Svoj dan mladi u BiH obilježili su punim kuferom i kartom u jednom pravcu

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Nadležni se utrkuju tko će nabrojati više razloga za masovne odlaske, dok konkretna rješenja izostaju, pa se nameće pitanje da li im odgovara to što mladost ode?!

Bosnu i Hercegovinu je samo od početka 2019. godine napustilo više od 30.000 mahom mlađih ljudi.
Iz BiH tjera teška ekonomska i politička nestabilnost. Svjetlo na kraju tunela se ne nazire. Dok je u drugim zemljama 12. kolovoz, Međunarodni dan mladih posvećen transformaciji obrazovanja i novim tehnologijama, u BiH se dočekuje u atmosferi masovnog odlaska, nezaposlenosti i uskraćivanja osnovnih ljudskih prava, priopćio je Institut za razvoj mladih KULT.

Gdje su rješenja?

I ove, kao i prethodnih godina, BiH ga obilježava u ozračju nepoštivanja zakona i nedostatka strateških dokumenata, prebrojavanju onih koji odlaze i nabrajanju razloga zašto to čine. U međuvremenu konkretna rješenja izostaju – navode iz Instituta povodom Međunarodnog dana mladih.

Podsjećaju da BiH nema zakon o mladima BiH na državnom nivou, a u entitetima se ne implementira u punom kapacitetu. Na državnom nivou nema ni strateškog dokumenata za mlade. Strategije nema niti u entitetu Federacija BiH, a Brčko Distrikt prvu strategiju trebao bi početi raditi u ovoj godini. U Republici Srpskoj strategije se usvajaju godinama, ali se postavlja pitanje koliko se primjenjuju. Želi li onda BiH zaustaviti odlazak mladih? Najavljuju se izrade dokumenata, pokreću tematske sjednice, otvaraju pitanja na lokalnom nivou, ali gdje su rješenja, pitaju iz KULT-a.

Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo je početkom godine kampanju necudaidem kako bi skrenuo pažnju predstavnika vlasti i nadležnih institucija na svakodnevne izazove mladih, ali i problem masovnog odlaska ove populacije.

Kampanja ne zagovara ostanak ili odlazak mladih, već ukazuje na neophodnost strateškog djelovanja u kreiranju ambijenta za mlade ljude u Bosni i Hercegovine iz kojeg neće imati želju da odlaze i u kojem će dati doprinos i ostvariti svoj puni potencijal.

Bez sigurnosti i perspektive

Konačan cilj je motivirati nadležne na poduzimanje konkretnih mjera u rješavanju problema odlaska mladih sa kojim se BiH posljednjih godina suočava.

Mladi u ovoj državi, kako kažu, trebaju sigurnost i perspektivu. Trebaju aktivne politike koje će dugoročno određivati mjere koje definiraju pozitivne pristupe oblastima koje su njima najbliže i najznačajnije. Mjere koje će definirati bolji obrazovni sustav, pristup tržištu rada, stambenu politiku, sigurnost. Što to u praksi znači? Strateški pristup znači da se aktivne mjere zapošljavanja neće donositi na godišnjem nivou. Da će mlad čovjek u ovoj zemlji znati da će mu i iduće godine država pružiti podršku u rješavanju stambenog pitanja, a ne da takve odluke ovise o trenutnoj vladajućoj strukturi i njenoj naklonosti ka ovoj populaciji. Da će obrazovanje moći primijeniti i da se neće plašiti prijaviti korupciju – navode iz Instituta.

Tvrde da će tada BiH imati ambijent u kojem će mlada osoba željeti živjeti i doprinositi.

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI