fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TEMA TJEDNA: Lustracija kao čišćenje od grijeha prošlosti

Autor: Vlado Marušić / Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Riječ lustracija potječe iz Rimskog prava (lustratio-rasvjetljivanje) i znači provjeru, uklanjanje iz javnog političkog života onih osoba koje su bile aktivne u službi totalitarnih režima (članovi komunističkih partija). Izvorno lustracija znači obredno čišćenje od grijeha prošlosti, ispitivanje savjesti i pomirenje. A svrha lustracije je uklanjanje iz javnog političkog života onih osoba koje su bile aktivne u službi totalitarnih režima (članovi komunističkih partija). Sprječavanje bivših nositelja visokih dužnosnika u komunističkoj partiji, UDBI, KOS-u da i danas budu nositelji vlasti, i imaju visoka politička mjesta u državi ili rade kao urednici ili novinari. Tim se osobama ne brani raditi bilo kakve poslove, no ne mogu obnašati nijednu javnu dužnost.

Rezolucije Vijeća EU o osudi totalitarnih komunističkih sustava iz 2006. i 2009. godine

Rezolucijom parlamentarne skupštine Vijeća Europe broj: 1481/2006 parlamentarci iz 46 europskih zemalja su usvojili tu Rezoluciju kojom se osuđuju zločini bivših totalitarnih komunističkih režima. U Rezoluciji se navodi slijedeće: “Rezolucija oštro osuđuje dijela nasilja počinjena od strane bivših totalitarnih komunističkih režima, koja su uključivala individualna i kolektivna pogubljenja kao i smrt u koncentracijskim logorima, izgladnjivanje, deportacije, mučenje, ropstvo, prisilni rad i druge oblike masovnog psihičkog terora“. U toj Rezoluciji Europski parlament poziva sve komunističke ili post-komunističke stranke da u svojim zemljama, ako to do sada nisu učinile, ponovno procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, te se jasno distanciraju od zločina koje su počinili totalitarni komunistički režimi i da ih osude bez ikakvih nejasnoća. Naglašeno je explicite (izričito) da se apel iz ove Rezolucije primjeni u praksi.

Rezolucijom Vijeća Europe iz 2009. o „Europskom Danu sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“ od 02.travnja 2009. godine se izrijekom spominje Rezolucija broj 1481. iz 2006. godine, čime je Vijeće EU potvrdilo tu Rezoluciju osuđujući sve totalitarne režime, nacional- socijalizam, fašizam a poglavito komunizam, te pozvalo sve bivše komunističke države članice EU da izvrše lustraciju u svojim zemljama, što su sve i učinile osim Hrvatske i Slovenije. Pri glasovanju u Vijeću Europe svoje protivljenje usvajanju tih Rezolucija su izrazili neki zastupnici lijevih socijalno-demokratskih stranaka iz bivših komunističkih država jer bi dizanjem ruke za tu Rezoluciju pala i Marxova komunistička doktrina koja ih je svih godina od završetka II svjetskog rata održavala na životu.

Hrvatska i Slovenija jedine bivše komunističke države EU nisu sprovele lustraciju

Najdosljedniju lustraciju od bivših komunističkih država su provele Poljska i Njemačka koja se nakon rušenja željezne zavjese i berlinskog zida oštro obračunala s aktivnim pripadnicima komunističke partije DDR-a. S tim u vezi važno je napomenuti kako je Poljska od svih članica EU doživjela najveći gospodarski rast a da ne govorimo o Njemačkoj kao vodećoj članici EU na svim poljima. No, u Hrvatskoj i Sloveniji se još uvijek nije donio pravni okvir odnosno zakon o lustraciji zbog čega su se bivši članovi KPJ, odnosno negdašnja komunistička nomenklatura etablirala u gospodarstvo, medije i politiku i tu smo gdje jesmo.

