fbpx

JEMEN: U zračnim napadima 39 poginulih

Autor: Hina

SANA - Najmanje 39 civila poginulo je u Jemenu od početka zračnih napada pod vodstvom Saudijske Arabije prije 24 sata, kazali su za agenciju France presse dužnosnici ministarstva zdravlja u Sani.

Ti su dužnosnici, pripadnici pobunjeničke milicije Hutija, pojasnili da je desetak žrtava poginulo u napadu čiji je cilj u noći na petak bila vojna baza sjeverno od Sane a pritom je pogođena obližnja stambena četvrt.

Koalicija arapskih država, predvođena Saudijskom Arabijom, u noći na petak nastavila je vojnu operaciju protiv šijitskih Huti pobunjenika. U zoru je u još tri zračna napada gađan kompleks predsjedničke palače u Sani, koji kontroliraju Hutiji.

Cilj operacije nazvane “Odlučujuća oluja” je da se zaštiti legitimna vlada u Jemenu.

Pripadnici šijitske milicije Hutija koje podupire Iran zauzeli su velike dijelove Jemena. Sukob se produbio u četvrtak kada su vojni zrakoplovi Saudijske Arabije napali položaje Hutija u Jemenu, što je izazvalo ogorčenje Teherana.

Zabrinutost zbog stanja u Jemenu u četvrtak su izrazile Europska unija, UN, Sjedinjene Države i Rusija, zatraživši hitan prekid vojnih akcija i rješavanje krize pregovorima.

Jemenski predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi navodno je u četvrtak napustio svoje utočište u Adenu, kamo je još u veljači pobjegao iz Sane, te stigao u Rijad u Saudijskoj Arabiji.

Tijekom vikenda trebao bi se priključiti arapskom summitu u Šarm-el-Šeiku.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI