fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TEMA TJEDNA: Zašto mnogi misle da nema alternative, a u ponudi imamo Dianu Zeleniku?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Čim je u demokratskom ozračju dopušteno zaokružiti jedno od barem dva ponuđena imena, alternativa postoji. Ako je jedno od ta dva imena već bilo na vlasti, a drugo ime nije obnašalo istu dužnost za koju se njih dvoje natječe, alternativa postoji. Ne može se nekog spočitavati i omalovažavati ako ta osoba još nije bila na političkoj dužnosti, ako nije dobila ni priliku pokazati je li zna ili ne zna raditi, bolje ili gore od onoga koji je već sada tu ili je bio na tom mjestu. Isto tako, ne znamoni to može li ta osoba ili ne može učiniti pomak u pozitivnom smjeru od stanja u kojem se već nalazimo. Ne znamo dok je ne vidimo na djelu.

Naravno, konkretno se radi o dvoje kandidata ispred Hrvata za mjesto u Predsjedništvu, o Draganu Čoviću i Diani Zelenika. Ostale kandidate ispred Hrvata smo namjerno izostavili jer osim ovih dvoje, svi su bez šanse da odnesu pobjedu glasovima Hrvata.

U ovom kontekstu će već sada mnogi Hrvati reći da je doktorica bez šansi za pobjedu. Takvo se ozračje može osjetiti ponekada u neformalnim razgovorima s određenim dijelom hrvatskog puka koji nije odustao od politike i biranja. Izostavit će nju jer ju već smatraju bez šansi za pobjedu i onda silom prilika dati glas Draganu Čoviću samo da ne bi na vlast došao Željko Komšić, a ni svi glasovi Hrvata Čoviću, ne mogu garantirati da Komšić neće osvojiti više Bošnjačkih glasova.

Ovdje ni u bunilu ne želimo sugerirati nikome za koga glasati. Jedino možemo sugerirati građanima bilo koje nacije da iziđu na izbore i iskoriste vlastito pravo biranja vlastitih predstavnika u vlasti. A hoće li jedan glasač, u ovom slučaju Hrvat jer se priča o hrvatskom članu predsjedništva, zaokružiti Čovića, Komšića, doktoricu Zelenika, ili nikoga od ponuđenih, ostaje svakome na izbor jer su svakako izbori u pitanju.

Ipak, želi se skrenuti pozornost da postoji alternativa u liku Diane Zelenika i tko god o njoj što mislio, ona još nije obnašala dužnost za koju se natječe i ne možemo reći kakva bi bila u obnašanju te dužnosti dok ne bude izabrana. Imamo pravo misliti da ne bi bila gora ni od Komšića a ni od Čovića. Jedino da poželi biti gora.

A druga stvar jest, ako se nju namjerno ignorira jer se želi izbjeći pobjeda Željka Komšića pa se inercijom daje glas Čoviću, onda je to izbor na silu a ne u demokratskom duhu. I ako je cilj Hrvata jedinstvo kojega Čović i njegov (program HDZ-a i HNS-a) „Razvoj i o(p)stanak“ sugeriraju, zašto on nije odustao od kandidature i pozvao sve Hrvate da daju glas Diani Zelenika? Po čemu se on to smatra boljim od nje? A davanje glasa Čoviću samo da ne bi pobijedio Komšić je isto kao da vegan silom bira u mesnici što će jesti da bi preživio.

Uistinu sam često imao priliku čuti da će osoba dati glas Čoviću jer bira manje zlo. Kao prvo, nemojmo tako. Nije nijedan čovjek svemoćni sudacda kaže tko je zlo. Ali… Cjelokupna politika koja tjera ljude u apatiju, u izgnanstvo, u strah od suživota kojem svjedočimo (strahu, a ne suživotu) je gora od zla. To je terorizam i sotonizam i miroljubivi genocid. I biranje manjeg zla, kako kažu mnogi, je grijeh kao i ostali grijesi koje čovjek čini kada u životu bira zlo. I veće i manje i bilo kakvo drugačije. No, čovjek bira zlo svakodnevno. Zato jer je čovjek.

Ali reći da nema alternative, nije pošteno. Još jednom, ne želi se nikome sugerirati kome dati glas, ali nije pošteno reći da nema alternative radi legitimne kandidature kandidatkinje koalicije „Hrvatsko zajedništvo“.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});