Partizani, ustaše i četnici u istom džaku odnosno vreći

Dugo sam vremena pripremao i razmišljao o ovoj temi, no o njoj nisam htio pisati dok konačno nisam utvrdio sve aspekte koji uz ovu temu idu. A tema lustracije je pitanje par excellence (pitanje svih pitanja), iz kojeg sve izvire i kojemu se sve vraća. Moguće je kako još ne bih započeo pisati o ovoj temi da nisam slučajno na nekim portalima zapazio komentare koji idu otprilike ovako: “Jebali vas ustaše, partizani i četnici, zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti. Ja želim živjeti od svog rada a ne slušati vaše priče o njima,itd.itd.“.

Ti komentatori dakle u isti džak, odnosno vreću trpaju partizane, ustaše i četnike, jer njih prošlost ne zanima, oni žele raditi i živjeti od svog rada a to im se ne omogućuje. Tim i takvim komentatorima mogu poručiti sljedeće: “Vi doista niste odgajani u katoličkom i domoljubnom okružju jer niste učeni poglavito od strane svojih roditelja i rodbine, za školu znamo kako niste, te od svojih prijatelja s kojima ste se družili i s kojima se družite, kako se u isti džak ili vreću ne mogu ubaciti ustaše, partizani i četnici a sve zbog pitanja lustracije kao pitanja par excellence, o kojoj ću u daljnjem nastavku teksta, pa ukoliko vam išta bude jasnije hvala Bogu, a ukoliko ne neka vam je u daljnjem nastavku života samo Bog na pomoći“.

Dva paralelna svijeta, u dva različita sustava

Postoje u svijetu naime dva sustava koja idu paralelno jedan uz drugi i nikada se neće susresti u jednoj silnici koja ih možda zbliži, jer je jedan sustav bezbožnički, ateistički, čista negacija Boga i Njegovih zakona a koji je pod direktnom ingerencijom kralja laži Sotone, dok je drugi sustav živi sustav, sustav koji štuje Boga i Njegovu Živu Riječ. Prvi sustav je baziran na principu moralno-političke podobnosti, odnosno sustava“ja tebi-ti meni“. Taj sustav njeguje koncept kako samo poslušnici odnosno pripadnici tog sustava mogu obnašati javne funkcije, dok svi oni koji ne pripadaju tom sustavu trebaju biti likvidirani ukoliko previše znaju ili zadru u temelje njihovog sustava, dok oni malo manje “glasni“ ne mogu dobiti nikakav posao u bilo kojoj javnoj instituciji, ni oni a ni članovi njihove uže ili daljnje obitelji. U svrhu zaštite tog sustava najodaniji članovi tog sustava su pobili na stotine tisuća pripadnika drugog sustava, na stotine tisuća su pozatvarali u specijalnim kazamatima u kojima su specijalnim metodama „preispitivali i preodgajali“ pripadnike drugog sustava, i gdje je dobar dio njih ostavio svoje kosti.

Za razliku od onog drugog sustava ovaj prvi sustav je imao „sreću“ pa se slučajno našao na strani tzv. “pobjednica“ u II svjetskom ratu zbog čega su pripadnici drugog sustava doživjeli najveću nesreću, i zbog čega su ti tzv. “pobjednici“ učinili najveći zločin i genocid nad njima pobivši na Križnom putu preko 500 000 pripadnika drugog sustava, i to nakon službenog završetka II svjetskog rata. Najodaniji pripadnici tog prvog sustava su 07.veljače 1945. godine pobili sve zatečene franjevce u franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu dok su ih ukupno nakon tzv. “oslobođenja“ Širokog Brijega i Mostara pobili 66 a da nitko od njih ili njihovih nalogodavaca za te zločine nije odgovarao. A zašto bi i odgovarao kada nema lustracije kao pitanja par excellence. Koliko je poznato piscu ovih redaka nigdje u povijesti čovječanstva se nije dogodio zločin poput Križnog puta kada se sustavno ubijao jedan narod, ili zločin ubojstva nedužnih hercegovačkih franjevaca koji su bili zvijezda vodilja, duhovna i moralna snaga hrvatskog naroda, autoritet ne samo Hercegovine i Širokog Brijega već cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske, jer je Široki Brijeg oduvijek bio i ostao sinonim očuvanja žive Božje Riječi koja je izvorište svega živog. Prepoznavši taj bezbožnički komunistički sustav kao najveće zlo u povijesti čovječanstva Vijeće EU je svojim Rezolucijama iz 2006. i 2009. godine pozvalo sve bivše komunističke države da osude te zločine i provedu lustraciju sa svojim državama što su sve učinile osim Slovenije i Hrvatske i što nam se sada konačno događa? Na to pitanje ću odgovarati sljedećim pasusima:

