fbpx

Erdogan traži podjelu Cipra, iako zna stav Europe

Autor: Fena

Turski predsjednik Receep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da se mirovni pregovori o budućnosti etnički podijeljenog Cipra  mogu održavati “samo između dvije države“ na mediteranskom otoku.

U govoru u podijeljenoj ciparskoj prijestolnici Nikoziji, Erdogan je ponovio tursku poziciju u sporu, koja šteti turskim odnosima s Europskom unijom i Grčkom.

Turska je jedina zemlja koja priznaje odcijepljeni sjeverni Cipar. Ankara tvrdi da je jedina realna opcija za višedesetljetnu otuđenost dvije zajednice postojanje dva suverena entiteta.

Ciparski Grci, koji predstavljaju Kipar u međunarodnoj zajednici i uživaju podršku EU, odbacuju dvodržavno rješenje koje bi moglo donijeti suvereni status odcijepljenoj državi koju smatraju nelegalnom.

– Novi pregovarački proces može se voditi samo između dvije države. Mi smo u pravu i branit ćemo naše pravo do kraja – izjavio je Erdogan.

Cipar  je podijeljen u turskoj invaziji 20. srpnja 1974., pet dana nakon puča ciparskih Grka koji je projektirala vojna hunta koja je tada vladala Grčkom.

Nakrcanoj crveno-bijelim turskim i zastavama kiparskih Turaka, sjevernom Nikozijom vladalo je slavljeničko raspoloženje, u oštrom kontrastu sa sumornim raspoloženjem na jugu, gdje su kiparske Grke ujutru probudile sirene za zračnu uzbunu obilježavajući dan kada su se turske snage iskrcale na Cipar prije 47 godina.

Ujedinjene nacije predvodile su desetljećima nedovršene pregovore o rješenju kiparskog sukoba.

Tinjajući spor sada se pogoršao nakon proturječnih pretenzija na morske energetske resurse na istočnom Mediteranu i nedavno otvaranje luke Varoša kiparskih Turaka, grada duhova koji je svojevremeno bio ciparsko turističko središte, prenosi Reuters.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI