fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Talijanska policija razotkrila islamističku mrežu uhićeno 18 osoba: Planiran napad na Vatikam?

Autor: Hina

RIM - Talijanska policija objavila je u petak da je razotkrila islamističku mrežu sa sjedištem na Sardiniji i naredila uhićenje 18 osoba od kojih dvojicu nekadašnjih tjelesnih čuvara vođe al Qaede Osame Bin Ladena, optuženih da su sudjelovali u terorističkim aktivnostima u Pakistanu.

Tih 18 osoba, od kojih je sedam uhićeno u regiji Gallura, na sjeveru Sardinije, optuženo je za pripadnost “organizaciji okrenutoj transnacionalnim kriminalističkim aktivnostima inspiriranim al Qaedom i drugim radikalnim organizacijama koje se zalažu za oružanu borbu protiv Zapada i pobunu protiv sadašnje vlade u Pakistanu”, piše u uhidbenom nalogu.

Među njima nalaze se dvojica nekadašnjih tjelesnih čuvara bivšeg šefa i osnivača al Qaede ubijena 2011. u Pakistanu, Osame bin Ladena.

Krijumčarenje ljudi

Ti su islamisti također optuženi za umiješanost u krijumčarenje ilegalnih imigranata te su u nekim slučajevima prebacivali Afganistance i Pakistance iz Italije prema zemljama Sj. Europe.

Neki od njih su odgovorni za ili su sudjelovali u terorističkim akcijama u Pakistanu, među kojima u napadu na tržnicu Meena Bazar u Peshawaru u listopadu 2009. pri čemu je poginulo više od 100 osoba.

Organizacija je imala u Italiji imama za glavnog šefa, iz pokreta “Tabligh Eddawa”, sa sjedištem u Lombardiji, koji se služio svojim vjerskim autoritetom i ugledom za skupljanje sredstava.

Ta je mreža, po istražiteljima, raspolagala “oružjem u izobilju” i “brojnim pristašama spremnim za terorističke akcije u Pakistanu i Afganistanu, prije nego se skrasila u Italiji”.

Planirali napad na Vatikan?

Osumnjičenici obuhvaćeni protuterorističkom istragom u Italiji možda su planirali napad na Vatikan, izjavio je jedan od tužitelja uključenih u istragu u petak.

Glavni tužitelj u Cagliariu Mauro Mura rekao je novinarima da su, uz napade u Pakistanu i Afganistanu, osumnjičeni za metu možda izabrali i sjedište Katoličke crkve.

Policija je u petak diljem Italije izvela racije usmjerene na 18 ljudi zbog sumnje da su povezani s al Qaedom. Neki su uhićeni, uključujući i navodnog duhovnog vođu skupine, a za ostale se vjeruje da su napustili zemlju.

Cata: Nemamo dokaze, ali osnovana sumnja postoji

“Nemamo dokaze, nego osnovanu sumnju”, rekao je Mario Cata, vođa policijske jedinice upitan o pojedinostima mogućeg napada na Vatikan.

Dodao je da su istražitelji u prisluškivanim telefonskim razgovorima čuli osumnjičene kako najavljuju da će pokrenuti “veliki džihad u Italiji”, što ukazuje i na Vatikan kao potencijalnu metu.

Svi osumnjičeni su Pakistanci ili Afganistanci, rekao je Carta i dodao da operacija još traje.

https://youtu.be/wmAF0ZGvFVQ

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});