Pogubne posljedice neprovođenja lustracije

-Događa nam se najveći egzodus u novijoj povijesti jer naša omladina koja želi živjeti kako to navode pojedini komentatori na društveni mrežama zbog nemogućnosti dobivanja ikakvog posla od kojeg se može živjeti napušta svoja ognjišta i odlazi raditi u treće zemlje gdje ih netko više cijeni,

-A ta omladina pa čak i oni stariji koji odlaze vani posao ne mogu dobiti jer pravni, ideološki, duhovni, mentalni, pa čak i biološki slijednici onog sustava su zauzeli sve javne funkcije u svim javnim poduzećima, RH i BiH, jer nije provedena lustracija kao pitanje par excellence,

-Hrvatska dijaspora koja ima kapital te njihovi poslovni suradnici diljem svijeta ne žele uložiti niti jedan EUR, KM, kunu ili US$ u naše krajeve upravo zbog tih pravnih i svekolikih drugih slijednika bivšeg totalitarnog sustava zbog kojih su oni a njihovi prednici davno napustili svoja ognjišta,jer su oni ili njihovi nasljednici još uvijek na vlasti a oni su upravo zbog njih i njihovih prednika napustili svoja ognjišta,

-Zbog neprovođenja lustracije događa nam se zabrana održavanja svete Euharistije na Bleiburgu, zabrana nastupa M.P.Thompsona u nekim državama svijeta, osuda i kriminalizacija Domovinskog rata te generala HV-a i HVO-a, postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, te na javnim dokumentima u BiH, legaliziranje istospolnih zajednica te usvajanje djece u takve protubožje i protuprirodne zajednice, legalizacija eutanazije, indijske konoplje, Istanbulske konvencije, Marakeškog sporazuma, događa nam se Nenad Stazić, Pupovac a ne Pupavac, Jergović, Jakovina, Puhovski, Pusići i Pusićke, Ante Tomić, Ostojići, B.A.B.E, Teršelićke i Dokumente, Babići, Indexi ili Judexi, Jovanovići, Fred Matić,itd.itd… Manikada kraja,

-Zbog zaštite njihovih svekolikih klijentelističko-orijunaško-poslovnih veza pravni i svekoliko drugi slijednici bivšeg totalitarnog sustava u samom startu sprječavaju bilo kakvu poslovnu inicijativu izgradnje poslovnih ili gospodarskih objekata u ove krajeve na način kojim od potencijalnih ulagača traže brdo dokumentacije i plaćanje „ispod stola“ ogromnih financijskih sredstava kako bi im omogućili ulaganje i zbog čega ovi potonji odustaju šireći istinu o nama i našim krajevima koji su zatrovani mitom odnosno korupcijom,

-Onemogućavanje poslovnih inicijativa sprječavaju jer bi omogućavanjem takvih inicijativa mnogi dobili prikladno zaposlenje te bi počeli misliti svojom glavom i na svim budućim izborima ne bi glasovali za njih već za neke druge, pa im je stoga bolje to spriječiti i neka se ovakvo stanje vrti u krug. Dok su oni na vlasti i na javnim funkcijama od nameta i poreza će uvijek moći sebi izbiti plaću i druge beneficije a nakon njih će na ta mjesta postaviti svoju užu ili daljnju rodbinu, kumove, prijatelje, ljubavnice ili svoje dupelisce, odnosno uhljebe. Od onih koji odlaze vani će se isto znati naplatiti uvodeći im poreze na sredstva koja rodbini uplate na račune banaka u BiH, ili na sredstva onih koji ta sredstva zarade putem interneta a žive u BiH o čemu se već na veliko priča.

Postoje ljudi i neljudi u oba sustava

Ovim temama konačno nema kraja pa ih je stoga najbolje skratiti i skrasiti se u jednom dijelu koji razmatra povijest nastanka problema kojim bi se lustracija bavila i njihovo eventualno rješavanje. Mnogi će reći kako postoje ljudi i neljudi bez obzira kojem od ona dva paralelna sustava pripadali i s time se trebamo svi složiti,no ja nikako ne govorim o ljudima već o sustavima i najodanijim pripadnicima tih sustava. Nitko nema pravo reći kako i u onom bezbožničkom, ateističkom, protubožjem i protuprirodnom totalitarnom komunističkom sustavu nije bilo moralnih ljudi, ali isto tako nitko ne može i ne smije reći kako u ovom drugom sustavu koji njeguje i štuje Živu Božju Riječ nije bilo nemoralnih i zločestih ljudi. Sve su to činjenice koje stoje, no ovdje se govori o sustavu kao takvom i najodanijim pripadnicima oba sustava.

I stoga lustracija kao svojevrstan vid čišćenja od grijeha prošlosti predviđa micanje sa svih javnih funkcija u oblasti politike, gospodarstva, novinarstva, zdravstva, školstva, policije, pa čak i najnižih ustrojbenih jedinica društvenih zajednica poput onih kao što su MZ (mjesne zajednice), sportski kolektivi, KUD (kulturno-umjetnička društva), humanitarne udruge i zajednice poput Crvenog križa, Caritasa i sl. svih onih pripadnika bivšeg totalitarnog komunističkog sustava koji su u tom sustavu na određen način „okrvavili ruke“, što u prijevodu znači kako su obnašali neku značajniju javnu funkciju.

Totalitarni komunistički sustav se održao 45 godina a evo zašto

Svi smo naime svjedoci kako se onaj sustav vještački na silu održao na vlasti preko 45 godina a na vlasti je htjeli ili ne htjeli priznati i dan-danas, samo što se drugačije zove i što njegovi pravni i svekoliki drugi slijednici umjesto zastavama s zvijezdama petokrakama mašu šahovnicama.

Da bi toliko dugo taj sustav ostao i opstao na vlasti bilo je potrebito sljedeće:

-Na sva značajnija mjesta u državi SFRJ i njenim republikama i na sve javne funkcije postavljeni su najodaniji predstavnici tog sustava,

-Na sva značajnija mjesta u gradovima i općinama postavljeni su najodaniji predstavnici tog sustava,

-Na sva mjesta u sportskim kolektivima,udrugama i KUD postavljeni su najodaniji predstavnici tog sustava,

-U svim MZ (mjesnim zajednicama) na čelo takvih zajednica postavljeni su najodaniji predstavnici tog sustava iz tih MZ,

-U svim MZ i zaseocima taj sustav je imao svoje doušnike i to po nekoliko njih koji su svojim nadređenima u općinama i gradovima špijunirali i uhodili sve one koji su u lokalnim gostionicama i prčvarama rekli ijednu riječ protiv tog sustava,Tita i partije zbog čega je dosta njih zaglavilo u zatvoru zbog pjevanja Božićnih ili domoljubnih hrvatskih pjesama,

-U svim franjevačkim samostanima diljem BiH i RH imali su svoje špijune ili agente iz reda svećenika koji su im prinosili informacije što se unutar zidina tih samostana priča protiv sustava, Tita i partije za što postoje relevantni podaci, koji su već objavljeni. Na kakav i koji način su vrbovali te svećenike je drugo pitanje ali imajući u vidu kako taj bezBožnički sustav ima bezbroj mogućnosti odgovor se nameće sam.

Transformisti iz komunista postali antifašisti

Taj sustav koji je imao tako razgranate mreže se nije mogao drugačije održati u životu nego upravo na taj način. Demokratskim promjenama u RH i BiH bilo je za očekivati kako će se tom sustavu konačno stati u kraj odnosno poslati ga u ropotarnicu povijesti kamo je odavno trebao biti poslan kako je te predvidjelo Vijeće EU svojim rezolucijama iz 2006. i 2009. godine no to se jedino ne događa u RH i Sloveniji što nesumnjivo dokazuje kako su upravo u te dvije države počinjeni najveći zločini od strane tog sustava,odnosno kako su u tim državama pravni i svekoliki drugi slijednici našli način izmigoljiti iz ruku pravde jer su se transformirali iz gubitnika u onog tko to nije,zapravo teško mi je to reći u svojevrsnog pobjednika nad onim koji su ga zapravo pobijedili i ponizili.

Rezolucijama Vijeća Europe iz 2006. i 2009. godine ovi „transformisti“ suočeni s činjenicom kako je sustav kojemu su pripadali preko noći osuđen kao totalitarni i zločinački, i gdje su najodaniji slijednici tog sustava suočeni s kaznenim progonom i gubitkom svih javnih funkcija koje su obnašali, našli su način kojim riječ komunizam zamjenjuju s riječju antifašizam i danas je rabe na svakom koraku a u stvari ti transformisti nisu anti-fašisti već najveći zlikovci i koljači u povijesti čovječanstva. I sada ti Antife ili antifašisti, zapravo orijunaši svima nama kroje sudbinu i rade nam o glavi. I meni kao piscu ovih redaka ali i onim komentatorima na društvenim mrežama koji u isti džak ili vreću trpaju partizane, ustaše i četnike.

Nakon svoje transformacije koja je prošla nekažnjeno ti antife ili antifašisti se sve više propinju na zadnje noge, urliču, viču, jauču na najvišim mjestima zakonodavne i izvršne vlasti u RH i BiH osuđujući starohrvatski pozdrav ZDS, grubo nasrću na komemoraciju u Bleiburgu govoreći kako su u Bleiburgu stradali krivci dok su u Jasenovcu stradali nevini, a od predstavnika takvih „urlikanja“ bih izdvojio bivše predsjednike RH Mesića i Josipovića od kojih ovaj zadnji brani zločine partizana nad svirepo pobijenim franjevcima na Širokom Brijegu 07.veljače 1945. godine govoreći kako su oni bili „legitiman vojni cilj“ partizana jer su isti zajedno s ustašama i Nijemcima pucali po partizanima a oni su svi pobijeni u popodnevnim satima u metkom u potiljak i nenaoružani, osuđuju neke sukobe pripadnika Torcide na Supetru na Braču i Dubrovniku nad navijačima Delija koji su kao „tobože“došli raditi na našu obalu, prikazujući te napade kao šovinističke i nacionalističke što isti u stvari nisu jer su isprovocirani od strane tih navijača Delija, i svatko tko drži do svog domoljublja i rodoljublja neće dozvoliti takva provociranja. No, to se događa u „lijevoj našoj“ upravo iz razloga što su „njihovi“ još uvijek na vlasti, jer su sve poklopili, sve imaju i sve drže u svojim rukama, a ovaj jadni domoljubni i katolički hrvatski narod pokunjen i zbunjen šuti i odumire.

Da li je moguća i realna lustracija na ovim prostorima?

Konačno da li je moguća i realno ostvarljiva lustracija na ovim prostorima još uvijek nakon proteka toliko vremena?

O tom pitanju sam dugo razmišljao i konačno shvatio i prihvatio činjenicu kako je ona uvijek i zauvijek moguća i ostvarljiva,a treba je sprovesti na način kojim će se izgraditi pravni okvir za donošenje zakona o lustraciji. A zakon o lustraciji trebaju raditi samo oni experti iz oblasti kaznenog prava te srodnih pravnih grana i povjesničari, od kojih nitko nije bio aktivni član KPJ a niti itko iz njihove uže ili daljnje rodbine. Takvih ljudi ima i oni postoje. Na taj način donesen zakon o lustraciji treba tretirati slijedeće:

-Javna osuda i priznanje svih komunističkih zločina na području bivše SFRJ, bez ikakvih nejasnoća od završetka II svjetskog rata do 1990. godine,

-Osuđujuće presude za izvršitelje i nalogodavce komunističkih zločina za vrijeme II svjetskog rata i nakon njega bez obzira da li su izvršitelji takvih zločina živi ili mrtvi,

-Gubitkom obnašanja svih javnih funkcija i doživotnom zabranom obnašanja svih javnih funkcija u državi RH, BiH, njenim županijama, općinama, gradovima, MZ (mjesnim zajednicama), sportskim kolektivima, KUD-a, gospodarskim društvima,onim pripadnicima bivšeg totalitarnog komunističkog sustava koji su bili aktivni članovi KPJ, kao i članovima njihove uže i daljnje rodbine.

Zakon o lustraciji na području ŽZH i Grada Širokog Brijega

S obzirom kako zakon o lustraciji treba ponajprije donijeti na nivou država RH i BiH, isti takav zakon treba donijeti na nivou županija, općina i gradova koji će biti u skladu s takvim zakonom na nivou države. Pošto ja živim u Širokom Brijegu mene poglavito interesira takav zakon na nivou ŽZH a osobito na nivou Grada Širokog Brijega.

Donošenjem takvog zakona na nivou Grada Širokog Brijega značilo bi slijedeće:

Nitko od onih aktivnih članova bivše KPJ ili SKJ ili članova njihove uže ili daljnje rodbine više ne bi mogao obavljati sljedeće javne funkcije:

-Biti bilo koji ministar ili predsjednik skupštine u ŽZH, njenim općinama ili gradovima,
-biti Direktor škole,
-biti na čelu Doma Zdravlja,
-Komunalnog,
-Centra za socijalnu skrb,
-Inspekcije,
-Glavni urednik novina, a niti novinar,
-Direktor RTV-a ili radio postaje,
-Zavoda za MiO,
-Na čelu PU (policijske uprave)
-Bilo koje općinske službe,
-Predsjednik MZ (Mjesne zajednice),
-KUD (kulturno-umjetničkog društva),
-nevladine udruge,
-Humanitarne udruge poput Crvenog Križa ili Caritasa,
-Sportskog kolektiva,
-Braniteljske udruge,
-Gospodarskog društva od velikog značaja,

Da li je lustracija pod ovim uvjetima realna, moguća, provediva i na svakom sudu obranjiva?-pitanje je sad. Ja opravdano držim kako je ona realna, moguća i provediva i na svakom sudu obranjiva, uz uvjet kojim će oni koji je pokrenu dobiti podršku svih onih koji žive za nju i koji su za nju umrli, a uspomena na njih još uvijek živi kao živa rana. Lustracija će konačno zaživjeti upamtite me dobro svi i ona će biti konačni završni udarac u glavu Sotoni koja lustraciji ne da ugledati svijetlo dana jer je ona jedino mjerilo mjeri Sotone. Sjetite se samo lustracije koju su provele Poljska i Njemačka koje danas dostižu neslućeni gospodarski rast,a dostižu ga isključivo iz razloga što su u korijenu sasjekle i počupale otrovni korov komunističkog naslijeđa po kojemu ništa ne rađa i ništa ne niče. I kao što ništa ne rađa i ne niče dok se za to ne steknu uvjeti tako neće nići ni ona, lustracija. A kada dođe jao ti ga vama miševi, pacovi mekinjaši, uhljebi, lešinari i Jude iškariotske. Bolje će vam biti da se niste ni rodili. Jer sunce koje će tada grijati narod hrvatski nikada nije bilo niti će ikada biti sunce vaše.

Autor: Vlado Marušić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});