fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SVETLANA CENIĆ: Sklopi srbušku, obuci babušku i čekaj NATO ćušku

Autor: inforadar.ba

BANJA LUKA - Ima ona ruska izreka, koju su ruski oligarsi često ponavljali: Nikad ne reci nikad siromaštvu i zatvoru. Još jedna kaže: Ono što ne raste i ne širi se, nestat će i umrijet će.

Umrijet će i država i nestat će, jer ne raste i ne širi se (ne mislim teritorijalno), ne jača, a ko kaže da i naši moćnici mogu da kažu zbogom siromaštvu i zatvoru?!

Ono što je i Marx nazvao vampirski kapitalizam, misleći da vampir ne odustaje do posljednje kapi krvi, dođe na naplatu ako ne ovdje, ono negdje u svetu gdje sjede veći i iskusniji vampiri. Iznesi pare, živi kao lord i razmišljaj kome ćeš na senku stati. Da upotrijebim još jednu poznatu izreku, sve dok tvoje sranje ne zakači ventilator.

Kod nas se samo prepliću prošlost i sadašnjost, a budućnost je negdje tamo i niko o njoj ne razmišlja, ne planira. Samo sada i ovaj izborni ciklus. Osim u nekim deklaracijama i sporazumima, gdje je nešto maglovito, pa je sasvim jasno sve kad se čita ono „poštivati, raditi, stvoriti, dogovoriti, provoditi, nastaviti“, a na kraju se i poziva. E?!

Sve je to više-manje sadašnje vrijeme, a glede i unatoč NATO-a, stoji u točki 3:

“Komisija za NATO integracije BiH će surađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara”.

Jednu imamo još iz 2009. godine, a hoće ili neće biti ANP, meni je jasno i iz navedene rečenice. Ne možeš potpisati prosinca 2006. Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir, a lipnja 2009. formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), napisati u spomenutom sporazumu partijskih lidera da ćeš surađivati i uključiti izradu nacrta i planova, a onda reći puj pike nije to, nismo tako mislili, ima rezolucija NSRS.

Roman Abramovič je jednom rekao da je razlika između štakora i hrčka u odnosnima sa javnošću. Za svoje hrčak, za druge štakore – može i tako.

Ovdje NATO, tamo rezolucija i obratno. Sa sve priključenjem susjeda. Zar nije fantazija što se Hrvatska zalaže za NATO, a u ljubavi i zajedničkom frontu je sa Srbima iz Republike Srpske, koji neće u NATO i spominju rezoluciju, dok Srbija, s druge strane, putem svog Prvog i Jedinog kaže da ni slučajno neće, a vi vidite što ćete?!

Zar nije čista poezija iščekivanje zvaničnog odgovora Ambasadi SAD ima li ili nema konsenzusa oko NATO članstva? Koje se, sve da ide kao po loju, ne može ostvariti u narednih barem 10 godina. O EU da ne govorim. Zar apsolutno nije za roman ovaj rok sporazuma od 30 dana, rok u kojem će sporazumu nazočni Wigemark otići i proglasiti svoj mandat uspješnim?

Eto sporazuma, eto akciza, što hoćete više?! Reformska agenda će, možda, još dobiti neki nastavak, iako niko nije siguran, osim impresioniranih međunarodnih karijernih diplomata (da budem fina i blaga), je li preživio i prvi dio. Karijerni uspeh za državni neuspjeh.

Tako ljeto provodimo slušajući predsjednicu Kolindu kako uz pjevanje podvriskuje da je htjela pušku da uzme i bori se protiv tih Srba sa kojima koalira u BiH, a razmenjuje vatru sa onima iz Srbije; Vučića koji šalje poruke Srbima u RS, a mi razmišljamo šta je govornik ustvari poručio, kakva mu je gestikulacija bila u tom momentu, što je između redova; Izebegovića koji kaže jeste, Dodika koji kaže nije, Komšića koji kaže da neće, dok je Čović za akciju i optimizam, stojeći na Aluminiju, izbornom zakonu i Mostaru, u kojem izbora nema već 10 godina.

Zato sklopi srbušku, obuci babušku i čekaj NATO ćušku. Tko je veći Srbin u namještanju, odavno mi dalo ideju da to bude glavi suvenir Republike Srpske (a i preko Drine). Srbuška u srbušku, pa sve do najvećeg Srbina, odnosno Vođe lično. On je obično, jel’ te, najveći sin našeg naroda i samim tim najveći Srbin.

Pjevanje i izjave gospođe Kitarević bi mogle da poluče izradu jedne babuške sa dugim trepavicama, a pride ide ono „Obuci babušku za svaku priliku“. Za Srebrenicu jedno, za Knin drugo, za Izrael treće, četvrto za Trampa, peto za NATO, šesto za Bruxelles, za susret sa Vučićem sedmo, za koncert Thompsona smo, a najkompliciranijeg za posijetu Komšiću. Za to vrijeme Bošnjaci mogu komotno da igraju zuce – čija će ruka više pojačati NATO ćušku. Ako i kad babo Erdoan dozvoli.

Autor: inforadar.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});