fbpx

‘Teško je imati pozorište bez kontakta glumca i publike’

Autor: dnevno.ba

Ismir Fazlić ističe da je broj izvođenja predstava, a samim tim i broj posjetilaca bio uveliko smanjen te da su radili sa 30 posto kapaciteta.

Pozorište mladih Sarajevo u prošloj godini napunilo je 70 godina od osnivanja. Iako je riječ o značajnom jubileju za jednu pozorišnu kuću, zbog okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 nije obilježen na adekvatan način.

Vršilac dužnosti direktora Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić u razgovoru za Fenu kazao je da su ipak uspjeli uz veliki trud i napor uposlenika i saradnika da izdaju monografiju povodom 70 godina rada Pozorišta mladih Sarajevo.

Monografiju “70 godina Pozorišta mladih Sarajevo“ uredila je Dubravka Zrnčić-Kulenović, a obuhvata historijat Pozorišta mladih Sarajevo, pregled teatrografije i festivala te osvojenih nagrada u periodu od 1950. – 2020.

U knjizi se nalaze i fotografije, skice kostima, scenografije, lutaka, koje svojom dokumentarnom vrijednošću ilustruju vrijeme nastanka i dočaravaju atmosferu teatarskog života.

U izradi Monografije učestvovovali su Dubravka Zrnčić-Kulenović, dizajnerica Naida Čelik, saradnici uime Pozorišta mladih Sarajevo: Ismir Fazlić, Mirjana Čistopoljski, Narda Nikšić, Mario Drmać, Segor Hadžagić, Adnan Rešić, Emina Tulić.

Svoj doprinos Monografiji su dali i autori: Nermin Tulić, Ljubica Ostojić, Nihad Kreševljaković, Drago Buka, Safet Hadžimehanović, Kaća Dorić, Edi Majaron, Gradimir Gojer, Dragoslav Todorović-Šiljo, Nenad Veličković, Aleš Kurt i Admir Glamočak.

“U planu je bila i izložba pošto smo našli jedno malo blago u našim arhivama – skica, scenografskih, kostimografskih. Tako da smo imali zamisao da napravimo popratnu izložbu i jednu svečanu akademiju. Međutim zbog okolnosti bili smo primorani da to sve odgodimo za neka bolja vremena. Kad se steknu uslovi dužni smo to našim prijateljima pozorišta, našoj publici”, govori Fazlić.

U toku prošle godine, Pozorište mladih ipak je uspjelo realizovati tri premijere. Riječ je o lutkarskoj predstavi “Tobija“ u režiji Marija Drmaća, koja je osvojila sedam nagrada na festivalima u BiH. Također je realizovana i predstava u režiji Aleša Kurta “Ništa nas ne smije iznenaditi” za koju je u saradnji sa dramaturginjom Nejrom Babić tekst pisao Aleš Kurt. A krajem prošle godine realizovana je dramska dječija  predstava “Bajka o bajkama“ po tekstu Jasmine Stanković i u režiji glumca Pozorišta mladih Sanina Milavića.

Fazlić ističe da je broj izvođenja predstava, a samim tim i broj posjetilaca bio uveliko smanjen te da su radili sa 30 posto kapaciieta.

“U našoj arhivi našli smo i snimljene predstave pa smo emitovali online predstave. Čak smo prošle godine učestvovali na Prvom internet regionalnom (PIR) festivalu teatra za djecu u Podgorici. Tako da smo se i u tim trenucima trudili da budemo dostupni našoj publici”, ističe Fazlić u razgovoru za agenciju Fena.

I ove godine Pozorište mladih uzelo je učešće na ovom festivalu. Na drugom izdanju Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu 6. aprila predstavilo se izvedbom “Bajka o bajkama“.

EPIDEMIJA KORONAVIRUSA 

Pozorište mladih je u februaru počelo rad na predstavi “Lutka” po tekstu Mire Gavrana, u režiji kućnog reditelja Adisa Bakrača. U ovoj predstavi glume Damir Kustura i Belma Lizde Kurt.

“Nažalost zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u martu smo bili prekinuli rad na predstavi, koji će se nastaviti 12. aprila. Očekujemo da će premijerno izvođenje biti u prvoj polovini maja”, ističe Fazlić.

On je također izrazio nadu da će se i sama epidemiološka situacija poboljšati te da će Pozorište mladih nastaviti s redovnim repertoarom od polovine aprila.

Govoreći o budućnosti ove pozorišne kuće, v.d direktora Pozorišta mladih ističe da nije ljubitelj termina  ‘neka nova normalnost’, te da bježi od toga da su društvene mreže, platforme budućnost u pozorištu.

“Mislim da nema pozorišta bez kontakta glumca i publike. Nije to ta energija. Nadam se duboko da će se ovo u neko skorije vrijeme, bar za godinu dana normalizovati. I vratiti na fabričke postavke iz marta prošle godine. Mi ćemo kad nam je dozvoljeno raditi i za 30 ljudi, čak ako se  taj broj bude smanjivao mi ćemo raditi i uveseljavati. Pogotovo našu najmlađu publike”, napominje.

U ovoj godini Pozorište mladih ima u planu raditi četiri premijerna projekta.

“Kako sam izabran na ovu funkciju, prvi mi je zadatak bio i to će mi biti primarno, da Pozoriše mladih pokuša na scenu vratiti lutkarstvo koje je stavljeno u zapećak. Tako da ću se  truditi da Pozorište mladih svake godine ima bar jednu lutkarsku predstavu godišnje. I to je neki prioritet broj jedan za ovu godinu”, podvukao je.

On je istakao da je dogovorena saradnja sa rediteljem iz Bugarske Darkom Kovačovskim za rad na predstavi “Dželsemino u zemlji lažova“.

“Izabrali smo tehniku koja nije u zadnje vrijeme izvođena na našoj sceni tzv. stolne lutke”, kazao je Falić

Također, planiran je i autorski projekt kućnog dramarturga Segora Hadžagića za koji bi probe trebale početi tokom aprila.

PROBLEMI ZAPOŠLJANJA

Govoreći o problematici zapošljavanja, nedostatku kadrova, v.d direktora Pozorišta mladih navodi da sve ove političke promjene, uredbe i zaključci Vlade i Kantona Sarajevo utiču i na personal Pozorišta mladih.

“Pozorište mladih od 2014. godine je dobijalo saglasnost od Ministarstva kulture i Vlade Kantona Sarajevo za zamjenska mjesta za osobe koje su odlazile u penziju. Međutim, nikada u zadnjih sedam godina nije dobilo zapošljavanje na neodređeno vrijeme”, istakao je Fazlić.

Zato, kako navodi, prinuđeni su svake godine obnavljati ugovore, svake godine moraju raspisivati javne konkurse, što iziskuje dosta energije i finansijskih sredstava.

“Nadam se da će u dogledno vrijeme Vlada i naše resorno ministarstvo iznaći neko rješenje”, govori Fazlić.

Fazlić se također osvrnuo na problem u vezi sa zanimanjima koja postaju deficitarna a bez kojih pozorište ne može, poput tapetara, električara, stolara, vlasuljara….I kako je kazao, za svaki projekt su prinuđeni posebno angažovati ljude koje nedostaju, a bez kojih nema ni predstave.

Što se tiče umjetničkog ansambla, Fazić naglašava da se u toj oblasti susreću sa specifičnom situacijom.

“Naš zakon o pozorišnoj djelatnosti kaže da se umjetnici ne mogu prije osam godina rada u jednoj kući zaposliti na neodređeno. I tu imamo probleme”, kaže on te dodaje da trenutno Pozorište mladih ima osam uposlenika s neriješenim statusom, a da će za neke tri do četiri godine više od pola uposlenih biti u takvom statusu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI