fbpx

Princ William kritizirao svemirski turizam: Moramo se usredotočiti na popravljanje ovog planeta, ne na traženje novog mjesta za život

Autor: dnevno.ba

Vojvoda od Cambridgea kritizirao je svemirsku utrku i svemirski turizam, poručivši da se najveći svjetski umovi trebaju usredotočiti na pokušaj popravljanja stanja na Zemlji.

Williamove riječi, u intervjuu za BBC Newscast, emitirane su dan nakon što je njegov imenjak William Shatner, ikona Zvjezdanih staza ušao u povijest postavši najstarija osoba u svemiru.

Devedesetogodišnji glumac, poznat po ulozi kapetana Kirka, poletio je u srijedu iz pustinje u Teksasu u raketi koju je izradila svemirska tvrtka Blue Origin osnivača Amazona Jeffa Bezosa.

Vojvoda, koji je intervjuiran o klimatskim promjenama, uoči svoje prve dodjele nagrade Earthshot, rekao je: Trebamo neke od najvećih svjetskih umova usredotočene na pokušaje popravljanja ovog planeta, a ne na pronalaženje sljedećeg mjesta za život i život.

Upozorio je i da summit Cop26, na kojem će se svjetski lideri okupiti u Glasgowu krajem mjeseca, ne bi trebali obilježiti “pametni govori, pametne riječi, ali nedovoljno akcije”.

Mislim da je ključno za COP da vrlo jasno i vrlo iskreno kaže koji su problemi i kakva će rješenja biti, rekao je.

Vojvoda je izrazio svoju zabrinutost zbog porasta tjeskobe zbog klimatskih promjena kod mladih ljudi, te rekao da bi bila “apsolutna katastrofa” da njegov najstariji sin, princ George, mora govoriti o istom pitanju za 30 godina kad će biti prekasno, piše Dnevnik.hr.

William je dodao da je njegov otac, princ od Walesa, koji je poznat po dugogodišnjoj predanosti zelenim pitanjima, imao “stvarno teške početke” kada je prvi put počeo govoriti o klimatskim promjenama.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI