fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Talijanski fašisti izveli novi skeč u partizanskoj Hrvatskoj!

Autor: Index.hr

RIJEKA - Više osoba noćas je objesilo talijansku zastavu na Guvernerovu palaču u Rijeci gdje se danas otvara izložba povodom stote obljetnice okupacije Rijeke. Policija je reagirala jutros nešto prije sedam sati i uklonila zastavu. Ne radi se o aktualnoj talijanskoj zastavi, nego o povijesnoj zastavi Kraljevine Italije.

Policija je pronašla i propagandne letke.

Dvojica privedena i sankcionirana

“Jutros, oko 6.45, policija je zaprimila dojavu da je na ogradi Guvernerove palače u Rijeci izvješena talijanska zastava. Dolaskom na mjesto događaja pronađena je izvješena povijesna zastava Kraljevine Italije i nekoliko letaka. Pronađene predmete policija je izuzela, a u tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska osoba koje su izvjesile navedenu zastavu.

Isto tako, policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri. Kriminalističko istraživanje se nastavlja”, izvijestila je policija.

Sve je objavljeno i na Twitteru. U objavi se slavi talijanski okupator Gabriele D’Annunzio koji je prije sto godina s paravojnim postrojbama ušao u Rijeku, a kojeg danas slave fašisti jer je njegova vladavina Rijekom postala inspiracija za prvo razdoblje Mussolinijeve vladavine Italijom.

Talijanska fašistička skupina koja sebe naziva “Vodoinstalateri” (“Gli Idraulici”) danas je objesila zastavu Kraljevine Italije na nekadašnju Guvernerovu palaču koja je danas sjedište Pomorskog i povijesnog muzeja grada Rijeke, u znak stote obljetnice zauzimanja Rijeke, tada slobodnog teritorija, koju je predvodio fašistički pjesnik Gabriele D’Annunzio.

“Danas, na stotu godišnjicu zauzimanja Rijeke, htjeli smo pokazati da, kao i u to vrijeme, ima Talijana koji se ne predaju. Željeli smo pokazati da još ima Talijana koji ne prihvaćaju da ih predstavlja marionetska vlada koja ne brani nacionalne interese, vlada koja umjesto da brani vlastite granice i građane otvara vrata okupatorima, vlada koju čine muškarci i žene koji ne poznaju ljepotu, hrabrost, odvažnost i dostojanstvo. Danas je jedna skupina Talijana podigla našu trobojnicu na fasadi Guvernerove palače u Rijeci”, stoji u izjavi fašističke skupine.

“Zauzeće koje je izvršila skupina Vodoinstalateri, treće nakon onih u Lampedusi i Bibbianu, ne želi braniti otupljeni nacionalizam koji je glup i prije svega staromodan, a još manje iskazivati bilo kakav oblik nostalgije tipičan za obrambene bitke koje se pokazuju od velike koristi za mainstream. Naša skupina želi podsjetiti svoje sunarodnjake tko smo, odakle dolazimo i što smo sposobni učiniti. Želimo ponovno probuditi svijest Talijana koji se ne zadovoljavaju objavljivanjem beskorisnih postova na Fakebooku. Jučer Nittijeva vlada, danas Conteova vlada, predstavljaju interese financijske elite koja je protunarodna.

Danas je više nego ikad potrebno ponovno zapaliti baklju koju su 12. rujna 1919. zapalili veliki ljudi poput D’Annunzija, Kellera, Hosta-Venturija, Marinettija, Reine, De Ambrisa i mnogih drugih jednako hrabrih nepoznatih boraca. Danas smo se kao i nekad ‘digli sami protiv zastrašujućeg i nezasitnog čudovišta. Digli smo se sami protiv ludog i zlog svijeta. Digli smo se sami protiv neizmjerne moći lopova, lihvara i prevaranata. Dišimo svoj ponos.’ Hrabrost, odvažnost i ustanak bit će dijelovi naše poezije”, dodali su.

D’Annunzijeva okupacija Rijeke

D’Annunzio je svojim pohodom na Rijeku 1919. godine označio početak talijanske okupacije koja je završena tek krajem Drugog svjetskog rata.

U dosluhu s riječkim iredentistima, D’Annunzio je s paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i proglasio nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner.

Tom prilikom u Rijeci se danas otvara izložba pod nazivom ‘D’Annunzijeva mučenica’ kojom će grad prikazati šesnaestomjesečnu vladavinu talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija.

Inače, u Trstu se upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke podiže spomenik okupatoru Gabrieleu D’Annunziju. Zbog toga je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ranim popodnevnim satima Italiji uputilo prosvjednu notu u kojoj najoštrije osuđuje odluku grada Trsta, a reagirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je podizanje spomenika na Twitteru nazvala neprihvatljivim veličanjem iredentizma i okupacije.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});