fbpx
Korisnik

TALIBANI UPOZORILI ZAPAD I AMERIKU Evo što slijedi zbog nametnutih sankcija

Autor: Dnevno.ba

Nova talibanska vlada Afganistana upozorila je američke i evropske izaslanike da će stalni pokušaji pritiska na njih sankcijama narušiti sigurnost i mogu izazvati talas ekonomskih izbjeglica.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi rekao je zapadnim diplomatima na razgovorima u Dohi da “slabljenje afganistanske vlade nije u interesu nikoga jer će njeni negativni učinci izravno uticati na svijet u (sigurnosnom sektoru) i ekonomsku migraciju iz zemlje”,  prenosi AFP pozivajući se na saopćenje objavljeno kasno u utorak.

Talibani su u augustu srušili bivšu afganistansku vladu koju su podržavale Sjedinjene Države.

Napori na stabilizaciji zemlje, koji se i dalje suočavaju s napadima suparničke ekstremističke organizacije Islamska država-Khorasan, potkopani su međunarodnim sankcijama zbog čega bankama ponestaje gotovine, a državni službenici ostaju bez plaća.

-Pozivamo svjetske zemlje da ukinu postojeće sankcije i puste banke da normalno rade kako bi humanitarne grupe, organizacije i vlada mogle isplaćivati ​​plaće svom osoblju s vlastitim rezervama i međunarodnim finansijskim sredstvima – rekao je Muttaqi je na sastanku u Dohi.

Posebno su evropske zemlje zabrinute da će, ako se afganistanska ekonomija sruši, veliki broj migranata krenuti prema kontinentu, vršeći pritisak na susjedne države poput Pakistana i Irana te na kraju na granice EU -a.

Washington i EU rekli su da su spremni podržati humanitarne inicijative u Afganistanu, ali su oprezni u pružanju izravne podrške talibanima bez garancija da će poštovati ​​ljudska prava, posebno prava žena.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI