fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija

PRIJETI MU 20 GODINA ZATVORA: Preko Amazona kupovao skupe stvari, a vraćao jeftine

Autor: dnevno.ba

Hudson Hamrick iz Charlotte mjesecima je bio uvjeren kako je pronašao rupu u Amazonovom sustavu koju može beskonačno iskorištavati i od svojih prijevara ugodno živjeti. Njegov modus operandi bio je prilično jednostavan. Putem Amazona naručio bi proizvode, često i skuplje proizvode koje bi, iz određenog razloga, nakon tjedan-dva vratio Amazonu i zatražio povrat novaca.

No ono što u Amazonu nisu odmah primijetili jest da bi Hamrick naručio jedan proizvod, a njima vratio sličan proizvod puno manje vrijednosti. Vjerovali ili ne, tijekom pet godina napravio je oko “300 lažnih transakcija” s Amazonom, od čega je 270 puta vratio kupljene proizvode – u oko 250 slučajeva vratio je proizvode manje materijalne vrijednosti te ukupna šteta koju je izazvao tijekom tog razdoblja iznosi skoro 300 tisuća dolara.

Među proizvodima koje je kupovao bio je i iMac Pro kojeg je na Amazonu platio više od 4 tisuće dolara. Ubrzo nakon kupovine, pokrenuo je proces povrata s Amazonom koji mu je vratio novac. No on je iMac Pro prodao na eBayu za dobre novce, a Amazonu je vratio običan model, ne iz serije Pro, puno manje vrijednosti te s, naravno, drukčijim serijskim brojem.

Kupio je i profesionalni aparat za kavu vrijedan više od 3 i pol tisuće dolara, Asusovo gamersko računala skuplje od 2700 dolara te druge skuplje proizvode te je za sve te proizvode zatražio povrat novaca, dok je nazad poslao jeftinije uređaje.

Iz Amazona kažu kako oni imaju sustav dizajniran upravo za ovakve slučajeve sumnjiva ponašanja te ekipu koja istražuje i blokira takve “zabranjene aktivnosti”. S obzirom na to da je Hamrick čak pet godina uspješno varao Amazon, postavlja se pitanje koliko je taj sustav uspješan u zaustavljanju pojedinačnih prijevara jer je ovaj prevarant uspio napraviti čak 300 transakcija u kojima je kompanija oštećena.

Na kraju je ipak uhićen te mu sada prijeti novčana kazna do 250 tisuća dolara, ali i velika zatvorska kazna te bi u najgorem slučaju iza rešetaka mogao ostati čak 20 godina, pišeZimo.hr.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});