fbpx

SZO kaže da je Europa centar pandemije

Autor: Hina

Europa je ponovno u epicentru pandemije covida-19, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak, dok broj slučajeva zaraze raste širom kontinenta, piše BBC.

Šef regionalnog ureda WHO-a za Europu Hans Kluge kazao je da će u Europi biti otprilike još pola milijuna mrtvih s covidom-19 do veljače.

On tvrdi da je pogoršanje epidemiološke situacije povezano s nedovoljnom procijepljenošću.

“Moramo promijeniti taktiku – umjesto reagiranja na porast slučajeva. trebamo to primarno sprječavati”, kazao je.

Tempo cijepljenja usporio se širom kontinenta u proteklim mjesecima. Dok je oko 80 posto Španjolaca primilo dvije doze cjepiva, u Njemačkoj je udio cijepljenih 66 posto, a u nekim istočnoeuropskim zemljama znatno manji.

Primjerice, samo 34.2 posto Rusa je cijepljeno.

Kluge također povezuje porast slučajeva s relaksacijom javnozdravstvenih mjera u Europi.

Ured WHO-a za Europu pokriva 53 zemlje, uključujući dijelove Srednje Azije.

Epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove kaže da je broj slučajeva u Europi porastao za 55 posto u protekla četiri tjedna, usprkos “dostupnosti cjepiva i alata” za borbu protiv pandemije, dok je Mike Ryan, direktor WHO-a za izvanredne situacije, kazao da je situacija u Europi “upozorenje za svijet”.

Njemačka je u petak zabilježila više od 37 tisuća slučajeva, što je rekordni broj slučajeva drugi dan zaredom.

Incidencija je viša nego u travnju, ali znatno manja nego u, primjerice, Velikoj Britaniji.

Njemački javnozdravstveni dužnosnici zabrinuti su da bi četvrti val zaraze mogao dovesti do velikog broja smrtnih slučajeva i pritiska na zdravstveni sustav. U posljednja 24 sata zabilježena su 154 smrtna slučaja, u odnosu na 121 prije tjedan dana.

Lothar Wieler, šef njemačkog Robert Koch Instituta, u četvrtak je kazao da će, ako “ne poduzmemo protumjere, četvrti val donijeti još patnje”.

Necijepljeno je više od tri milijuna Nijemaca starijih od 60 godina, koji su ranjiva skupina za covid-19.

Kluge ističe da veliki porast nije ograničen na Njemačku te da je najveći porast umrlih prošloga tjedna zabilježen u Rusiji i Ukrajini.

U Rusiji je zabilježeno 8100 smrtnih slučajeva, a u Ukrajini 3800. Obje zemlje imaju nisku procijepljenost, a Ukrajina je u posljednja 24 sata zabilježila 27.377 slučajeva zaraze.

Rumunjska je zabilježila najveći broj umrlih ovoga tjedna. U protekla je 24 sata u toj zemlji od posljedica zaraze covidom umrla 591 osoba, dok se u Mađarskoj broj zaraženih više nego udvostručio proteklog tjedna.

“U ovom trenutku čini se da smo na putu koji kaže da je pandemija gotova, samo trebamo cijepiti još nešto ljudi. To se ne događa”, kazao je Ryan.

Nizozemska je zbog rasta broja slučajeva ponovno nametnula obvezu nošenja maski i fizičko distanciranje u određenim slučajevima.

Broj hospitaliziranih porastao je za 31 posto u tjedan dana u toj zemlji.

Hrvatska je u petak zabilježila rekordna 6932 slučaja zaraze, dok je u Slovačkoj broj potvrđenih slučajeva drugi najveći od početka pandemije.

U Češkoj je epidemiološka situacija slična kao što je bila u proljetnim mjesecima.

Zamjenik šefa engleskog ureda za javno zdravstvo, profesor Jonathan Van-Tam, rekao je u srijedu kako previše ljudi vjeruje da je pandemija gotova.

U zemljama s najviše procijepljenih broj zaraženih je uglavnom relativno nizak.

Italija je među zemljama s najvećim postotkom cijepljenih starijih od 12 godina, a broj slučajeva porastao je za 16.6 posto u tjedan dana.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI