fbpx

TEMA TJEDNA: I Bakir počeo skupljati poene

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Oprostite nam članovi našega tročlanog predsjedništva, ali kao građani Bosne i Hercegovine smo ponovno, isključivo zahvaljujući vama, zbunjeni. Naime, kako je moguće da jedan član predsjedništva kaže da BiH podržava gradnju pelješkog mosta a drugi član kaže da je BiH službeno protiv gradnje. Treći član će podržati sebi dražega odnosno onoga s kojim bolje surađuje zbog nekih viših nama neobjašnjivih interesa a onda kada vlastitih interesa u dotičnoj temi nema.

Dakle, dva člana predsjedništva, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, SDA i HDZ BIH, a zapravo Bošnjak i Hrvat, imaju različita stajališta oko gradnje pelješkog mosta. I neka imaju različitih stavova koliko god oni to žele. Štoviše, osim službenih protokola koji ih obvezuju, privatno se ne moraju ni pozdraviti što se nas građana tiče. No, kako će njih dvojica kao službeni predstavnici države imati dva različita državna stajališta? Kako, dakle, BiH kao država može imati dva različita službena stajališta?

Ipak, čini se da Bakira Izetbegovića u ovom slučaju nešto drugo nagoni da se protivi gradnji pelješkog mosta. Što je to, ne znamo točno, možemo samo nagađati ili pretpostaviti. No, jedno je sigurno, on može stav oko pelješkog mosta izraziti u svoje ime i u ime svoje stranke. Možda i dijela naroda kojemu pripada. Ali nikako ne može sam predstavljati državu i vlastiti stav postaviti na pijedestal službenog stava države. Neka i Zastupnički dom kaže što hoće, ako je jedan narod nadglasan suprotnim glasovima, odluka nije legitimna.

Ako ima spora oko granice između dviju država, treba ih riješiti bilateralno. Ali, to su rješavali pokojni otac Bakira Izetbegovića i Franjo Tuđman. S druge strane, plan gradnje pelješkog mosta postoji odavno baš kao i trasa samoga puta i položaj mosta. Već duže vrijeme se zna gdje će se graditi pa se pitamo zašto je tek sada reagirao Bakir Izetbegović? A treće, i najvažnije, ako se most u cjelosti nalazi na teritoriju Hrvatske, i to na teritoriju koji nikako ne može pripasti BiH, sve i da postoji spor, onda Hrvatska može na svom teritoriju graditi što i kako želi.

I nije ovdje pitanje nacionalne pripadnosti važno. Hrvatima iz Orašja, recimo, pelješki most ne igra neku bitnu ulogu. Čak i Hrvati Hercegovine, ako će ići u Dubrovnik, opet moraju iste granice i iste putove prolaziti.

Čini se da Izetbegović samo želi, kao i svaki normalno dosljedan političar s ovih prostora, pokupiti koji politički bod. Neka se nađe za buduće vrijeme. Jer u svojoj izjavi oko pelješkog mosta je spomenuo, onako usput, i vodu iz akumulacije s Buškog jezera koju treba Hrvatska plaćati i imovinu koju treba vratiti.

A zaboravit ćemo prošlost jer, kao, ta Hrvatska nije nimalo pomogla Bosni i Hercegovini, ni sa izbjeglicama, njih pola milijuna, za vrijeme rata, a ni sa akcijama oslobođenja iz 1995. Politika je prečesto nepoštena pa se mora, baveći se njome, dotaći i licemjerstva netko tko se ne čini kao licemjerna osoba.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI