fbpx

Sindikat pilota najavljuje tužbu zbog curenja informacija o istrazi nesreće

Autor: Srna

PARIZ - Francuski sindikat pilota priopćio je danas da će podnijeti tužbu zbog curenja informacija o istrazi nesreće njemačkog aviona, koji se srušio na francuskim Alpama.

Piloti širom Evrope ljuti su jer su informacije o posljednjim trenucima leta objelodanjene u medijima prije nego što su obaviješteni tužilaštvo i ostali. Piloti strahuju da bi okolnosti nesreće, koja se dogodila 24. marta, mogle da umanje povjerenje javnosti.

Nakon što su mediji objavili pojedinosti o nesreći, tužilac je priopćio da podaci sa “crne kutije” ukazuju da je kopilot Airbusa A320 namjerno usmjerio avion prema planini. Poginulo je svih 150 putnika i članova posade.

Guillaume Schmid iz francuskog sindikata SNPL rekao je danas agenciji AP da se tužba odnosi na kršenje francuskog zakona o čuvanju informacija o istrazi kao tajnih dok traje istraga. U tužbi se ne navodi određeno ime, što je metod u francuskom pravosuđu, čime se ostavlja istražiteljima da odrede ko je krivac.

“Razumijemo da postoji određeni pritisak, želja da se sazna informacija”, rekao je Schmid, dodajući da prerano puštanje informacija može da zavede javnost, umjesto da je tačno obavijesti.

On je dodao da francuska istražna agencija za avionski saobraćaj /BEA/ nikad neće moći da zadovolji zahtjev za neposrednim informisanjem. “Ona je osmišljena da se tome opire i da se fokusira na prikupljanje neoborivih činjenica”, rekao je on.

Evropska kokpit asocijacija takođe je izrazila zabrinutost zbog curenja informacija i zatražila dodatnu istragu prije donošenja konačnih zaključaka.

“Ideja da je ovo namjerno izazvana nesreća je šokantna. Ovo je veoma težak dan za nas, provjerene profesionalce, koji su cijelu karijeru posvetili bezbjednosti vazdušnog saobraćaja”, navodi se u priopćenju.

Evropska kokpit asocijacija okuplja skoro 40.000 pilota.

Autor: Srna

ZADNJE VIJESTI