fbpx

TEMA TJEDNA: Reformisti – komunisti HDZ -a, nude nove sporazume Hrvatima BiH

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Najnovija medijska i politička senzacija Hrvata u Bosni i Hercegovini je potpisivanje Sporazuma o suradnji dva HDZ-a Bosne i Hercegovine. Lideri ovih stranaka na zalasku ili bolje kazano na odlasku, Čović-Cvitanović ističu kako potpisivanje sporazuma o suradnji ima za cilj postizanje političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, a osobito u procesu ustavnih promjena. Sporazum se temelji na načelima jednakopravnosti, suradnji i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Zajednička fotografija 14 odabranih reformatora govori, odnosno kako Jugoslaven Čović voli kazati šalje poruku jaču od teksta po sebi nebitnog Sporazuma. Revizijom likova i djela reformista HDZ-a, koji svakodnevno nude nešto novoga od reformi, a koje se desetljećima prolongiraju, ili ne događaju, svakim danom svjesnoga Hrvata motiviraju na napuštanje kako prostora Bosne i Hercegovine tako i političke scene. Igrokazi bivših ekstremnih komunista: Čovića, Ljubića, Raguža, Bevande, Krišto, a na kraju i neuvjerljivog Cvitanovića politike HDZ-ova, svakim danom su sve neuvjerljivije, odnosno kontradiktorne. Komunistički sustav ovi likovi preveli su u 21. stoljeću u jednoumlje HDZ. Njihove teze o reformama, reafirmacijama, razvitku, stvaranjima novih saveza, dugoročno od početka njihove vladavine, “bacile” su hrvatski narod na koljena, a većinu poštenih i moralnih ljudi u treće zemlje, gdje većina njih, ruku na srce kad sve zbrojimo imaju lošiji status od migranata iz azijskih zemalja.

Početak kraja HDZ-a u Bosni i Hercegovini datira još od odmicanja od politike pokojnog dr. Franje Tuđmana, vojnim pučem koji se dogodio 1998. godine na Petom saboru HDZ-a, kada je vodstvo demokratske političke stranke preuzela jugoslavenska inicijativa na čelu s oficirima JNA i KOS-a, Jelavića, Čovića, Prce, Raića, Ćesića, Ćorića, Primorca, Raguža, Ljubića… Revizija događanja reformističkih komunističkih snaga u HDZ BiH, dodatno je zakomplicirala i uništila HDZ kao demokratsku stranku Hrvata BiH. Ne tako davne 2006. godine skupina nezadovoljnih, bivših komunista, visokopozicioniranih članova HDZ-a BiH osniva novi HDZ pod imenom HDZ 1990, javno se suprostavljajući politici Dragana Čovića i Prudskom procesu.

 

Kriminalna politika bivših HDZ-ovaca prema Hrvatima Bosne i Hercegovine bila je politika Stjepana Mesića i Ive Sanadera. Prvi se otvoreno stavio na stranu bošnjačkih unitarista iz Sarajeva, a drugi je “džuboks politikom” podržavao kriminal Bože Ljubića kroz djelovanje u HDZ 1990. Ljubav političkih ideologija Dragana Čovića i Bože Ljubića došla je do izražaja izbavljivanjem Dragana Čovića iz sarajevske ćelije, nakon hapšenja i prvostupanjske presude od 5 godina zatvora za ovog Jugoslavena u procesu s braćom Lijanovići iz Širokog Brijega. Bio je to prvi iskorak HDZ-a 1990, ka ujedinjenju s HDZ-om BiH. Kriminalna djela pojedinih stranačkih lidera stvorila su platformu njihovog zajedničkog djelovanja. Privatni interesi, primjer diplomatskih aranžmana kćerke Bože Ljubića u politici Dragana Čovića nema nikakve veze s nacionalnim interesima Hrvata Bosne i Hercegovine, niti s odgovornošću HDZ-a prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.

Nije nezapažena borba Bože Ljubića i Željka Raguža u Saboru RH za navodna prava Hrvata Bosne i Hercegovine preko u saborskom žargonu nazvane kamilica Deklaracije. Jednako tako nije nezapažena borba Čovića na četničkim dernecima u Banjoj Luci. Analizirajući njihova djela kroz dva desetljeća njihove komunističkom ideologijom prožete vladavine u dva HDZ-a sa sigurnošću možemo konstarirati kako su skupa uradili više štete Hrvatima u Bosni i Hercegovini od izdajnika iz II. Svjetskog rata poglavnika Ante Pavelića koji je svoj narod ostavio na klanje po slovenskim i austrijskim poljanama. Gospodarski i demografski aspekti, uzoročno posljedične dugogodišnje veze, politike HDZ-a, su katastrofalni i poražavajući za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Platforma takozvanog HNS-a koju samoinicijativno, nelegitimno i netransparentno predvodi Dragan Čović, kao punomoćnik i prijeratni predsjednik Radničkog savjeta Vazduhoplovne industrije SOKO Mostar, svakim danom sve više sliči Platformi Vlade Federacije BiH, u kojoj je nekad sudjelovao HSP, uz potporu međunarodnih čimbenika, a sve opet na štetu Hrvata Bosne i Hercegovine.

S pravom se možemo zapitati tko je svojom dugogodišnjom politikom počinio veću štetu za Hrvate Bosne i Hercegovine, HDZ BiH, HDZ 1990, ili HSP BiH?

Analizirajući predsjednike stranaka dolazimo do zaključka kako jedini kontinuitet vladavine ima HDZ BiH na čelu s Draganom Čovićem, tako da možemo nedvojbeno konstatirati kako je njegova politika počinila najveću štetu za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Drugo mjesto svakako pripada sestrinskom HDZ-u 1990, koji je nastao useljed nezadovoljstva radom Dragana Čovića i Milorada Dodika, kao strateškog partnera HDZ-a BiH i SNSD-a. Kontinuirani gubitak izbora za člana Predsjedništva BiH pod vodstvom Dragana Čovića u HDZ-u BiH, samo je jedna od šteta, koju je svojom politikom počinio HDZ BiH i koja do danas nije sankcionirana od strane hrvatskog biračkog tijela u Bosni i Hercegovini. Političke malverzacije i neodgovornost lidera HDZ-a, kompenzira se političkim spinovima, potpisivanjem nebitnih Sporazuma o suradnji. Ne preuzimanjem odgovornosti HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, pojavom dva kandidata za člana predsjedništva BiH u likovima Čović-Zelenika, na prethodnim listopadskim izborima, točnije gubitkom pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jedna je od manipulacija dvaju HDZ-ova. Pravaška scena u BiH, zahvaljujući novim političkim smjernicama, Nacrtu Deklaracije HSP-a BiH koja jasno određuje odmicanje od politika HDZ-ova, stvara novi politički blok pravaških nezavisnih lista, koje se rađaju na terenu i nedvosmisleno ograđuju od politike HDZ-a i Čovićeva HNS-a, u kojoj participira još vrlo kratko vrijeme i HSP BiH. Sami nacrt Deklaracije pravaša jasno će odrediti smjernice kako se riješiti komunističke nemani i zagrljaja sotone u liku i djelu KOS-a, koja Hrvate već dva desetljeća drži zatočene u okovima preko nekadašnjeg predsjednika Radničkog savjeta Vazduhoplovne industrije SOKO.

Predstojeći izbori za EU Parlament, koji se održavaju u svibnju biti će test novih zajedničkih pravaških snaga, kao i HDZ-a. Lider HSP-a BiH Stanko Primorac preuzeo je odgovornost za loše vođenu politiku HSP-a BiH i neće se kandidirati na narednom saboru HSP-a. Lider HDZ BiH, Dragan Čović nema namjeru povući se s liderske pozicije, unatoč katastrofalnoj politici i dugogodišnjim negativnim posljedicama njegove vladavine za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Ne preuzimanjem odgovornosti za lošu poziciju Hrvata u Bosni i Hercegovini, masovna iseljavanja i lošu demografsku sliku, HDZ BiH pokušava neutralizirati spinovima iz kuhinje njihovog spin rektora s novim, naglašavamo nebitnim sporazumom s HDZ-om 1990. Politička fraza HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 o Sporazumu iz 2019. godine koji se temelji na načelima jednakopravnosti, suradnji i “preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u BiH”, unatoč njihovoj političkoj dominaciji punih dvadeset godina, puno govori o moralu HDZ-ovaca koji sporazum potpisuju i promoviraju.

Suvremene političke stranke oblikuju svoju realnost iz perspektive budućnosti. Implikacija te tvrdnje je u tome kako politički i društveni razvitak nije niz prilagodbi – fiktivnih sporazuma HDZ-a, već i odgovrnost za stvaranje ili izazivanje budućnosti. Iskreno, svi se trebamo zapitati kakva je budućnost Hrvata Bosne i Hercegovine s Draganom Čovićem, Ilijom Cvitanovićem, Vjekoslavom Bevandom, Martinom Ragužom, Marinkom Čavarom, Borjanom Krišto, politički bezličnim i uglavnom komunsitičkim aparatčicima s iskustvom vladanja u totalitarnom sustavu, koji su svojim dugogodišnjim djelovanjem doveli Hrvate Bosne i Hercegovine u poziciju u kojoj se danas nalaze. Politička i moralna neodgovornost gubitnika hrvatske politike, koju predvode HDZ-ovci, svakim danom ih dalje motivira na kupovanje vremena, zaključivanje novih, opet naglašavamo, bezsadržajnih i u biti nebitnih sporazuma, kojima i dalje sukladno svom komunističkom habitusu jamče neuspješnu zaštitu Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI