fbpx
HOME

JUŽNA KOREJA u svemir lansirala prvu raketu domaće proizvodnje

Autor: dnevno.ba

Južna Koreja je lansirala u svemir svoju prvu raketu domaće proizvodnje, čime su porasle njene ambicije u ovom sektoru.

Južnokorejska raketa Nuri je lansirana iz Goheunga koji se nalazi oko 500 kilometara južno od Seoula.

Predsjednik Moon Jae-in je rekao da je kompletirana puna sekvenca leta, ali da je pokušaj isporučivanja satelita u orbitu ipak bio neuspješan.

 

Ovakva lansiranja su ključna za svemirski program, ali bi mogla imati vojni značaj. Južna Koreja je u “utrci naoružanja” sa Sjevernom Korejom, a obje zemlje su nedavno testirale svoje novo naoružanje. Sjeverna Koreja ima satelit u orbiti od 2012. godine, piše Klix.ba.

Razvoj rakete Nuri je koštao oko 1,6 milijardi dolara, teška je 200 tona i duga 47,2 metra, a opremljena je sa šest motora koji koriste tečno gorivo.

Moon je priznao da lansiranje nije u potpunosti ispunilo cilj, ali je kazao da neće proći mnogo vremena prije nego satelit završi na željenoj putanji.

Južna Koreja planira obaviti još četiri lansiranja do 2027. godine s namjerom da unaprijedi pouzdanost rakete. Ova zemlja se smatra tehnološkom silom, ali ipak zaostaje za drugim zemljama u istraživanju svemira.

Prethodni pokušaju Seoula za lansiranje rakete su propali 2009. i 2010. godine, a druga je eksplodirala nekoliko minuta nakon polijetanja.

Južna Koreja namjerava poslati sondu na Mjesec do 2030. godine.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI