fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO FENA /Foto FENA/Twitter

Teški poraz unitarističkih politika iz Sarajeva

Autor: dnevno.ba

Europski parlament (EP) je u prijedlogu rezolucije o Bosni i Hercegovini pozvao na provedbu izbornih i ustavnih reformi u ovoj zemlji ističući ustavnu ulogu konstitutivnih naroda i Daytonskog sporazuma te je prvi put istaknuta presuda Ustavnoga suda BiH u slučaju “Ljubić” koja je stavljena u istu ravan s presudama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Ovaj prijedlog izradio je izvjestitelj EP-a za BiH Paulo Rangel nakon nedavne rasprave pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta, čime su teški poraz doživjele unitarističke politike iz Sarajeva koje nastoje ostvariti dominaciju u BiH, uspostaviti vlastitu državicu te time narušiti mir, piše Večernji list BiH.

– Naglašava se poštivanje nasljeđa Daytonskog sporazuma, podsjećajući na njegovu svrhu u okončanju rata i očuvanju mira; prima na znanje koncept konstitutivnih naroda, ali naglašava da taj koncept ni na koji način ne bi trebao dovesti do diskriminacije drugih građana ili implicirati bilo kakva dodatna prava za osobe koje se identificiraju s jednom od ovih skupina u odnosu na druge građane BiH… – stoji u prijedlogu rezolucije o kojoj će Europski parlament glasovati za nekoliko tjedana.

U tom dokumentu žali se zbog zastoja u pregovorima o reformi ustavnog i Izbornog zakona u BiH, kao i zbog nedostatka političke volje da se ona prevlada te zbog neuspjeha njezine provedbe uoči izbora u listopadu 2022. unatoč nekoliko pokušaja posredovanja EU-a i Sjedinjenih Država.

– Europski parlament poziva sve sudionike da osiguraju održavanje izbora u listopadu prema rasporedu te da pregovaraju u dobroj volji i postignu uravnotežen sporazum u skladu s europskim standardima, presudama Europskog suda za ljudska prava i preporukama Venecijanske komisije kako bi ispunili ustavnu dužnost demokratskog upravljanja – navodi se.

Dalje se u dokumentu naglašava da budućnost BiH u EU ovisi o održivom i trajnom miru, rješavanju prošlosti i omogućavanju istinskog pomirenja među građanima i političarima na visokoj razini, jamčeći njezin demokratski, uključiv, pluralistički i višenacionalni karakter. U prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta, koja se nastavlja na izvješće Europske komisije, podsjeća se na važnost poštivanja demokratskog načela redovitih izbora te se poziva sve političke aktere da se suzdrže od pozivanja na blokadu izbora i dopuste građanima izraziti svoj demokratski izbor.

– Duboko se žali što BiH i dalje krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima ne provodeći presude Europskog suda za ljudska prava u predmetima “Sejdić i Finci”, “Zornić”, “Pilav” i “Šlaku”; žali što BiH još uvijek nije provela odluku Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”. Poziva sve dionike da postignu sporazum o reformi Izbornog zakona u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnoga suda kako bi se osigurala primjereno raznolika politička zastupljenost na svim razinama upravljanja – ističe se u ovome dokumentu.

Na ovaj sveobuhvatan način Europski parlament napravio je važan zaokret od prošlogodišnje rezolucije i bošnjačke lobističke akcije te njima bliskih zastupnika koji dolaze iz redova ponajprije Zelenih. Naime, u prošlogodišnjoj rezoluciji “iščeznuli” su konstitutivni narodi, a ove godine dodatno su ojačani argumenti o legitimnom političkom predstavljanju jer presuda “Ljubić” zapravo ima takav drugi naziv s obzirom na to da se u čak 12 navrata spominje ova kovanica i poziva na njezinu provedbu. To u suštini znači prestanak prakse preglasavanja Hrvata koja ozbiljno ugrožava temelje BiH. Rezolucijom se podupire OHR i njegove odluke, podupire euroatlantska perspektiva BiH, poziva zemlju da slijedi EU oko ruske agresije na Ukrajinu te nastavi provoditi i druge važne reforme.

 

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});