana državnosti BiH. Ovo je prvi put da je prijem organiziran 21. studenog odnosno na dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, a četiri dana prije 25. studenog.

Domaćini prijema bili su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Tradicionalno na svečanom prijemu ni ove godine nije prisustvovao član Predsjedništva BiH koji dolazi iz Republike Srpske, ovaj put Milorad Dodik.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u obraćanju uzvanicama kazao da i u teškim okolnostima 1943. godine, u ratom zahvaćenoj Europi i svijetu, nisu nanovo udareni temelji državnosti BiH već je afirmirana ideja zajedništva, svih njenih naroda i svakog građanina.

“Ideje ravnopravnosti i zajedništva predstavljaju ideju i bit života u BiH. Željeli su da nema BiH, da neko dominira ili da jedan narod nestane. Obranili smo se, zajedno. Obranili smo državnost BiH, njen teritorijalni integritet. Sa istim postojanjem i zahvalnošću se prisjećamo generacije koja nam je poklonila ZAVNOBiH, a zahvalni smo i onima koji danas brane BiH”, rekao je Džaferović.

On je kazao da sile koje su nasrtale na BiH nisu ni danas poražene.

“Moramo raditi i boriti se za ravnopravnost svih ljudi na svakom pedlju BIH. Borba je mukotrpna, puna izazova. Usprkos otporima, opstrukcijama i blokadama, iako usporeno, korak po korak se kreće naprijed. I nastavit će se napredovati. Naš je cilj jasan – BiH moderna, prosperitetna država ravnopravnih naroda, članica EU i NATO-a. Do tog cilja ćemo sigurno doći”, kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je kazao da je u postdejtonskog BiH učinjeno mnogo i da je ostvaren napredak te da je bio brži i jači kada je angažman međunarodne zajednice bio intenzivniji. Danas, kaže, slabljenjem angažmana međunarodne zajednice ponovo se pojavljuju destruktivne politike.

“Ali to je uzaludno gubljenje vremena, u tome ne mogu uspjeti. Posljedica takvih politika jedino može biti odlazak mladih i slabljenje investicija i ekonomije. Ljudima treba mir, posao, ekonomska stabilnost, napredak i pravda, sustava jednak za sve. Narod je umoran od kriza i političkih prepucavanja. Treba prestati sa iracionalnim opstrukcijama i blokadama. Okrenimo se konstruktivnom dijalogu, zasnovanom na istini i pravdi, poštivanju vladavine pravda i svih ljudi”, poručio je Džaferović.

Za kraj se dotakao i dogovora koji je postignut prije dva dana u Predsjedništvu BiH.

“Pokazali smo da se možemo dogovoriti i postići kompromis. Dogovor od prije dva dana može biti prekretnica nakon kojeg ce BiH krenuti naprijed. Svima nam je potrebno izvući se iz opasne matrice. Dogovor svih nas u BiH ne može biti ničiji poraz, već pobjeda svih nas, BiH, svakog njenog dijela i građanina”, zaključio je Džaferović.

Njegov kolega, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić umjesto tradicionalnog govora riječ je prepustio Josipu Pejakoviću, doajenu bh. glumišta koji je prisutnima i recitirao jednu od svojih emotivnih pjesama o BiH.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});