fbpx

Svijet se pita šta slijedi dalje u borbi protiv ISIL-a

Autor: Dnevni avaz

BAGDAD - Sad kad je ključni irački grad Ramadi pao u ruke ISIL-a postavlja se pitanje - što slijedi?

Iračka i američka Vlada drže se priče kako će se igra uskoro okrenuti protiv ISIL-a čiji su džihadisti nakon duge ofanzive koristeći buldožere i brojne bombaše samoubojice zauzeli Ramadi.

Ali, mnogi drugi posmatrači kažu kako će oporavak od gubitka Ramadija trajati jako dugo. Ovo je dovelo do velikog zastoja u strategiji iračke vojske i u kompletnoj američkoj strategiji borbe protiv ISIL-a’, kaže vojni stručnjak, inače nekadašnji pukovnik američke vojske, Peter Mansoor za CNN.

Iračka vojska tvrdi kako u Ramadi stiže pojačanje iz Anbara.

U oslobađanju Ramadija, na poziv iračkog premijera sudjelovat će i paravojne jedinice, među kojima i šiitske snage koje su sudjelovale i u oslobađanju Tikrita u ožuljku.

Šiitski borci usred sunitskog Iraka brinu mnoge. ‘To bi bilo sasvim drugačije krvoproliće. Bit će suniti protiv šiita. Tko zna što bi to moglo uzrokovati’, kaže obavještajni analitičar Tobert Baer.

A osim tog krvoprolića strahuje se od strahota koje će svakodnevno u gradu činiti džihadisti poznati po svojim okrutnim metodama.

Prema riječima guvernera pokrajine Anbar džihadisti su već prvog dana pogubili trogodišnju djevojčicu čiji se otac borio protiv ISIL-a.

Stručnjaci kažu kako je za očekivati da će u roku 24 sata biti pogubljeni svi koji podržavaju iračku vladu.

Autor: Dnevni avaz

ZADNJE VIJESTI